Experimenterar med digitala valutan CAD-coin i blockchain-nätverk.
Kanadas centralbank testar blockchain
Mest läst i kategorin
Kanadas centralbank försöker implementera en digital version av sin valuta i ett blockchain-nätverk, rapporterar Financial Times. Blockchain är tekniken bakom den digitala kryptovalutan Bitcoin.
Centralbanken avslöjade på onsdagen att den är i färd med att utveckla CAD-coin – som är namnet på den digitala versionen av kanadensiska dollar. Fler detaljer släpps i morgon fredag.
En handfull kanadensiska storbanker ingår i projektet, däribland Royal Bank of Canada, CIBC och TD Banks. Tanken är bland annat att de ska kunna konvertera kanadensiska dollar till CAD-coin. Den digitala valutan använder källkod som utvecklats av fintech-bolaget R3.
Bästa av två världar
New York-baserade R3 leder även ett internationellt samarbete som över 50 storbanker, bland annat SEB och Nordea, ingår i. Projektet syftar till att utveckla bankstandarder för blockchain. Även Swedbank är intresserat av att ansluta sig.
Blockchains förespråkare menar att tekniken är den bästa av två världar. De hävdar att den kombinerar peer-to-peer-system med Wall Streets sätt att hantera pengar och att den kan leda till besparingar på åtskilliga miljarder dollar, eftersom den tar bort transaktionskostnader och mellanhänder.
Nasdaq ser stor potential i blockchain som kan medföra kostnadsbesparingar, olika typer av effektiviseringar samt frigöra kapital som sitter fast i processer, såsom motpartsrisk-säkerhet.
– Konsultrapporter uppskattar att om tekniken utnyttjas till max kan den leda till effektivitetsökningar värda 10-tals om inte 100-tals miljarder dollar på global basis. Så det finns en stor potential i blockchain om man lyckas implementera den i stor skala, sade Fredrik Voss, vice president för Nasdaqs blockchain innovation-avdelning i New York, till Realtid.se i februari.
"Oerhört skadligt"
Kritikerna menar däremot att blockchain inte nödvändigtvis är bättre än befintliga lösningar och att de försök som gjorts hittills med blockchain inom finansbranschen varit högst experimentella. Swedbank tillhör dem som intagit en försiktig inställning.
– Jag tycker bankerna gör rätt som intar ett avvaktande förhållningssätt kring implementeringen. De har ett enormt ansvar för att hantera och garantera integritet och säkerhet. Hamnar tekniken i fel händer kan det vara oerhört skadligt. Därför behövs först förståelse för riskerna kopplade till tekniken, sade Anna Felländer, digitaliserings- och framtidsekonom på Swedbank, till Realtid.se i april.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.