Realtid

Kanadajätte jagar nordiska institutioner

Realtid.se
Uppdaterad: 20 maj 2016Publicerad: 20 maj 2016

Royal Bank of Canada Global Asset Management vill växa i Europa och Norden på lång sikt och ser att investerare efterfrågar globala aktier samt investeringar i tillväxtmarknader igen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kanadas största förvaltare RBC Global Asset Management – Royal Bank of Canadas förvaltningsorganisation – vill öka sin kundbas i Europa och har identifierat Norden som ett av de viktigaste områdena för ändamålet. Men bolaget är mer intresserat av att sätta avtryck här på längre sikt och har inte satt några specifika mål för hur stor verksamheten ska bli här, säger Paul Williams, affärsutvecklingschef för EMEA-regionen till Realtid.

– Vi har inga särskilda mål för hur mycket tillgångar under förvaltning vi ska ta in de kommande 6 till 12 månaderna utan har etableringen här som en långsiktig strategi där vi siktar på att öka vårt fotavtryck här, säger han.

Inträdesbarriärerna har för RBC:s del blivit betydligt mindre sedan förvaltaren etablerade sig i London för 16 år sedan. Historiskt har bolaget mest förvaltat åt privatinvesterare men tillgångarna idag är jämnt fördelade mellan privata och institutionella investerare. Nu är tanken att öka den institutionella andelen ännu mer.

– Vi har tittat på var de institutionerna är och Norden är i mångt och mycket en av huvudmarknaderna ur den aspekten, säger Williams.

Det som lockade till att vilja satsa mer i Norden handlar inte bara om storleken på de institutionella placerarna utan är en blandning av flera faktorer.

– Vi vet hur mycket kapital som finns här så det lockade naturligtvis men vi har även tittat på vilka produkter vi har och den allmäna efterfrågan som finns och insåg att det skulle vara naturligt för oss att komma hit.

Förvaltaren ska framför allt fokusera på sina globala aktiestrategier samt tillväxtmarknadsaktier. Den senare tillgångsklassen har inte haft den lättaste resan de senaste åren och har genomgått ganska stora utflöden. Franklin Templetons Nordenchef Patrik Silfverling har bland annat beskrivit marknaden som "helt död de senaste tre till fyra åren", även om han såg en viss ljusning framöver. RBC GAM ser samma sak, där investerare sakta börjar återvända till tillväxtmarknaderna.

– Vårt förvaltade kapital inom tillväxtmarknadsstrategier har vuxit ganska mycket det senaste halvåret. Och det är inte bara på grund av värderingarna även om de generellt sett är ganska billiga. Motvindar finns fortfarande, som den starka dollarn och råvarupriserna men vi tror att de borde ligga bakom oss nu. Det är svårt att förutse vad som kommer hände det kommande året men våra åtaganden i sektorn minskar inte i alla fall. Just nu förvaltar vi 2,5 miljarder dollar i tillväxtmarknader och det är de största siffrorna någonsin för oss så vi ser definitivt inflöden, säger Williams.

ANNONS

Varför fokus ligger på just dessa tillgångsklasser är även  för att de är "en naturlig startpunkt" på grund av historiska resultat RBC kan uppvisa, efterfrågan i Europa generellt samt en kritisk massa av kapital redan under förvaltning.

Förvaltningsstilen är aktiv med fundamentalt aktieurval, så kallad bottom-up stock picking, som bas. En annan viktig del av förvaltningen som Williams menar får allt mer uppmärksamhet är ESG-faktorer, hållbarhet och ansvarsfulla investeringar.

Utan det som en övergripande del av förvaltningen blir tillgången till potentiella kunder mycket svårare, menar Williams.

– Jag tror att det börjar bli ett hinder, jag tror verkligen det. Vi gör det inte av den anledningen utan för att vi tror på det men det har blivit uppenbart för andra att man inte tas i beaktande om man inte gör detta. Ribban är väldigt hög och investerare blir inte mindre krävande. Det finns även en växande förmögenhet hos yngre människor till exempel och de visar mycket större intresse för hur pengar egentligen investeras. Sedan finns det framför allt i Nordamerika en stor rörelse fokuserad på avyttring av investeringar, som började hos de stora stiftelserna, men vi tror mer på en aktiv dialog än avyttring.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS