Realtid

Kan skattehöjningar rädda Frankrikes ekonomi?

Kan höjningar av skatten rädda Frankrikes ekonomi?
Michel Barnier, Frankrikes premiärminister. (Foto: Thibault Camus/AP/TT)
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 24 okt. 2024Publicerad: 24 okt. 2024

På 50 år har Frankrike inte lyckats hålla balans i sin budget. I ett allt mer bekymmersamt läge ska landets regering försöka minska sitt budgetunderskott på 60 miljarder euro.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

20 nov. 2024

Höjd skatt och neddragna utgifter under 2025 ska få Frankrikes underskott att krympa från 6,1 procent till 5 procent i slutet av nästa år, skriver Financial Times.

Men EU har betydligt hårdare budgetkrav än så – ett underskott på högst 3 procent tillåts och nyligen kallades situationen för “väldigt allvarlig”.

Frankrikes mål är nu att nå underskottsgränsen senast 2029.

Landets skuld har nått en historisk nivå på 3,228 biljoner euro, ungefär 36,6 biljoner svenska kronor, vilket motsvarar 112 procent av BNP – en av de högsta nivåerna i Europa. Bara Grekland och Italien har högre skuld i förhållande till sin BNP.

Företag och rika fransmän

Regeringen har motiverat de nämnda skattehöjningarna med att de vänder sig till främst stora företag och rika fransmän. De ska dessutom bara vara tillfälliga.

Premiärminister Michel Barnier har lovat att skattehöjningarna enbart ska vara i två år, men många är skeptiska till att detta kommer att hållas, skriver finanstidningen.

Missa inte: Skattesmockan: Lyxbolaget ska betala 9 miljarder mer nästa år. Dagens PS

ANNONS

Trots detta har Frankrike ambitionen att landets ekonomi ska växa 1,1 procent 2025. Reaktioner kommer nu från analytiker och företag som är oroade för att de planerade åtstramningarna kommer att påverka tillväxten negativt. Dessutom är hushållens efterfrågan redan svag och fler företag riskerar att gå i konkurs till följd av höga räntor.

No more Mr Nice Guy

Dessa budgetåtsträmningar är ett skifte från president Emmanuel Macrons tidigare affärsvänliga reformer. Nu ligger fokus istället på att städa upp i de offentliga finanserna. 

Men för att lösa Frankrikes skuldberg är landet också beroende av förtroendet från finansmarknaden, vilket är gravt naggat i kanten. Det ekonomiska läget har lett till en avförsäljning av statsobligationer vilket har fått räntorna att stiga.

Läs mer: Varnar: Frankrikes vänster kan orsaka finanskris. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS