Efter flera år av ekonomisk turbulens ser USA en stabilare tillväxt med låg inflation och låg arbetslöshet. Är detta normaliseringen som många väntat på?
Kan Feds räntepolitik ge USA en "mjuklandning"?
Efter fyra års turbulens ser USA:s ekonomi ut att ha nått en punkt med låg inflation, låg arbetslöshet och stabil tillväxt.
Utvecklingen ökar chanserna för en så kallad ”mjuklandning” där ekonomin stabiliseras utan att hamna i en recession, skriver Wall Street Journal.
En viktig del i detta är den amerikanska centralbankens räntepolitik. Trots att ekonomiska förhållanden började normaliseras tidigare, förblev Feds räntemål på 5,25 procent till 5,50 procent avvikande högt.
”Solitt tillstånd”
I veckan tog Fed dock ett viktigt steg genom att sänka räntan med en halv procentenhet. Detta ses som ett försök att justera de tidigare höga räntorna och skapa förutsättningar för en mer hållbar ekonomisk utveckling.
”Vår intention med detta beslut är att hålla arbetsmarknaden i ett solitt tillstånd”, säger Feds ordförande Jerome Powell.
Förra året låg kärninflationen på cirka 4 procent, dubbelt så högt som Feds mål på 2 procent. Samtidigt hade arbetslösheten sjunkit till 3,5 procent, vilket gav Fed anledning att oroas för att inflationen skulle stanna på höga nivåer.
Ingen lågkonjunktur
För att motverka detta höjde Fed räntorna till en 20-årig topp, vilket signalerade en villighet att riskera en recession för att få kontroll över inflationen.
Men trots förutsägelser om en lågkonjunktur har en sådan inte inträffat.
Anledningen är att flera av de faktorer som tidigare drivit upp inflationen har avtagit. Leveranskedjor har stabiliserats, arbetskraften har återvänt och företagen har kunnat anpassa sin verksamhet efter de nya ekonomiska förutsättningarna.
Högre räntor
Feds prognoser visar nu på att inflationen kan sjunka till 2,2 procent under nästa år, något som skulle signalera en återgång till ett mer normalt ekonomiskt läge, men med vissa förändringar jämfört med tiden före pandemin.
Högre räntor kan dock bli ett mer permanent inslag i ekonomin på grund av globaliseringens avmattning och de stora kostnader som övergången till ett koldioxidneutralt samhälle innebär.
Läs även: USA:s skenande statsskuld – en tyst kris i valdebatten. Realtid