Realtid

Kaffe ska skyddas likt Champagne

Helene Rothstein
Uppdaterad: 18 juni 2009Publicerad: 18 juni 2009

Precis som parmaskinka och Champagne ska kaffesorter skyddas. Nytt avtal mellan Löfbergs Lila och Etiopien har just skrivits under.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I dag fattas ett avtal mellan Löfbergs Lila och Etiopien. Den etiopiska ambassaden vill att svenskarna blir medvetna om var de etiopiska kaffesorterna verkligen kommer ifrån.

– Vi erkänner rätten till trademark och vi har ingenting att dölja. Sidamo är ett av världens bästa kaffe, säger Tony Broman, inköpschef på Löfbergs Lila.

Han testar mellan 300 – 400 koppar per dag.

– Men i dag kom jag från Karlstad så jag hann bara med 150.

Det är vanligt, menar Broman, kafferosterier främst i andra länder blir fripassagerare på kaffesorter som inte är renodlade.

Degemu Shertaga, ansvarig för ambassadens kommersiella avdelning, minns när de hade fått etiopisk champagne skickat till sig i Sverige.

– I Etiopien kallas allt mousserande vin för Champagne och därför stod det så på flaskorna vid importen hit.

– Men eftersom Sverige är med i EU så kunde vi inte ha det så här.

ANNONS

En representant från Champagne kom till Stockholm och tillsammans med representanter från den etiopiska ambassaden tittade de på hur flaskorna förstördes i tullen.

Precis som Champagne ska det bli med de tre etiopiska kaffesorterna Sidamo, Yirgacheffe och Harrar, menar Degemu Shertaga.

– Det ska stå att dessa sorter kommer från Etiopien.

Därtill ska kaffesorterna också varumärkesskyddads. Ett kaffe som är uppblandat med andra sorter ska inte få kalla sig exempelvis Sidamo om det inte är renodlat sådant.

Först ut att skriva under ett sådant avtal är alltså Löfbergs Lila som ambassaden kontaktade för ungefär ett år sedan. I dag skriver kafferosteriet under ett kontrakt som Etiopiens patentverk har varit med att ta fram.

I Etiopien växer kaffebusken vilt och det är även här som kaffet har sitt ursprung. Att få upp ögonen för att Etiopien är en stor kaffeproducent är viktigt eftersom detta också medvetandegör de arbetsförhållanden som kaffeodlarna har.

Trots att Sverige köper allt mer kaffe från Etiopien, år 2007 för nära 100 miljoner kronor var en fördubbling jämfört med år 2002, så behöver landet som kaffeproducent bli mer känt.

Men många gånger importerar Sverige etiopiskt kaffe från ett kaffehus i Belgien eller Tyskland.

ANNONS

Det nya för rosterierna är att importera direkt från de kooperativ som de etiopiska kaffebönderna har bildat.

– Det blir billigare för rosterierna, samtidigt som bönderna själva får behålla en större del av vinsten, säger Shertaga.

Enligt Shertaga finns det runt fem miljoner kaffebönder i Etiopien som vardera har en familj att försörja.

– I finanskrisens spår efterfrågas allt mindre kaffe och det får stora konsekvenser för familjerna och för landets ekonomi i stort.

Avtalet med Löfbergs Lila är förhoppningsvis bara starten och ska, hoppas Shartega, leda till att fler får upp ögonen för Etiopiens kaffesorter och för kaffeböndernas.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Helene Rothstein
Helene Rothstein
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]