Fokus på ökat välbefinnande på jobbet skulle bidra till effektivare verksamheter, minska sjukskrivningarna och stödja finansieringen av välfärden. Det menar fackförbundet Jusek som diskuterar detta idag under en paneldebatt i Almedalen.
Fokus på välbefinnande
Mest läst i kategorin
Arbetslivet förändras otroligt snabbt tack vare globalisering, teknikutveckling och ökad konkurrens. Fackförbundet Jusek tycker det är viktigt att förstå de här förändringarna och vad de innebär för medlemmarna.
– I den allmänna debatten har vi fokuserat väldigt mycket på till exempel sjuktal istället för att titta på vad arbetsplatser gör som lyckas och där medarbetarna mår bra, förklarar förbundsordförande Sofia Larsen.
Jusek har därför tagit fram rapporten Lyckometern som handlar om välbefinnande i arbetslivet. 2 000 akademiker och tjänstemän har fått svara på vad de anser är viktigt för att de ska känna välbefinnande på jobbet.
– Där framkom några väldigt tydliga saker. Det ena är att det ska vara balans mellan arbete och fritid och det andra att man ska ha arbetsuppgifter som är utvecklande och stimulerande. Man vill också ha chefer som är närvarande och ger stöd men också utmanar en. Sedan är bra kollegor viktigt för umgänget på jobbet. De delarna ses som otroligt viktiga.
Sofia Larsen menar att arbetsgivarna idag konkurrerar om kompetens.
– Därför måste man tänka till: Vad ska man göra för att få de bästa och duktigaste talangerna?
Är det för stort fokus på de negativa aspekterna av arbetslivet?
– Sjukfrånvaron är en stor utmaning och det är viktigt att fokusera på den. Men om vi vill förändra och förbättra saker så kan det vara viktigt och bra att lyfta de arbetsplatser där man vet finns parametrar som gör att man lyckas för att det ska bli bättre. Forskning visar nämligen att mår man bra på jobbet så producerar man bättre och det blir också bättre för respektive organisation eller företag. Det blir ett positivt kretslopp!
Varför har man inte fokuserat så mycket på välbefinnande tidigare?
– Jag vet inte. Det är alltid svårt att ta på något som man inte enkelt kan mäta. Därför blir det lätt att man tittar på hur sjuktalen ser ut, jag vet ju själv att man gör så som arbetsgivare och funderar på vilka insatser som behövs. Det är säkert bra, men det ska inte finnas någon motsättning mellan detta och att man också tittar på balans och ett flexibelt arbetsliv. Jobbar man med detta blir man en attraktiv arbetsgivare som lockar till sig ännu fler personer.
Jusek tar upp den här frågan idag i en paneldebatt i Almedalen, men man lobbar också politiskt på regeringsnivå.
– Jag tror att om man som beslutsfattare börja att lyfta det här så har det tagit ett viktigt första steg, säger Sofia Larsen.