Realtid

Jordnära middag i Skåne

Martin Lindgren
Martin Lindgren
Uppdaterad: 14 apr. 2011Publicerad: 14 apr. 2011

Otto Thott, greve och 31-årig arvtagare till godset Skabersjö i Skåne, bjöd i lördags in skånska och blekingska blivande godsägare till en temadag i jordägandets tecken.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Syfte: att inviga ”Unga Jordägare”, en nybildad ungdomsavdelning av Skåne-Blekinge Jordägareförbund. Detta förbund är i sin tur den starkaste av de fem lokalavdelningarna i godsägarnas lobbyorganisation Sveriges Jordägareförbund.

Unga Jordägare är förutom en avdelning av fädernesorganisationen en del av paneuropeiska godsägarförbundet Young Friends of the Countryside.

På programmet i lördags fanns ”en handfull mycket spännande och kunniga föreläsningshållare” som talade om bland annat generationsskiften. Tre av dessa var de skånska storgodsägarna Jacob Palmstierna, George Bergengren och Nils Gyllenkrok.

”Målet med träffen är att skapa en bestående kommitté”, står i inbjudan.

Lyckades ni med det, Otto Thott?

– Nej, inte än, men det var heller inte meningen att det skulle ske i ett första steg. Tanken var mer att motivera dem som var där.

Ska du ingå i kommittén?

– Nej, inte som det ser ut nu.

ANNONS

Enligt Otto Thott var dagen – trots att ingen bestående kommitté bildades – mycket lyckad och uppslutningen god: 95 personer kom till temadagen och 60 åt middag på restaurang Skeppsbron i Malmö (pris: 500 kr, klädsel: smoking).

– Det var flera spännande föreläsningar i olika ämnen, bland annat om människor som kommer hem och driver godset.

Realtid.se har utan framgång sökt ett par inbjudna grevar för att kontrollera om gästerna delar värdens uppfattning om dagen.

Finns det några centrala lärdomar kring generationsskiften?

– Nej, alla generationsskiften är individuella och alla situationer unika.

Kulturjournalisten Björn af Kleens uppmärksammade bok om jordägande adel ”Jorden de ärvde” (Weyler förlag 2009) är kritisk mot en aspekt av generationsskiften vid svenska gods, nämligen fideikommissinstitutet.

Innebörden av det är att godset ärvs odelat av godsherrens förstfödde son och att det inte kan säljas. Det hela möjliggörs genom en lag som avskaffades 1964 men som flera godsägare har fått göra undantag från av kulturhistoriska skäl.

Diskuterade ni fideikommiss under dagen?

ANNONS

– Nej, ingenting, säger Otto Thott som är jäktad eftersom han just satt sig till bords för att äta middag och därför inte hinner svara på frågor om hur det europeiska nätverkandet ska fungera.

Förutom Otto Thott själv skrev Charlotte och Gustaf Lewenhaupt samt Carl-Adam von Arnold – inte enbart riddarhusintroducerad adel deltog alltså – under inbjudan till godsägardagen.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS