Realtid

Jonas Ström: ”Vi har förutsättningar att bli en one-stop-shop för investment banking”

Jonas Ström, vd, ABG Sundal Collier
Marlene Sellebraten
Marlene Sellebraten
Uppdaterad: 09 juli 2021Publicerad: 09 juli 2021

Det är långt ifrån blygsamma siffror som ABG Sundal Collier redovisar i sin delårsrapport för det andra kvartalet 2021. Omsättningen ökade med 99 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol, till 809 miljoner norska kronor från 407,5 miljoner norska kronor. På halvårsbasis var ökningen hela 131 procent till 1,547 miljoner norska kronor, från 670 miljoner norska kronor under motsvarande period förra året. Samtidigt som intäkterna minskade investeringsbanken sina operativa kostnader. Den operativa marginalen landade därmed på 38 procent för första halvåret 2021, en ökning från 23 procent för första halvåret 2020. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Vi är väldigt glada att vi lyckats leverera ett så starkt kvartal. Vi har dessutom tagit marknadsandelar, framförallt inom börsintroduktioner i Sverige. Detta har vi gjort samtidigt som vi håller kostnaderna nere och marginalen hög och för att vi har lyckats attrahera duktigt folk, säger Jonas Ström, vd för ABG Sundal Collier, till Realtid.

Framgångarna inom framförallt ECM ligger bakom rekordkvartalet, inte minst i Sverige och Danmark, där investeringsbanken tagit marknadsandelar senaste 18 månaderna.

– Det är framförallt ECM och särskilt börsintroduktioner men även riktade introduktioner som förklarar som står bakom vårt rekordkvartal i Sverige och Danmark. På de få börsintroduktioner som görs är vi med på nästan alla i Danmark, som dock är en mindre marknad, och vi är med på de flesta av de större transaktionerna i Sverige, säger Jonas Ström.

Omsättningen inom corporate financing uppgick till 534,5 miljoner norska kronor under det andra kvartalet, jämfört med 235,5 miljoner norska kronor motsvarande period 2020. På halvårsbasis var motsvarande siffror 1 026,1 miljoner norska kronor respektive 285,9 miljoner norska kronor. 

– Vi tar marknadsandelar i Sverige och har ökat från 5 procent till 12 procent på 18 månader inom ECM.

ABG SUndal CollierKälla ABG Sundal Collier

En marginalnivå på cirka 38 procent anser ABG Sundal Collier kunna behålla framgent, trots att banken avser att bland annat fortsätta rekrytera.

– Våra kostnader, exklusive personalkostnader, är faktiskt nere. Vår affärsmodell bygger på att ha de bästa talangerna. Tillväxt är samtidigt viktigt för oss och därför investerar vi i nya team och det kan påverka lönsamhet negativt under en övergångsperiod. Vår operativ marginal har historiskt sett legat på 20-25 procent och är nu på 38 procent och den nivå kommer vi att kunna behålla, säger han.

ANNONS

ABG Sundal CollierKälla ABG Sundal Collier

Även omsättningen inom M&A för det andra kvartalet ökade jämfört med 2020, till 137,1 miljoner norska kronor från 45,7 miljoner norska kronor. Motsvarande siffror för Brokerage and Research var 137,7 miljoner norska kronor respektive 126,3 miljoner kronor. Dessa är två områden där ABG Sundal Collier ser tillväxtpotential, säger Jonas Ström på frågan om hur banken planerar att slå senaste kvartalssiffror. 

– M&A är något som börjat komma tillbaka efter Covid och det finns ett mycket uppdämt behov. Private Equity är en viktig kundgrupp. Där har vi många fler cylindrar att tända. På skuldsidan har Norge nu kommit igång rejält men i Sverige finns inte ännu så mycket att ta. Där kan vi också växa. Vi är starka på flera produkter och har bra förutsättningar för att bli en one-stop-shop för investment banking.  

– Inom M&A ser vi att det kommer upp fler transaktioner och detta inom flera sektorer. Från att ha varit mycket fokus på teknologi och TMT har fler sektorer tagit över stafettpinnen, inte minst inom green transition. Vi har varit med i de två största IPO:er i Norden inom green transition med OX2 i Sverige och Aker Horizon i Norge. 

På 5 miljarder kronor är OX2:s IPO den största börsnoteringen inom renewables i Sverige. Aker Horizons notering är samtidigt Norge näst största hittills inom renewables (4,2 miljarder norska kronor). Detsamma gäller Green Hydrogen Systems IPO i Danmark (1,3 miljarder danska kronor).

Vad gäller analysverksamheten så valde banken att gå mot strömmen, säger Jonas Ström.

– Vi är en av få som satsat mer på analys. Andra har gjort tvärtom för att betalningsviljan för analys sjunkit pga Mifid2-regelverket. Lönsamheten standalone på analys har gått ner även för oss men det är det fortfarande en lönsam produkt och en viktig del av vårt produkterbjudande.

Hur förklarar du era framgångar som organisation?
– Det finns inget hemligt recept. Vi har varit verksamma i Sverige i 20 år och arbetat enträget de senaste tio åren för att blir en relevant leverantör av rådgivartjänster till kapitalmarknadsbranschen. Vi har integrerat vår kunderbjudande och det är ett lag som möter kunden, inte olika personer som ansvarar för olika produkter. Vi har lyckats kläcka den här koden att jobba som ett team över produkt- och landsgränser och våra kunder märker det. Vi har lyckats attrahera och behålla talanger och vår personalomsättning är på historiskt sett låga nivåer, om 7-8 procent, jämfört med branschens nivåer på 10-15 procent.

ANNONS

Hur ser du på marknadens utveckling framöver?
– Vi har en stark marknad och det vore naivt att tro att den har slutat att vara cykliskt. Men det finns ett starkt stöd från Centralbankerna via finanspolitiken för att kapital ska allokeras till risk. Vi ser ändå att det finns förutsättningar att marknaden ska fortsätta utvecklas väl. Räntespöket spökar mindre och räntorna kommit ner igen. Och allt som allt så ser vi att det bör vara en god utveckling på börsen 6-12 månader framöver. Men det vi kommer att se är minicykler, till exempel som nu på grund av delta-varianten, som utlöst en sådan minicyckel.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS