Realtid

"Johnsons skrällseger början på slutet på brexit-dramat"

Camilla Jonsson
Uppdaterad: 13 dec. 2019Publicerad: 13 dec. 2019

De första stora vallokalsundersökningen som publicerades kl 23 när vallokalerna stängde på torsdagskvällen visar att Tories får en stor egen majoritet i brittiska underhuset. Valresultatet ger premiärminister Boris Johnson stort mandat i att föra Storbritannien ut ur EU, säger brexit-experten Rickard Ydrenäs.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Utslaget från vallokalsundersökningen visar att Tories får en stor och stabil majoritet med 368 mandat jämfört med Labours 191 mandat. En majoritet med hela 86 mandat.

Det innebär enligt BBC den störst valframgången sedan Margaret Thatchers tredje valvinst 1986. Det är en enormt stor valförlust för Labour och Jeremy Corbyn kommer att tvingas avgå inom kort.

– Segern leder till att Johnson fortsätter som premiärminister, förstärker sin makt och kommer att föra landet ut ur EU den sista januari nästa år. Valresultatet ger Johson ett stort mandat och handlingsfrihet. Det är slut på kaoset i det brittiska parlamentet och Johnson kan enkelt driva igenom sin brexit-politik de närmaste fem åren i parlamentet, säger brexit-experten och grundaren av brexitpodden Rickard Ydrenäs till Realtid.

Boris Johnson har nu levererat på de vallöften som han lovade partimedlemmarna i Tories i somras när han blev till vald till ny partledare för Tories. Han lovade då att ”leverera brexit, ena Storbritannien och besegra Jeremy Corbyn”.

Brexit-osäkerheten kommer dock att bestå för en lång tid även efter Tories seger.

– Valet har avjort att brexit blir av, men hur och när är fortfarande mycket osäkert. I utträdesavtalet finns bara principer för framtida handelsavtal. Detaljerna i framtida handelsavtal ska förhandlas fram och testas i praktiken. Brexitosäkerheten kommer därför att fortsätta för lång tid framöver, säger Rickard Ydrenäs.

Inte bara brexit står på spel de närmaste åren utan hela förenade kungarikets framtid som enat land. 

– Nationalistiska politiker i Skottland och på Irland kommer som en föjd av brexit blir av att försöka trigga folkomröstningar om självständighet, säger Rickard Ydrenäs.

ANNONS

Den stora frågan har under valrörelsen varit om Tories skulle får en egen majoritet i parlamentet eller inte. Ett så kallat hung parliament, att inget av de två stora partierna fått egen majoritet och således inte själva kan bilda en majoritetsregering, har landet haft sedan Theresa Mays valförlust 2017, vilket försvårat och komplicerat brexitförhandlingarna. May blev helt beroende av det nordirländska konservativa partiet, DUP, vilket till slut också ledde till brexitkaos och hennes eget fall.

Att Storbritannien lämnar EU är bara första steget i den segdragna skilsmässoprocessen att lämna EU. Nästa steg att förhandla ett nytt frihandelsavtal med EU är betydligt mer komplicerat och kan ta åratal att förverkliga. Utträdesförhandlingarna är en västanfläkt mot komplexiteten i ett frihandelsavtal.

Nästa sommar, på EU-toppmötet, strax före midsommar, måste Storbritannien lämna besked om man vill förlänga övergångsperioden efter sista december nästa år med ett eller två år.  

– Johnson har under valrörelsen hårdnackat lovat att leverera också ett frihandelsavtal på elva månader, men det löftet kommer han att tvingas backa ifrån och sannolikt kommer övergångsperioden förlängas, sannolikt flera gånger, säger Rickard Ydrenäs. 

Det kommer att vara en fortsatt skakig resa till brexit.

– För Sverige är det viktigt med fortsatt goda handelsförbindelser med Storbritannien. Förhandlingarna mellan EU och Storbritannien om ett frihandelsavtal är ett mycket viktigt steg för att det ska fortsätta ske, säger Rickard Ydrenäs.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]