Realtid

"Jag ville vara en aktiv och synlig ordförande"

Bengt Ivarsson, tidigare ordförande för Advokatsamfundet
Miriam Istner-Byman
Uppdaterad: 11 juli 2017Publicerad: 11 juli 2017

Bengt Ivarsson lämnade uppdraget som ordförande för Advokatsamfundet i början av juli. För Realtid berättar han om hur han ser på sin tid som ordförande, vad som har varit den största utmaningen och i vilken riktning han hoppas att samfundet går åt nu. "Jag tycker att det är viktigt att Advokatsamfundet är transparent och för att nå dit måste samfundet jobba på ett annorlunda sätt, men var vi landar får vi se".     

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bengt Ivarsson, avgick som Advokatsamfundets ordförande den 1 juli. Då hade han suttit som ordförande i fyra år och varit styrelseledamot i tolv år. Han beskriver tiden som "mycket intressant och givande". Framförallt är det de personliga mötena som har betytt mycket. 

– Uppdraget som ordförande för Advokatsamfundet har varit både varierande och lärorik. Uppdraget har inneburit allt från att bistå en advokat med råd i en särskild fråga till att hälsa på drottning Elizabeth på Buckingham Palace. Jag har haft mycket kontakt  med advokater i Sverige och utomlands och det har gett mig oerhört mycket. Jag har även uppskattat mina möten med andra representanter såsom domare och journalister. När jag blev invald i samfundets styrelse för tolv år sedan räknade jag inte med att bli ordförande. Även om uppdraget har tagit mycket tid i anspråk är det ingenting som jag ångrar – tvärtom! Jag är mycket tacksam att jag har fått den här möjligheten! 

Bengt Ivarsson arbetar till vardags på en advokatbyrå i Linköping och detta är något som han anser har varit en styrka. 

– Att välja mig till ordförande har varit ett sätt att sätta landsortsadvokaten i mittpunkten. Advokatsamfundet består av många olika aktörer som representerar olika intressen. Därför är det också viktigt att olika delar av samfundet är representerade i olika formella positioner inom Advokatsamfundet och detta är något som valberedningen har arbetat aktivt med. Att hålla ihop Advokatsamfundet, oberoende av att vi arbetar med olika typer av uppdrag, är oerhört centralt. 

Vad hade du för mål när du blev vald till ordförande?

– Det som jag tyckte var viktigt var att vara en aktiv och synlig ordförande och att inte endast sitta som mötesordförande under tio sammanträden per år. Jag tycker också att jag har lyckats leva upp till det. Jag har till exempel prioriterat att delta i olika aktiviteter, både nationellt och internationellt, och har även synts i olika medier där jag har ställt upp i intervjuer och själv skrivit debattartiklar. 

Varför har det varit viktigt för dig att synas?

– Advokatsamfundet har mycket att tillföra i samhällsdebatten och därför är det också viktigt att Advokatsamfundet syns. Vidare tror jag också att det är bra om olika företrädare för Advokatsamfundet syns i medierna.

ANNONS

Vilka frågor har präglat din tid som ordförande?

– Diskussionen om migrationen har haft en central roll i samhällsdebatten och det är en fråga som i olika hänseenden har påverkat och kommer att påverka det svenska samhället framöver. Den diskussionen har också kommit att påverka Advokatsamfundets arbete. Vi har sett starka svängningar från att hålla dörrarna öppna till att göra vad man kan för att så få som möjligt ska komma in i landet. Det har självklart ställt krav på hur Advokatsamfundet ska förhålla sig i den här situationen. 

En annan fråga som har diskuterats flitigt under tiden Bengt Ivarsson har varit ordförande är bristen på humanjurister ute i landet. 

– Vi har en tillväxt i storstäderna, men en åldrande advokatkår ute i landet. Det har varit viktigt att synliggöra det här problemet. Nu ska vi vidta åtgärder för att vända skutan och få en tillväxt ute i landet. Det handlar bland annat om att peppa advokater som är verksamma på mindre orter att rekytera yngre jurister och att peppa yngre jurister i att inte bara arbeta i Stockholm. Det är viktigt att vända utvecklingen för att privatpersoner och företag ska ha möjlighet att få advokathjälp  när behov föreligger –  oberoende av var de bor eller var de har sitt säte. 

Vad har varit den största utmaningen med att vara ordförande?

– Det finns inte en chans på denna jord att alla samfundets medlemmar ska dela min uppfattning i alla frågor. Som ordförande måste man våga stå upp för den uppfattning som Advokatsamfundet har och inte vara rädd för att någon medlem tycker annorlunda. Min uppfattning är att Advokatsamfundet står enat och starkt när det gäller samfundets kärnfrågor, så där har vi en stabil grund att stå på. Sedan kan det såklart finnas meningsskiljaktigheter i enskilda sakfrågor. 

Det har varit en turbulent vår med anledning av att ny ordförande skulle väljas. Hur ser du på det?

– Det har minst sagt varit en intressant diskussion som har pågått. Det är viktigt att vi som värnar demokratiska rättigheter också kan leva upp till det på ett bra och transparent sätt. Vi landade till slut i ett bra och lämpligt beslut när Christer Danielsson valdes till ordförande och Eva-Maj Mühlenbock till vice ordförande. Med några få undantag fördes en saklig och vettig argumentation om de olika kandidaternas lämplighet. Tillsammans med tre andra advokater har jag av fullmäktigemötet fått i uppdrag att se över hur valberedningen ska arbeta framöver för att på ett bättre sätt hantera den här typen av situationer. Jag tycker att det är viktigt att Advokatsamfundet är transparent och för att nå dit måste samfundet jobba på ett annorlunda sätt, men var vi landar får vi se. Förslaget ska presenteras vid årsskiftet.

ANNONS

Vad ska du göra nu?

–  Nu ska jag arbeta som advokat i större omfattning än vad jag har kunnat göra under de här åren. Jag har även tagit på mig vissa rättspolitiska uppdrag. Bland annat sitter jag med i Blåljusutredningen som tittar på vad man ska göra åt personer som kastar sten på blåljuspersonal. Jag sitter även med i Domstolsakademien som håller utbildning för domare och är även involverad i Åklagarmyndighets insynsråd. 

Vilka råd har du till Christer Danielsson?

–  Det som jag tycker är centralt är att arbetet med att vitalisera styrelsearbetet fortskrider. Där är det vikigt att se till att styrelsen blir mer aktiv och fokuserar mer på strategiska frågor än vad som hittills har varit fallet. Det var Christer och jag som påbörjade det arbetet och jag är helt övertygad om att Christer tillsammans med Eva-Maj kommer att lägga mycket krut på det här. 

 

 

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Miriam Istner-Byman
Miriam Istner-Byman
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]