Veckans frågeställare Livia behöver inte vara rädd för att framstå som girig. Hon har sin fulla rätt att begära en marknadsmässig lön, svarar rekryterings- och karriärexperten Linus Zackrisson. Men han understryker också att hon måste dra lärdom av det som inträffat inför framtida anställningar.
"Jag vill inte uppfattas som girig"
Mest läst i kategorin
Karriärdilemmat
Livia har gjort karriär i försäkringsbranschen. Just nu är hon anställd på sitt tredje försäkringbolag och tycker att hon hade förhandlat till sig en bra lön. Men av en slump fick hon veta att den är betydligt lägre än flera av kollegornas, som dessutom har mindre erfarenhet. Livia har svårt att släppa detta och tycker nu att den lön hon tidigare tyckte var bra är rätt dålig. Hon tycker hon är värd mer än de som har mindre erfarenhet. Samtidigt drar hon sig för att ta upp detta med sin chef. Hon vet inte vilka argument hon ska använda och är lite rädd att uppfattas som girig. Hur ska hon göra?
(Livia är ett fingerat namn)
Expertens svar
Det här är inte en helt enkel fråga. Å ena sidan så ska hon i första hand gå till sig själv – om hon tycker att hon är nöjd med sin lön och annan ersättning i förhållande till sitt arbete så är ju allt lugnt. Å andra sidan känns det såklart bittert när man inser att kollegor med mindre erfarenhet har högre lön, och man ska givetvis ha en lön i paritet med jämförbara befattningar i organisationen.
Jag fastnar vid formuleringen att hennes lön är ”betydligt lägre” än kollegornas. Mot den bakgrunden tycker jag absolut att hon ska ta upp det här med sin chef vid nästa lönesamtal, eller gärna innan dess om det blir tillfälle. Det är inte det minsta girigt att begära en ersättning som ligger i nivå med kollegornas, eller kanske till och med högre om det känns rimligt. Men då måste hon också i förväg dubbelkolla att uppgifterna hon fått höra är korrekta. Är det verkligen så att de tjänar mer?
Bästa argumenten man kan använda är oftast hårda fakta såsom uppnådda resultat, har hon uppnått budget och annat hon mäts på, antal års erfarenhet, utbildning, etc. Om hon är med i facket ska hon självklart kolla med dem och be dem ge henne argument.
En lärdom Livia måste dra inför nästa gång hon söker jobb är att en sådan här situation inte ska behöva uppstå. Även om man får jobbet och en lön man personligen tycker låter bra, så ska man ändå göra sin research av vad som är en marknadsmässig lön. Det finns sajter på nätet som sammanställer löner i alla typer av yrken, fackförbund tillhandahåller sådan statistik och man kan fråga runt i sitt eget nätverk för att få en bild av rimligt löneläge innan man skriver på anställningsavtalet.
linus_z.jpg
Linus Zackrisson har arbetat med rekrytering i 15 år och är numera rådgivare inom rekryterings- och karriärfrågor. Han är bosatt i Malmö och en av Sveriges mest efterfrågade föreläsare inom HR och Linkedin. Linus Zackrisson har även givit ut böcker om rekrytering och jobbsökande.