Hon är ung kvinna på uppgång inom bankväsendet. I sin nya tjänst på Swedbank förverkligar Tove Zander två drivkrafter samtidigt: Intresset för bank och att öka ungas kunskap om privatekonomi.
”Jag tog referens på chefen”
Mest läst i kategorin
Som 12-åring bestämde hon sig: ”Jag ska jobba på bank!” Därefter tycks Tove Zander ha gått en spikrak väg och är nu som nyss fylld 30-åring ansvarig för det viktiga unga segmentet på Swedbank – alla mellan 0 och 30 år.
– Det är en helt ny roll i banken. Anledningen till att den har inrättats är att Swedbank vill satsa ännu mer på de unga kunderna och se till deras behov – de är bankens storkunder i framtiden, säger Tove Zander.
Hon har låtit tala om sig alltmer på senare år. Först knep hon den åtråvärda platsen som vd-assistent åt Günther Mårder på Företagarna, i hård konkurrens med ett stort antal sökande.
– Jag var den enda kandidaten som inte hade stenkoll på vem han var som person, däremot kunde jag motivera varför Sverige behöver ett bättre klimat för företagare.
Tove Zander har därefter gjort sig känd som sparprofil, särskilt i sin senaste roll som vd för den ideella organisationen Unga Aktiesparare, UA. Det är Aktiespararnas systerorganisation, som riktar sig till unga upp till 28 år. UA driver också Ung Privatekonomi, som ska inspirera och utbilda Sveriges gymnasieungdomar i privatekonomi och sparande. Liknande initiativ finns på Swedbank – Ung ekonomi – riktat till elever i högstadie- och gymnasieklasser.
Förra året utsåg Veckans Affärer Tove Zander till en av Sveriges supertalanger i kategorin finans i sin årliga ranking. Tove Zander gick rakt in på plats 11 av 101.
– Det var jättehäftigt. Många på listan är stora inspirationskällor till mig. Efteråt har jag också kommit i kontakt med flera personer som är med på listan.
Sedan i våras är Tove Zander dessutom regelbunden krönikör på ekonominyhetstjänsten Omni Ekonomi. Hon levererar en artikel varannan vecka.
I medierna är det nu för tiden vanligt att bankerna skickar fram så kallade sparekonomer.
– Mitt jobb påminner om sparekonomens, men jag är också talesperson för unga. Annars har vi Arturo Arques som har rollen som privatekonom för både Sparbankerna och Swedbank och jag tror att vi kommer komplettera varandra väldigt bra.
Drivkraften: ungas sparandeDet Tove Zander särskilt brinner för är de ungas sparande.
– Varannan ung idag, mellan 19 och 25 år, vill lära sig mer om privatekonomi. Frågan om hur det ska gå till är fortfarande inte löst. Det är en jättestor drivkraft för mig.
Siffran kommer från en undersökning som Swedbank har gjort tillsammans med undersökningsinstitutet Sifo.
– Vi kommer att följa upp det här varje år i undersökningar tillsammans med Sifo. Jag vill jobba datadrivet och följa upp det arbete vi gör. Mitt mål är att alla som vill lära sig
mer om privatekonomi ska få möjligheten till ökad kunskap.
Hur startade ditt intresse för unga och privatekonomi?
– Det var när jag i mitt första jobb satt i kassan på Sparbanken i Enköping och mötte alla de här unga människorna. Jag hade själv ingen kunskap då. Mina lärare hade inte pratat om privatekonomi i skolan. Jag tycker att det är otroligt viktiga kunskaper att ha med sig. Jag tror att man har mer nytta av det än av att steka pannkakor.
Hur kom du på att du skulle jobba just på bank?
– När jag var 12 år var jag i New York med min mamma och pappa. Vi åkte på en hop-on hop-off-buss och åkte förbi Wall Street. Jag tyckte att de som gick runt där såg så coola ut, de hade ett härligt tempo och fokus. Jag frågade mamma var de jobbade.
Tove Zander är från Enköping och hennes mamma är riksdagsledamoten Solveig Zander, C, utbildad som socionom och bland annat ledamot i socialförsäkringsutskottet och Centerpartiets talesperson för socialförsäkringsfrågor. Pappan, Hans Zander, arbetar med ”programmering av tandläkarsaker”. Enligt CV:t på Linkedin är han ansvarig för affärssystem på Lifco Dental i Enköping.
– De har alltid bollat med mig. Det är högt i tak i vår familj. Mamma är duktig på att pusha mig att våga göra saker jag inte helt bekväm med. Pappa är mitt absolut största fan. Han läser allt jag skriver.
När Tove som 18-åring började bli klar med gymnasiet – hon gick inriktning mot samhälle och ekonomi – sökte hon jobb på alla banker i Enköping. Sparbanken nappade och hon fick jobbet i kassan.
En utmaning att lära unga vad det innebär att jobba– Sedan sökte jag bank- och finansutbildningen i Kristianstad. Det var det enda stället med en utbildning riktad specifikt mot bank, säger Tove Zander.
Som extraknäck jobbade hon på Sparbanken 1826, numera en del av Sparbanken Skåne. Tove Zander tyckte att hon fick tillräckligt med bank ändå och bytte inriktning på högskolan mot internationell ekonomi, vilket hon tog en examen i. Direkt efter studierna fick hon jobb som rådgivare på Sparbanken Skåne.
Avståndet till familjen i Enköping blev dock för långt, så efter knappt fyra år flyttade hon tillbaka till Enköping. Via en tjänst som vd-assistent på Frilans Finans gick hon till Günther Mårder på Företagarna och därefter till Unga Aktiesparare, UA, som verksamhetsansvarig. Efter ett år tog hon över som vd efter Philip Scholtzé.
– Jag har med mig supermycket därifrån. Om att leda andra, hur man bedriver styrelsearbete och svarar mot en styrelse, hur man tar ett större övergripande ansvar för budget och uppföljning och om hur man driver projekt. Dessutom var jag ute och föreläste och pratade inför folk, vilket jag inte hade gjort tidigare.
Inte minst det senare har hon stor nytta av på Swedbank.
– Jag ska vara ute på så mycket som möjligt och prata på universitet och högskolor. Jag ska kommunicera samarbeten som unga faktiskt efterfrågar, vad unga vill ha för hjälp av banken. Dessutom ska jag skaffa insikter kring vad unga idag vill ha från sin bank.
På UA arbetade unga människor, många hade sitt första jobb där.
– Det är väldigt roligt att jobba mycket med unga människor. Men det innebär också en viss utmaning att lära folk vad det innebär att jobba, vad en arbetsplats är för något. Att man äter lunch vid en viss tid och att man sjukanmäler sig när man är sjuk…
Kastade sig utför stupetEfter sammanlagt knappt tre år på UA kände sig Tove Zander färdig.
– Jag kastade mig ut för stupet och sade upp mig utan ha ett nytt jobb. Jag hade sparat pengar och hade klarat mig ett tag. Eftersom jag dessutom hade tre månaders uppsägningstid tänkte jag att det skulle gå vägen.
Det gjorde det. När en vd säger upp sig på UA skickar organisationen ett pressmeddelande och snart kom erbjudanden om nya uppdrag.
– Med tjänsten på Swedbank kände jag att jag skulle kunna fortsätta att driva det jag brinner för ytterligare ett steg – att få barn och unga att lära sig mer om sparande, hela det privatekonomiska. Jag tycker också att det är en arbetsplats som står för bra värderingar. Man är folkets bank där kön eller bakgrund inte spelar någon roll. Eftersom jag är så ung är det samtidigt viktigt att få bra chefer, så jag tog referenser på dem.
Hon kollade helt enkelt upp cheferna på Linkedin, tog reda på vilka kontakter de hade och ringde upp några människor.
Det känns som symptomatiskt för hur Tove Zander är som person – genom kontakterna med henne framträder en människa som är planerande och noggrann med kommunikationen. Tidigare kollegor beskriver henne som trevlig, glad, driven och en person som har många bollar i luften. Hon är också mån om jämställdhet och satsade på att få in fler tjejer på UA.
Närmsta chef på Swedbank är Monica Elgemark, ansvarig för privatkundmarknaden på Swedbank, med titeln Head of Retail Business. Chef för avdelningen, där omkring 20 personer arbetar, är Eva Trouin, chef för privatmarknaden i Sverige – tidigare bland annat Sverigechef på Nordnet.
Det verkar vara många kvinnor på avdelningen?
– Jag tror att Eva är en väldigt bra förebild. Då attraherar man andra tjejer att jobba ihop. Hon är tydlig och rak, har pondus och utstrålning. Det är häftigt att lära sig av henne, hon är väldigt kunnig.
Men alla skandaler som har varit under vintern-våren, särskilt penningtvättsskandalen, påverkade inte det dig?
– Det var inte alls något som avgjorde ifall jag skulle börja här eller inte. Nu är det en process där både bank och myndigheter utreder det här. Jag har fullt förtroende för att de kommer fram till vad som faktiskt har hänt.
Du började nästan samtidigt som Göran Persson, hur känns det?
– Haha, jag fick mitt jobb innan det blev känt att han skulle börja. Jag har ju sett dokumentären, Ordförande Persson. Men jag har inte sett honom i korridorerna.
UA sitter med i Aktiefrämjandets styrelse, där även Kerstin Hermansson varit ledamot.
– När Kerstin fick styrelseuppdraget på Swedbank och jag kort därefter meddelade styrelsen att även jag skulle börja arbeta där, blev det lite fundersamma miner och man undrade om det var samordnat. Oberoende av varandra började vi nästan samtidigt. Men jag har inte sett Kerstin ännu, det är ett stort kontor.
Intervjun äger rum i den stora entréhallen på Swedbanks huvudkontor i Stockholmsförorten Sundbyberg. Jag känner igen mig från Uppdrag gransknings tv-reportage från i vintras. Tove Zander berättar att hon annars håller till längst upp i huset.
Hon fortsätter att prata om vad hon vill göra för unga. Ett exempel är att Swedbank hjälper så kallade UF-företag, en utbildning i företagande för gymnasieelever i åldrarna 16-20 år. Swedbank ser till att UF-företagen har ett konto kopplat till sitt företag, hjälper till med mentorer och delar ut priser. Dessutom ordnar man mässor så att UF-företagen kan ställa ut sina produkter.
Favoriten är InstagramEtt annat mynt är tidningen Lyckoslanten, som delas ut till skolelever i årskurserna 4-6.
– Den tittar vi på hur vi kan digitalisera ännu mer.
Tove Zander trycker över huvud taget mycket på vikten av digital kommunikation och att finnas i de kanaler där de unga finns. Det handlar inte bara om varumärke, produkter och tjänster som kort och mobilt Bank-ID. Det handlar lika mycket om mjuka värden och att kommunicera mer visuellt.
– Det jag vill göra ännu mer är att kommunicera bankens samhällsengagemang. Swedbank gör väldigt mycket bra, exempel är samarbetet med organisationen Friends kring antimobbing, det tycker unga är viktigt.
Ett annat exempel är Swedbanks och sparbankernas olika lokala engagemang.
– De hjälper till i samhället. Det finns inte en idrottsklubb i Enköping som inte är sponsrad av Sparbanken i Enköping.
När det gäller digital kommunikation och sociala medier är hon inne på Twitter, men favoriten är Instagram, eftersom det möjliggör både bild och video, två format hon tror mycket på. Dessutom kan man göra miniundersökningar där.
Vad tror du om att jobba med influencers?
– Influencers är ofta breda och inte så specifikt inriktade mot ett ämne. Jag tror att banken har nytta av att bli förknippad av olika typer av personer. Då blir det mer mänskligt, nära. Man kan relatera till en person och inte bara en färg eller logga.
– När jag satt i kassan och var 18 år hade jag väldigt svårt att hitta en kvinnlig förebild. Nu har det ändrats. Jag följer många, inte minst på Instagram och tycker det är kul.
Hon tycker att sociala medier har gjort det lättare att hitta förebilder inom finansvärlden som liknar henne själv.
– Jag känner mig mer som en kvinna än en manlig och äldre person.
Nu är Tove Zander själv en förebild för många.
– Jag har inspirerats mycket av andra och hoppas att jag kan inspirera tillbaka.