Oscar Properties är ett av börsens mest pressade bolag. I maj tar Peter Norman över ordförandeklubban. – Jag hoppas kunna bidra med lite ordning och reda samt i bästa fall lite tillväxt, säger Peter Norman till Realtid.
”Jag hoppas att kunna bidra med lite ordning och reda”
Mest läst i kategorin
Det var en utnämning som överraskade många: I maj tar den förra detta finansmarknadsministern Peter Norman över som ordförande för den mycket hårt pressade bostadsutvecklaren Oscar Properties. Backar man ett år tillbaka så har aktiekursen fallit med 63 procent. Grundaren Oscar Engelbert har fått kritik för sina aktieförsäljningar som skett vid tillfällen innan aktiekursen fallit kraftigt. När detta skrivs har kursen fallit med 3 procent sedan det kommit fram nya uppgifter om grundaren Oscar Engelberts vältajmade försäljning av preferensaktier samt att det inte blir någon aktieutdelning. Preferensaktien faller idag tisdag med 57 procent när detta skrivs.
Vad lockar med att ta över styrelseklubban i Oscar Properties?
– Det var flera saker. Jag har träffat Oscar Engelbert vid ett antal tillfällen ock tycker att det är en väldigt intressant entreprenör som brinner för vad han gör och är full av idéer. Det är roligt arbeta tillsammans med såna människor, säger Peter Norman.
– Sedan tycker väl jag – utan att på något sätt ha en skolning som arkitekt – att Stockholms arkitektur är ganska konform. Man får inte sticka ut, till skillnad från andra länder. I Paris och Barcelona ser man fantastiska hus både till höger och vänster. Här är i Sverige det väldigt konformt och traditionellt och i någon mening konservativt.
– Är det någon som bygger lite annorlunda, vilket jag uppskattar, så är det Oscar Properties. Det var ytterligare ett skäl att tacka ja, ett tredje skäl är att det är ett intressant bolag i en spännande bransch. Det kommer alltid att behövas bostäder, framför allt i Stockholm.
– Om jag kan vara med och skapa lite ordning och reda och i bästa fall lite tillväxt så skulle jag vara jätteglad.
Vad kommer att bidra med i styrelsen?
– Jag har ganska lång styrelseerfarenhet, både vad gäller att vara ordförande och att vara ledamot. I bästa fall ska jag se till att vi får ett väl fungerande styrelsearbete. Jag tycker att det i alla bolag och organisationer finns det tre stycken maktcentra: Det är styrelse, ledning och ägare. För att ett bolag ska fungera bra då ska helst alla de delarna vara starka, så man får ett slags balans i bolaget. Och alla har, i någon mening, tummen i ögat på varandra. Då tror jag bolaget mår bra. Jag hoppas kunna skapa ett klimat i styrelsen som gör att den blir stark och kan stötta ledningen på bästa sätt.
Det har varit ganska mycket ”tummen i ögat” på Oscar Properties under den senaste tiden med kriser. Vad säger du om det?
– Jag har ju inte börjat ännu, det är inte bolagsstämma förrän i maj. Så frågor som rör Oscar Properties i den meningen måste ställas till nuvarande ledning.
Men du har väl ändå följt vad som hänt från utsidan?
– Ja, det har jag gjort. Men du får ändå samma svar igen.
Tycker du att bolaget har oförtjänt dåligt rykte?
– Jag vill inte kommentera det. Ryktet och hur det går för tillfället får du ta med den nuvarande ledningen.
Kommer du att sitta kvar i Swedbanks styrelse?
– Ja, det kommer jag att göra.
Ser du någon jävsituation som skulle kunna uppstå? Oscar Properties har en obligation värd 450 miljoner kronor i Swedbank?
– Det är Swedbank som administrerat obligationslånet. Obligationsinnehavarna är på andra ställen. Det var ungefär ett år sedan Swedbank var rådgivare till Oscar Properties vid obligationslånet. För tillfället, as we speak, har inte Oscar Properties några affärer med Swedbank, med undantag av några billeasingkontrakt. Så för tillfället ser jag inte någon jävsituation överhuvudtaget. Om det uppkommer så får man ta det på allvar och ha respekt för det, det finns ju tekniker för att hantera det. Det vill säga att man inte är med i beredningar och liknande, säger Peter Norman.
Hur länge tänker du sitta kvar i Swedbank?
– Det är en fråga för ägarna. De kan ju när som helst sammankalla en bolagsstämma och gör vad man vill med en styrelse. Nu fick vi förnyat förtroende på stämman förra veckan, jag har ingen riktig tidshorisont där. Jag sitter kvar så länge ägarna vill och så länge jag tycker att det är intressant och känner att jag kan bidra med någonting.
Det har varit en oerhört turbulent tid för Swedbank. Vad är vägen framåt?
– Vägen framåt är naturligtvis att återupprätta förtroendet för banken, i och med att banker verkar i en förtroendebransch. Utöver detta så är det bättre att antingen tala med Swedbanks styrelseordförande Lars Idermark eller bankens tillförordnade vd Anders Karlsson.
Med den meritlista och erfarenhet du besitter borde du ha väl ha en stark syn på vad som behöver hända i Swedbank nu?
– Jag hoppas att jag genom min erfarenhet kan bidra positivt till bankens utveckling i styrelsearbetet. Men det blir konstigt om alla tolv styrelseledamöter skulle gå ut och prata i medierna var och en för sig. För att det ska bli lite ordning är det bättre att styrelsen uttalar sig genom ordförande Lars Idermark.