Erik Penser Bank ser en stor och ökande efterfrågan på uppdragsanalys – nu växer också de analyserade bolagen i marknadsvärde.
”Jag gissar att vi kommer att röra oss uppåt”
Mest läst i kategorin
Trenden går mot att bankerna skär ned på oberoende aktieanalys. Däremot växer marknaden för sponsrad så kallad uppdragsanalys så det knakar.
– Vi växte 23 procent förra året. Marknaden totalt växte 20-25 procent. Vi har hållit på sedan 2012. Det tog fart ordentligt 2018 och 2019 var det ytterligare upp, säger Robert Tovi, analyschef på Erik Penser Bank.
Erik Penser uppskattar att marknaden totalt är värd uppåt 100 miljoner kronor om året. 350-360 bolag betalar idag för uppdragsanalys.
Redeye är den största aktören med 125 bolag. Därefter följer ABG Sundal Collier (ABGSC) med 85, där distributionen sker via plattformen Introduce. Aktiespararna är trea med omkring 70 bolag via sitt Analysguiden, ett samarbete med Carlsquare. Erik Penser Bank har 50 bolag. Sedan kommer storbankerna med undantag av Swedbank och Handelsbanken.
– Bankerna har hållit på ett kortare tag. DNB, Danske Bank, SEB och Nordea har 10-15 bolag var, säger Robert Tovi.
Enligt honom har storbankerna, Redeye, ABGSC och Erik Penser störst resurser och har närmare relation med bolagen än de andra. De ordnar event, bolagsdagar, rapportluncher, temadagar et cetera.
– Aktiespararna vänder sig mer till den sanna småspararen ute i landet. ABG har många institutionella kunder. Vi har inriktning mot de mittemellan, family offices och individer med stora förmögenheter, även om vi i viss mån också har institutioner och traditionella småsparare, säger Robert Tovi.
För att få del av erbjudandena kring uppdragsananlys hos Erik Penser behöver man inte vara existerande kund.
Det är inte ovanligt att vara kund hos två eller till och med tre aktörer för uppdragsanalys, även om de flesta bolag är kund bara hos en.
– Exempelvis storbankerna har kanske något ytterligare att tillföra i form av corpaffärer, lån och så vidare.
– Vår mäklardesk och förmögenhetsrådgivare jobbar primärt i small cap universet. Vissa konkurrenter har ingen distribution, ingen mäklardesk eller rådgivare. Då är det svårare att få ut analysen brett. Andra aktörer fokuserar på large-capbolag, då är det svårt att få utrymme som litet bolag med en omsättning på kanske 200 000 om dagen.
Uppdragsanalys uppfattas ibland som lite smutsigt, som förtäckt reklam eller marknadsföring och en fördom är att de analyserade bolagen bara vill ha ”bra” analyser. Vilken är din bild?
– Så har det varit. Det är en anledning till att institutioner inte riktigt har velat ta i det här. Det gör det än viktigare att analytikern har en hundraprocentig integritet. Det är vi extremt noggranna med på Erik Penser Bank. Bedömningsdelen, värderingsdelen, måste vara untouchable. Det senaste halvåret har vi haft diskussioner med tre bolag som haft synpunkter på vår värdering, säger Robert Tovi.
Exempel är företag som har många aktieägare, men där likviditeten är låg. De trycker på för att få aktien analyserad och förhoppningsvis få upp intresset. Om då Erik Penser i sin rekommendationsprofil kanske ger ”hög risk, medelhög potential”, kan det bli svettigt för vd:n.
– Det handlar mycket om att utbilda kunderna, Vad är det här för produkt? Vi totalsågar inte ett bolag vid en analys eftersom vi redan har tackat nej till de bolag där vi anser att affärsidén inte håller.
Den stora målgruppen för uppdragsanalyserna är privatinvesterare. Men en trend enligt Robert Tovi är att området blir allt mer accepterat bland institutionella investerare, även om det sker från en låg nivå.
– De använder nog analysen i mångt och mycket som ett sätt att understödja sina egna slutsatser och sin egen analys. Exempelvis fonder tittar mycket på vikten i portföljen, medan privatinvesterare är mindre riskaverta och är mer intresserade av turn-around-case och småbolag med möjlighet till en större tillväxtresa.
– Från fondbolagen ser vi samtidigt en ökad efterfrågan på småbolagsfonder. Eftersom det är de bolag vi primärt tittar på blir vi en naturlig partner.
Robert Tovi säger att flera fondförvaltare – exempelvis Lannebo – nu är nere på nanocap, alltså riktigt små bolag.
– Det tror jag att vi kommer att se mer av.
Om det är lite ”fulare” att jobba med uppdragsanalys, innebär det då att det är de sämre analytikerna som får jobba med uppdragsanalys?
– Inte här och jag kan inte tänka mig att det är så annorlunda på andra ställen.
Generellt har analytikerkåren utarmats sedan 2010 enligt Robert Tovi. Många har slutat och det har skett få nyanställningar. En uppskattning är att det är 30-40 procent färre analytiker nu mot då.
En orsak är Mifid 2-reglerna, som gör att analyshusen måste ta separat betalt för analysen. Men eftersom kunderna inte varit villiga att betala extra i tillräckligt hög utsträckning har många av de stora firmorna skurit stort i sin analysverksamhet.
En generell nedgång har pågått betydligt längre än så. De riktigt stora volymerna försvann efter finanskrisen.
Följden är att färre analytiker följer färre bolag. Värst drabbade jämfört med för fem-tio år sedan är de medelstora bolagen. Tidigare följde fem-tio analytiker företag som Bulten, Haldex och Bilia.
– Idag är det en, max två, säger Robert Tovi.
– Sverige har idag mellan 800 och 900 listade bolag. Det är bara en liten fraktion som följs av analytiker. Ofta är market cap avgörande och handelsvolym, säger Robert Tovi.
Det är denna resa som har lett till det allt större intresset för uppdragsanalys.
– Det är jättesvårt att komma fram i bruset för små nystartade bolag. Samtidigt har de ofta återkommande kapitalbehov. Hur ska de göra för att synas? Här är uppdragsanalys en bra modell. För två-tre år sedan var det inte så erkänt, men den situationen har förändrats.
Den primära listan för de bolag som Erik Penser Bank analyserar ligger på Nasdaqs First North,
– Jag gissar att vi kommer att röra oss uppåt.
I Robert Tovis team på åtta analytiker arbetar större delen med uppdragsanalys och övriga med caseanalys.
– I caseanalysen försöker vi hitta bolagen som faller mellan två stolar. Det kan vara att marknaden har missuppfattat något i bolaget eller att värderingen sticker ut. Det kan också vara bolag med begränsad kundefterfrågan och låg omsättning.
I Erik Pensers team ingår flera unga killar, rekryterade direkt från skolan. Ofta är det de yngre som gör uppdragsanalyserna medan de äldre primärt gör casenalyserna.
Den stora delen av kunder har Erik Penser Bank själva raggat upp genom uppsökande verksamhet. Andra tillkommer via mun-till-mun-metoden. Vissa kanske är kunder hos Redeye men vill ha en andra bedömning.
En prisuppgift för en köpt analys är 250 000 kronor per år. Vad tar ni?
– Som snitt är det högt. Det är först ett belopp för initieringsanalysen. Sedan är det en avgift kvartals- eller per månadsbasis.
Bland markandstrendern i de bolag som Erik Penser Bank analyserar utmärker sig särskilt life science.
– Det växer superstarkt. Vi har precis rekryterat Klas Palin från Redeye, en av marknadens topp två, så där kommer att finnas möjligheter att göra ännu mer.
Andra starka trender är uppfinningsdrivna bolag kopplade till gaming eller spel.
– Förvånansvärt stora bolag är också kunder. Såväl SBB som Lagercrantz och Systemair har uppdragsanalys, vilket är väldigt positivt för oss och vår stock.
– Vårt minsta bolag har en market cap på 50 miljoner. SBB, som är störst, har runt 20 miljarder. Jag tror att det kommer att tillkomma fler bolag med en market cap på 2-8 miljarder. Nu är det upp till aktörerna att bearbeta marknaden och höja kvaliteten ännu mer.
Robert Tovi har arbetat på Erik Penser Bank sedan i somras. Han har en lång karriär i finansbranschen och kommer senast från egen låda, som trader.
– Jag kände att jag halkade längre och längre bort från den fundamentala aktieanalysen. När Erik Penser ringde tyckte jag att det passade bra. Det känns viktigt att komma ut och träffa bolagen, lära känna dem och göra marknadsbedömningar.