Jan Svensson har gjort karriär i sitt familjebolag som sedan blev förvärvat av investmentbolaget Latour, där han i dag är vd. Han menar att passion, magkänsla och bra medarbetare är nyckeln till framgång.
"Jag får skjuta brett, jag skjuter ju med hagelbössa"
Mest läst i kategorin
Jan_Karriar.png
Jan Svensson är i dag vd för investmentbolaget Latour, vars börsvärde vid utgången av 2015 var 49,8 miljarder kronor.
Jan har under sin karriär jobbat för familjebolaget Sigfrid Stenberg, som hans morfar startade, och för Latour som i sin tur köpte upp familjebolaget. Han har inte sökt sig utanför eller velat byta jobb under hela sin karriär. Han menar att bolaget har gjort sig förtjänt av hans lojalitet genom att lita på honom och på så sätt gett honom frihet, förtroende och ansvar.
Jans karriär är fylld med framgångsrika affärer, uppköp, befordringar och många andra meriter. Men affärerna är det som sticker ut. Det är inte bara ett jobb för Jan utan det var en passion redan från början, precis som det fortfarande är.
— Affärerna är det spännande. Det är tillfredsställelsen att vinna en affär men också hela spelet kring vad som händer runt om den, säger Jan Svensson.
Allt började med att Jan växte upp i Halmstad och valde att flytta till Stockholm för att studera på Handels.
— Efter det fick jag mitt första jobb. Det var ganska enkelt eftersom min morfar hade startat bolaget jag fick jobbet på.
Jan ville jobba inom familjeföretaget och fick nu möjligheten. Han började som marknadsassistent och säljare 1986.
— När man hade studerat klart så trodde man ju att man kunde allting, säger Jan skrattande. Men jag kom snabbt in på försäljningen, vilket var väldigt bra för det har alltid roat mig och jag har alltid tyckt att det är affärerna som är det roliga.
Han blev snabbt befordrad och fick flera olika uppgifter och ansvar inom familjeföretaget. Jans morbror var vd för företaget, men Jan berättar att hans morbror började dra ner på sin tid på företaget under den tiden.
— Då hade han en så kallad vd-assistent, inte uttalad vice-vd men något sådant. När den killen slutade så fick jag den rollen, vilket innebar att jag fick vara mitt i smeten.
Jan jobbade tillsammans med sin morbror, som hjälpte honom att växa in i rollen som vd. Efter att hans morbror gick i pension blev Jan vd för bolaget 1986 och jobbade kvar som vd för bolaget fram till 2002.
Han menar att magkänsla är viktigt inom branschen. Men att magkänslan ska ha en stark grund för att det ska bli ett bra beslut. En av faktorerna till att bygga en stark grund är erfarenhet, menar Jan.
— Sista beslutet är ofta väldigt mycket magkänsla. Man kan säga att jobba mycket, läsa mycket och räkna mycket på något förbättrar din magkänsla. Men det blir magkänsla i slutändan, och man tänker: "Ska jag våga? Ja vi kör!”.
Jans morbror lärde honom mycket i början av hans karriär och fanns alltid där för honom.
— Min morbror fanns alltid inom räckhåll, jag kunde ju alltid ringa honom och konfirmera med honom om jag behövde det. På det sättet kunde jag ta del av hans erfarenhet och vad han hade lärt sig under många år.
Men det finns även en annan viktig faktor till att ta ett bra beslut, enligt Jan. Det är att vara påläst och förstå marknadslogiken.
— Ofta lär man sig mest av att se på dem som det inte går bra för. Det är ju ofta en provkarta. Varför finns det ett företag på marknaden som tjänar 17 procent och resten ligger på 7? Sen finns det någon som aldrig gör bättre än 3 procent, då är det ju intressant att se vad det är som gör att de inte lyckas. För det är något i deras sätt som inte går hem på marknaden.
Familjeföretaget Sigfrid Stenberg, som Jans morfar hade startat och som bland annat hans morbror och han själv varit med att bygga, blev sedan uppköpt av Latour.
— Det ingick i uppgörelsen att jag skulle sitta kvar som vd i vårt familjebolag under ett par år.
Jan tycker att det finns vissa saker folk ska tänka på om de vill göra karriär. Det är att lära sig från andra, precis som Jans morbror lärde honom saker genom sina erfarenheter, och som hans medarbetare gör med sina expertiser. En av de viktigare sakerna är att vara lyhörd. Precis som han själv var mot sin morbror och fortfarande i dag är mot sina medarbetare, som han verkar hysa en stor respekt för.
— Var lyhörd, det tror jag är det viktigaste. Man måste lyssna och lära. Det hör ihop med att vara eftertänksam.
Efter att Jan satt kvar som vd för familjeföretaget som var uppköpt, blev han befordrad rejält. Han blev vd för hela Latour. Det var Latours ordförande Gustav Douglas som såg potentialen i Jan och frågade om han var intresserad av jobbet.
— Det var ingen där som tyckte att det var en merit att ha varit vd för ett familjeföretag. Det var fullständigt kalla handen. Vilket var precis det omvända när Gustav frågade mig om jag ville ha jobbet. Han såg det som en enorm fördel att jag hade varit i familjeföretag och visste vad det innebar.
Gustav Douglas var ordförande för Latour, och en person som Jan tyckte om att jobba med. Jan tyckte även om sättet Gustav jobbade på.
— En av hans stora styrkor var att han var väldigt intresserad och påläst och man kände sig alltid uppmärksammad på något i gruppen. När jag skulle tillträda, så sa Gustav att det bara kunde finnas en vd i varje bolag. Det var väldigt tydligt. När han fick frågor så hänvisade han dem till mig. Det är en sorts förtroende.
Jan menar att förtroende är en viktig faktor till ett fungerade företag och att folk trivs på jobbet om de har ett förtroende i sig själva, men även från sina medarbetare.
— Det har gjort att jag aldrig känt att jag behöver göra något annat för att fylla ett behov av att utvecklas. Jag får skjuta brett, jag skjuter ju med hagelbössa hela tiden.
Det nya jobbet innebar vissa likheter i arbetsuppgifterna med den tidigare rollen, men även vissa skillnader. Jan berättar att han kan sakna vissa saker med sin tidigare position.
— Storleken har ju jättestor betydelse, vi var ett familjeföretag. Vi omsatte 300-400 miljoner. Då är man inblandad i precis allting. Det finns en viss charm i det. I dag blir det med en viss nödvändighet att man måste avstå från en väldig massa saker som man tycker skulle vara roliga att vara med i.
Hans passion för affärer och spelet som han gillar finns fortfarande kvar och i hans tidigare position fick han vara med i alla affärer.
— Man hamnar ju långt ifrån de verkliga affärerna, när man sitter och pratar med en kund om en lösning och sånt där. Det kan man sakna ibland.
Men precis som när hans morbror och när Gustav Douglas gav honom förtroende i arbetsuppgifterna, så gör Jan nu detsamma med dem han jobbar med.
— Samtidigt har jag väldigt bra medarbetare. Man ska ha folk med väldigt hög integritet som vågar stå upp för sin uppfattning runt om kring sig. Om det är ihopkopplat med att de har huvudet rätt påskruvat, då blir det väldigt bra!
Den nya positionen har dock gett Jan många nya kunskaper och möjligheter.
— Det finns inte en dag som är den andra lik. Sedan får jag ju träffa enormt många spännande och duktiga människor.
Att vara vd för ett stort bolag som Latour innebär bland annat att han jobbar med många olika företag inom olika branscher.
—Jag är inblandad direkt eller indirekt i väldigt många branscher och på många olika geografiska platser. Blanda ihop hela den röran så blir det en fantastisk miljö!
Av alla affärer och avtal Jan har jobbat med finns det en som han är extra stolt över. Det var när Latour köpte andelar i bolaget Tomra, och när hans magkänsla visade sig vara helt rätt.
— Det kändes bra, det verkade väldigt rätt och det var en intressant bransch. Hela grejen gick väldigt fort och jag var själv väldigt involverad i själva affärsuppgörelsen.
Jan tror inte att han kommer ha något annat jobb innan han går i pension. Men hoppas att kunna vara till hjälp ändå.
— Jag hoppas att jag kan hjälpa till i styrelser och vara till hjälp efteråt också, bland annat för Latour så klart. Man får inte glömma att företagen tickar och går bara om man har lojala medarbetare som gör sitt jobb och gör det jäkligt bra. Funkar inte det så spelar det inte någon roll om du har två stjärnor på toppen som vill göra fälttåg i Ryssland, menar Jan Svensson.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.