Patrik Adamson och Emelie Andersson retade sig på höga fondavgifter och dolda ersättningar. De bestämde sig för att göra något åt saken. Och tillsammans med utvecklaren Henrik Littecke startade de Lysa – en automatiserad kapitalförvaltningstjänst. Hittills har startupen tagit in 25 miljoner kronor och snart kan det bli dags för en ny kapitalrunda.
"Jag blev irriterad på hur finansbranschen fungerar"
Mest läst i kategorin
I början av april i år lanserades den automatiserade investeringstjänsten Lysa. Förebilder är liknande lösningar i USA som Wealthment och Kinnevik-delägda Betterment.
Lysas rådgivare väljer ut billiga och breda aktie- och räntefonder som ska återpegla olika marknader på bästa sätt. En algoritm genererar därefter förslag på fondfördelning till kunderna utifrån deras angivna sparhorisont och ekonomiska situation.
Realtid.se fick en intervju med medgrundarna och delägarna Patrik Adamson, som också är bolagets vd, och Emelie Andersson, COO eller operativt ansvarig samt chefsjurist på Lysa.
Vd:n Patrik Adamson har en bakgrund som investeringsansvarig på Nordstjernan. Emelie Andersson är utbildad jurist och arbetade tidigare under fyra år på Mannheimer Swartlings finansavdelning i Stockholm.
Tre grundare – och en medfinansiär
Den tredje grundaren och delägaren heter Henrik Littecke och har bland annat varit utvecklare på Avanza. Även Nicklas Storåkers, som varit vd för Avanza bank och i dag driver investmentbolaget NS Intressenter, har finansierat Lysa. Patrik Adamson lärde känna Storåkers när de båda satt på Nordstjernan.
Adamson inledde dock sin karriär på Merrill Lynchs Londonkontor, men slutade en månad innan subprime-kraschen 2007 och den efterföljande finanskrisen. Händelserna ledde till att Merrill Lynch förlorade 51,8 miljarder dollar och såldes billigt till Bank of America. Adamson hann även vara på ett PE-bolag i London innan han återvände till Stockholm för att arbeta på Nordstjernan.
Blev irriterad
Med tiden fick han dock en stark lust att göra något annat. Han retade sig också på de ofta höga och dolda avgifter som omgärdar många fonder, aktier och andra sparprodukter.
– Jag blev lite irriterad på hur finansbranschen fungerade. Det som är bäst för kunden är att det är så billigt som möjligt. Men det är inte alltid det som inbringar mest pengar. Därför finns det ett intresse av att sälja dyra fonder, säger Patrik Adamson och fortsätter:
– Men det är ingen bra situation. Finansbranschen är en av få sektorer som kommit undan med att sälja produkter som är dåliga och icke transparenta.
Vad beror det på?
– Det finns ett stort kunskapsunderläge hos kunder. Många som köper fondprodukter är egentligen inte så intresserade av fonder. De jobbar långa dagar och när de kommer hem till sina familjer har de ofta varken tid eller ork att sätta sig och analysera olika alternativ. Och då blir det svårt att veta vad som passar just mig, vilket skapar "placeringsångest".
Diskuterade avgifter på fest
När Patrik Adamson träffade Emilie Andersson – som han känner sedan några år tillbaka – på en fest i juni 2015 diskuterade de kapitalförvaltning och höga fondavgifter.
– Vi pratade om att något uppenbarligen är fel. Man blir upplärd på Handels att eftersträva låga avgifter och ett väldiversifierat sparande. Dyra fonder blir snabbt ett "avgifts-slukhål" och man får mindre över till pensioner och till att förverkliga sina drömmar, säger Patrik Adamson och tillägger:
– Det är dessutom svårt att identifiera om en aktivt förvaltad fond levererar. Det tar ofta lång tid innan det går att bevisa. Smartast är därför att hålla nere kostnaderna och lägga sig så nära index som möjligt, hävdar han.
Tagit in 25 miljoner
Avgiftsdiskussionen på festen i juni blev startskottet fär det som kom att bli Lysa. Tillsammans med Henrik Littecke började Patrik Adamson Emilie Andersson utarbeta en affärsmodell.
Startupen finansierades initialt av styrelsen och bolagets anställda. Därefter har bolaget genomfört en större kapitalresning och investerarna ska offentliggöras inom kort. Totalt har Lysa tagit in 25 miljoner kronor och ska eventuellt ta in mer kapital den närmaste tiden, avslöjar Patrik Adamson.
Vill ni gå till börsen i framtiden?
– Det är för tidigt att säga. Nu fokuserar vi på lanseringen. Vi valde att utveckla projeketet mer eller mindre i hemlighet för att ägna allt fokus åt att bygga en bra plattform, säger Patrik Adamson och fortsätter:
Han räknar dock med att de flesta använder sig av automatiserad kapitalförvaltning inom fem år och Lysa siktar på att bli ett stort digitalt bolag i denna sektor.
– Totalt är fem av åtta i företaget utvecklare. Så vi är mer av ett teknikbolag. Vi tar något som varit förunnat rika personer och gör det tillgängligt för en större allmänhet. Det kräver dock att vi använder oss av automatiserade system för att hålla nere våra kostnader. Därför har vi byggt vårt system själva från grunden. Nyckeln är att göra det så billigt som möjligt för kunden, säger Patrik Adamson som tror att de finansiella rådgivarna oundvikligen blir färre till antalet i framtiden.
Vad är ert bästa tips till andra strartup-entreprenörer?
– Att ha ett grundarteam med olika erfarenheter. Utan våra olika kompetenser inom juridik, finans och teknik hade vi inte kunnat lansera Lysa, säger Patrik Adamson.
Har ni – trots det – stött på några svårigheter under uppbyggnaden av bolaget?
– Det är en fördel att inte se alla problem när man startar företag, utan försöka lösa dem när de dyker upp istället. Det är ganska tungt att starta den här typen av bolag. Vi fick tillstånd från Finansinspektionen förra året och det är en hög ribba hoppa över. Ändå gick det relativt snabbt för oss och tog bara fyra månader. Men det var en intensiv period, med många frågor och i vissa fall fick vi göra ändringar, säger Patrik Adamson.
Vad för typ av ändringar?
– Vi fick utförligt beskriva hur vi säkerställer processerna i vårt automatiserade system eller hur vår "robot" fungerar och visa att den var rätt kalibrerad. Vi brukar säga att vi är ett teknikbolag som erbjuder kapitalförvaltning.
Emelie Andersson tillägger att det också varit en utmaning att hålla nere kostnaderna.
– Många rådde oss till att lansera med en högre initial prissättning och sedan sänka efterhand. Men vi valde från början att lägga oss lägre än till exempel förebilden Betterment i USA. Det har också varit en utmaning att tänka smart och skalbart och att inte bli beroende av befintliga bolag. Vi har istället gjort allt själva och byggt ett eget system för att värna vårt oberoende, berättar hon.
"Helt oberoende tjänst"
Emelie Andersson menar att Lysa är en helt oberoende rådgivningstjänst. Bolaget får inte ersättning från någon annan aktör på fondmarknaden och ingår inte i några samarbeten.
– Namnet "Lysa" handlar om att vi vill sprida ljus över kapitalförvaltning genom att öka transparensen. Vi vill göra det tydligare vad man betalar för och vad man får, säger Emelie Andersson
Bolaget tjänar varken pengar på transaktionsavgifter eller på valutaväxling.
– De rådgivare som har den typen av intjäning får incitament att rekommendera kunden att ta större risk och köpa oftare, menar Patrik Adamson.
Den enda ersättningen startupen får är från kunden, enligt grundarna. Bolaget tar ut en procentuell årsavgift på mellan 0,15–0,24 procent på kundens fondkapital. Ju mer kapital kunden sätter in desto lägre blir avgiften.
Om jag skapar en egen portfölj slipper jag ju er årsavgift. Så varför överlämna mitt kapital till er?
– Vi tycker att det lönar sig trots vår avgift. Genom Lysa kan du spara billigt och brett i 6.000 aktiebolag i olika regioner kombinerat med obligationer. Men, visst, det går att plocka ihop en billig portfölj själv via någon svensk plattform. Många lågprisfonder är dock överviktade i storbolag. Vi kan erbjuda billiga portföljer med bred exponering mot tillväxtmarknaden och mellanstora bolag, säger Patrik Adamson och fortsätter:
– För att följa den amerikanska marknaden på bästa sätt har vi till exempel valt en amerikans Vanguard-fond som inte finns tillgänglig på svenska plattformar, säger Patrik Adamson.
Gillar ETF:er
Startupen erbjuder i dag totalt åtta olika aktiefonder och sju räntefonder. På aktiesidan har man främst valt börshandlade fonder, så kallade ETF:er.
– Det är billigt och lättare att handla ETF:er. Framför allt när vi köper på utländska börser. I dag är 80 procent av våra aktiefonder exponerade mot utlandet och 20 procent mot Sverige. Handlar man istället en indexfond på en utländsk plattform så är det flera lager av mellanhänder och man måste skicka in ordrar på ett speciellt sätt, säger Patrik Adamson.
Men Lysa har även handplocklat tre Sverige-exponerade ETF-fonder från Nordens största ETF-leverantör Xact. Det rör sig bland annat om en ETF som följer de 70 mest omsatta bolagen på Stockholmbörsen och en som följer svenska småbolag.
Varför har ni enbart valt Sverige-exponerade ETF:fonder från Xact?
– Vi tycker att de är billigast och bäst och finner ingen anledning att rekommendera något annat. Det finns inga incitament. Vi får ingen ersättning från Xact och tjänar inte pengar på courtage, säger Patrik Adamson.
På räntesidan har Lysa dock främst satsat på räntefonder.
– Det rör sig om billiga och bra räntefonder från Öhman och AMF och andra vanliga svenska aktörer. Det som är viktigt är att samtliga provisioner och rabatter tillfaller kunden och inte oss, säger Patrik Adamson.
Billiga och breda
Bolaget utgår från åtta kriterier när de väljer ut fonder. Huvudkriterierna är att de ska ha låga avgifter, vara breda och på bästa sätt återspegla de marknader de följer.
Startupen har även inrättat ett investeringsråd som sammanträder minst en gång kvartalet för att utvärdera fondvalen. Rådet består av vd Patrik Adamson, Bo Becker, professor i finansiell matematik på Handelshögskolan i Stockholm och som även sitter i Lysas styrelse, samt Henrik Tell, tidigare ansvarig för passiva investeringar på Öhman.
– Vi utvärderar om vi behöver byta några fonder och om transaktionskostnaderna är tillräckligt låga. Tanken är att kombinera Bo Beckers akademiska och teortiska kunskap med vår praktisk erfarenhet. Det vi ser fungerar bäst och som är evidensbaserat är låga avgifter och en väldiversfierad portfölj, säger Patrik Adamson.
Varför har ni valt bort enskilda aktier som sparalternativ?
– Det kan bli intressant i ett längre perspektiv när algoritmer kan köpa och sälja aktier för individuella kunders räkning direkt på deras depåer. Robotar som plockar ihop en bra exponering och handlar på egen hand tror jag ligger några år in i framtiden. Och tills dess ser vi fonder som ett bra alternativ. Generellt är det svårt att plocka ut enskilda aktier som kan slå börsindex. Vill man "köpa" ett index så gör man det enklast genom att satsa på billiga och kvalitativa fonder, menar Patrik Adamson.
Allt fler väljer att sköta sin fondförvaltning på egen hand. Hur ser ni på det?
– Absolut det håller jag om. Det finns de som har fondsparande som hobby. Men det finns också en annan stor kundgrupp som inte gör det och som vi främst vänder oss till, säger Patrik Adamson.
De investeringsförslag som Lysas automatiserade system ger baseras på när kapitalet ska användas. Rådet för långsiktigt sparande är stor andel aktier, medan kortsiktigt sparande bör balanseras med räntefonder.
– Säg att du vill spara 60 procent aktier och 40 procent i räntor, då ser vårt system automatiskt till att att bibehålla den nivån. Om aktier sjunker i värde så köper systemet mer aktier, vilket man har sett ger extra bra avkastning. Tyvärr säljer många privatsparare när börsen går ner och köper när den går upp, förklarar Patrik Adamson.
Målet är att portföljen, i sin helhet, ska efterlikna hela världsmarknaden med fonder exponerade mot exempelvis USA, Sverige, Japan och tillväxtländer.
Oväntad respons
Lysas största kundgrupp har hittills varit revisorer, advokater och M&A-rådgivare. De är ofta delägare i firmorna de jobbar för och låter inte sällan startupen förvalta deras bolagskapital.
– De är insatta i branschen och medvetna om vikten av att ha bra indexfonder och låga kostnader. Men vi hade inte räknat med att just denna kundgrupp skulle bli så stor. Samtidigt är det många som bara sätter in 1.000 kronor som är det lägsta insättningsbeloppet. Så vi har ett brett spektrum av kunder, säger Patrik Adamson och tillägger att de nyligen rekryterade Axel Hellners från Brummer & Partners till kundansvarig på Lysa.
Gör stickprov
Emilie Andersson har som COO och chefsjurist till uppgift att säkerställa att processerna i det automatiserade systemet fungerar som det ska och att de följer alla regelverk.
– När vi bygger ett system så kravställs det och jag gör stickprovskontroller och verifierar att det ser ut som det ska, säger hon.
Medför automatiseringen större risker?
– Nej, jag skulle säga att det är tvärtom. Det minskar risken för mänskliga fel.
Patrik Adamson tillägger att det också är viktigt att försöka hålla systemen så rena som möjligt för att undvika teknikarv eller "tech legacy" som annars snabbt tar form.
– Vi jobbar aktivt med att ta bort "blindtarmar" och våra utvecklare har ansvar för tydligt definiera delområden för att själva kunna lösa de här problemen, säger Patrik Adamson.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.