Det oroliga världsläget gör att svenskarna sparar mindre än tidigare. Det visar en ny undersökning från Kantar Sifo, som har gjorts på uppdrag av Fundler.
Jacob Liebermann: ”Känslan av att förlora pengar är för jobbig”
Mest läst i kategorin
Undersökningen visar att 22 procent av svenskarna har gjort förändringar i sitt sparande på grund av världsläget. Den vanligaste förändringen är att man sparar mindre, vilket en av tio svarar att man gör.
– I oroliga tider blir människor just oroliga och då är det mentalt lättare att låta bli att investera sina pengar. Känslan av att ”förlora” pengar är helt enkelt för jobbig för många. Resultatet blir istället att pengarna hamnar på bankkontot, något som inte skapar värde givet att inflationen urholkar pengarnas köpkraft, säger Jacob Liebermann, rådgivningschef på Fundler, till Realtid.
Samtidigt har 70 procent av de drygt 1100 tillfrågade respondenterna valt att behålla sitt sparande – trots ökad inflation och högre energipriser. Omkring 6 procent har valt att ta plocka ut hela eller delar av sitt sparande.
– Vi ser att många på ett eller annat sätt agerar när marknaden svänger. Är man långsiktig i sitt sparande så är marknadens svängningar en viktig del av investeringsresan. Med låga räntor och hög inflation tappar pengar snabbt i värde om de inte sätts i arbete. För pengar som man inte behöver inom ett år finns det inget alternativ till att investera, om man vill få pengarna att växa. Genom att planera och anpassa risken har man väldigt mycket att vinna, säger Jacob Liebermann.
Undersökningen visar också att 22 procent av alla låginkomsttagare (upp till 24 999 kronor i lön) inte sparar i aktier eller fonder. Motsvarande siffra för nästa inkomstgrupp (25 000-34 999 kronor i lön) är 10 procent. Jacob Liebermann konstaterar att låginkomsttagare, vars privatekonomi redan är utsatt, därmed är satt under ytterligare press då man inte kan falla tillbaka på några tidigare investeringar.
– Att det är så tror jag dels har med intresse att göra, dels att höginkomsttagare tenderar att ha mer pengar över att investera. Det är dock en sanning med modifikation att man behöver mycket pengar för att kunna spara, något jag vill vara tydlig med. Idag finns det tjänster som gör det möjligt att spara relativt små belopp och det är jätteviktigt att man kommer igång tidigt. På det stora hela finns det mycket att göra för att öka både intresset och kunskapen kring investeringar för att se till att så många som möjligt sätter sina pengar i arbete, säger Jacob Liebermann.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.