Realtid

Ja till förlängd brexit

Camilla Jonsson
Uppdaterad: 14 mars 2019Publicerad: 14 mars 2019

Storbritannien kommer att be EU om förlängd förhandlingstid om brexit.  –Resultatet är en seger för May, säger Realtids brexitexpert Rickard Ydrenäs.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det brittiska parlamentets underhus godkänner regeringens förslag om att be EU om att skjuta upp brexit till den 30 juni med rösterna 412-202. Tre av de andra omröstningarna slutade med nej, och ändringsförslaget om att hindra regeringen att lägga fram sitt nedröstade utträdesavtal igen, den omröstningen stoppades, blev aldrig av.

– Resultatet är en seger för Theresa May,  som får ytterligare några dagar på sig att pressa fram ytterligare eftergifter från EU om ändringar innehållet i utträdesavtalet, till exempel en tidsbegränsning för den nordirländska nödlösningen. Det kan få majoriteten svänga till hennes fördel vid en ny omröstning om utträdesavtalet i nästa vecka. Det som talar för May är att hon villkorat förlängningen till att hennes avtal röstas igenom. Risken för brexit  inte alls blir av om det blir en lång förlängning, ett år, som EU kommer att kräva om brittiska parlamentet röstar emot avtalet.  En majoritet i parlamentet vill leverera en brexit till sina väljare. Så nu är May mer segerviss än hon var bara för några dagar sedan då hon låg knockad nere för räkning, säger Realtids brexitexpert Rickard Ydrenäs 

Parlamentets underhus röstade som väntat ner ändringsförslaget om ny folkomröstning. Det innebär inte att frågan är avskriven, bland annat håller Labour dörren öppen för att ta upp frågan om en ny folkomröstning igen.

Det partiöverskridande förslaget om att låta parlamentet ta över brexitprocessen röstades ner med ytterst liten marginal, sifforna 314-312

Huvudomröstningen i det brittiska parlamentet under torsdagskvällen handlade om huruvida britterna ska be EU om begränsat förlängd förhandlingstid fram till 30:e juni för att undvika en hård brexit. Det är vad premiärminister Theresa May till slut lyckades övertyga parlamentet att godkänna.

Enligt den nuvarande tidsplanen ska Storbritannien utträda ur EU den 29:e mars. Men britterna saknar avtal med EU, detta sedan det brittiska parlamentet två gånger sagt nej till det avtal som Theresa May förhandlat fram med EU.

Det innebär att britterna riskerar en hård brexit, det vill säga ett avtalslöst utträde, något som få i Storbritannien och EU vill se.

Regeringens förslag, som Theresa May lyckades övertyga tillräckligt många parlamentariker att stödja, är utformat så att britterna ber EU om en teknisk förlängning fram till 30 juni. Men bara om parlamentet tills onsdag nästa vecka har accepterat Theresa Mays utträdesavtal som hon tänker lägga fram för ny omröstning.

ANNONS

Annars, hävdar regeringen, måste britterna foga sig i vad övriga statschefer i EU tycker vilket kan innebära en mer utdragen brexit, något May vill undvika.

Den omröstningen återstår. Förlorar May den omröstningen kan det bli en lång förlängning.

En komplikation är att en förlängd brexit kan tvinga britterna att delta i valet till EU-parlamentet i maj.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS