Nu slår Tietoevry tillbaka efter anklagelserna i Realtid igår, och menar att bolaget bara följer de beslut som tas av uppdragsgivaren Stockholms stad.
IT-jätten om miljardavtalet: ”Alla begränsningar är stadens beslut”
Mest läst i kategorin
Efter att Realtid igår skrev om begränsningar i användningen av öppen källkod i mångmiljardkontraktet har både Tietoevry och Stockholms stad hört av sig. Tietoevry vill förtydliga att bolaget enbart följer stadens beslut, och staden vill betona att det inte råder något förbud mot öppen källkod, utan enbart att staden först behöver ge sitt godkännande när öppen källkod används.
– Om leverantören använder öppen källkod så måste detta först förankras och godkännas av staden. Detta är inget förbud eller ställningstagande mot öppen källkod och jag tycker inte att det är så konstigt att staden vill veta vad som ingår i leveranserna från leverantören, säger Tomas Zirn, kommunikatör på Stockholms stad, till Realtid.
IT-entreprenören Christian Landgren håller inte med om beskrivningen utan menar att detta gör det omöjligt att använda mjukvarumoduler från exempelvis världens största paket- och bibliotekhanterare för Javascript, NPM, Node packet manager.
– Formuleringarna i kontraktet innebär i praktiken ett förbud, för vilken utvecklare orkar gå och fråga kunden om de får installera ett npm-bibliotek, säger Christian Landgren till Realtid.
Som Realtid skrev igår är han en av de personer som ligger bakom Öppna skolplattformen. Det är ett projekt som är baserat på just öppen källkod och som flera gånger har drabbats av problem genom att Tietoevry, på stadens uppdrag, hindrat Öppna skolplattformen att få tillgång till data från stadens skolplattform. Tietoevry vill i sammanhanget förtydliga att bolaget inte tar några beslut på egen hand, utan enbart på uppdrag av uppdragsgivaren.
– Tietoevry har inte ”saboterat” eller tagit egna beslut om hur Skolplattformen ska utvecklas. Det är en plattform som ägs och projektleds av Stockholms stad, och alla eventuella justeringar eller begränsningar är stadens beslut, säger Per Nordin, kommunikatör på Tietoevry, till Realtid.
Fotnot: Efter publiceringen har Stockholms stad hört av sig till redaktionen för att poängtera/förtydliga att det som regleras inom ramen för det nu aktuella avtalet med Tietoevry är när öppen källkod används i leverantörens egna interna tjänster för att drifta stadens verksamhetssystem och program:
– Där behöver staden ge sitt godkännande för att staden vill ha kännedom och kontroll. Det är det hela. Det innebär inget förbud för leverantören att använda öppen källkod. När det sedan gäller stadens alla verksamhetssystem och program som sådana, så hanteras de i separata avtal och omfattas de överhuvudtaget inte av den aktuella ”öppen källkod-regeln”. För verksamhetssystem och program har staden inga särregler för öppen källkod, säger Tomas Zirn till Realtid.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.