Realtid

Islands seger värdefull för Sverige

administrator
Uppdaterad: 13 sep. 2007Publicerad: 13 sep. 2007

I och med onsdagskvällens 2-1 har önationen vunnit båda kvalmatcherna mot Nordirland.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spanien är ny tvåa i gruppen bakom Sverige.

Självmål fortsätter att förstöra Nordirlands EM-kvalvecka. Chris Baird var olycksfågeln i 0-1-förlusten mot Lettland i lördags. På onsdagen var det Keith Gillespie. Trots att Island inte var det bättre laget fick de med sig tre poäng.

Island hade EN riktigt farlig målchans i första halvleken och då blev det mål. Laget ställde om snabbt på en kontring och Gunnar Heidar Thorvaldsson löpte sig fri på högerkanten. Han spelade bakåt till en framrusande Ármann Björnsson i straffområdet som klippte till hårt och direkt.

Nordirland, en av Sveriges tuffaste konkurrenter om EM-platserna, var laget med flest chanser, men Island försvarade sig kompakt. Den farligaste chansen i första halvlek hade Jonathan Evans i 31:a minuten. Islands målvakt missbedömde helt bollbanan efter en frispark. Något som till och med ställde Evans, som fick en gratischans, men fri med öppet mål gick styrningen högt över.

I andra halvlek var det Nordirland som för hela slanten tryckte på för en kvittering. Hörna på hörna, chans på chans, en ribbträff av Chris Brunt efter fem minuter och så till sist kom målet.

Efter 70 minuter tilldömdes Nordirland en straff sedan förre djurgårdaren Kari Arnason fällts David Healy. Sedan blev det Healy mot Islands målvakt Árni Arason. Healy, som varit ganska osynlig i matchen, gjorde sitt tolfte kvalmål.

Poängräddare fick dock inte målspottaren bli, för två minuter före full tid var olyckan framme. Gretar Steinsson slog ett inlägg mot Eidur Gudjohnsen i ett sällsynt Islandsanfall. Gudjohnsen nådde dock inte bollen utan Gillespie hann före.

Spanien är ny grupptvåa, efter seger med 2-0 mot Lettland. Xavi gav Spanien ledningen redan i den 13:e minuten, sedan dröjde det till den 86:e innan Fernando Torres utökade ledningen och säkerställde segern. Spanien klev därmed upp på samma poäng som Sverige, men har en match mer spelad.

ANNONS

Danmark hade som väntat inga problem i hemmamatchen mot Liechtenstein, som efter Uefas dom spelades i Århus. 4-0 stod det i halvtid och andra halvleken i den punkterade matchen slutade sedan mållös. Martin Laursen och Jon Dahl Tomasson stod för varsitt mål medan Morten Nordstrand blev tvåmålsskytt.