Investor ska från och med nästa kvartalsrapport börja rapportera bedömda marknadsvärden för sina större helägda dotterbolag. Dagens redovisning bygger på betydligt lägre bokförda värden.
Investor redovisar marknadsvärdet för dotterbolagen
Mest läst i kategorin
Nyordningen motiveras med att skillnad mellan bokfört värde och marknadsvärden, som ska baseras på värderingsmultiplar för relevanta noterade jämförbara företag, har ökat med tiden. Det skriver Investor i ett pressmeddelande.
Att Investor inte rapporterar marknadsvärden har från tid till annan påpekats av analytiker, som framhållit att marknaden kan befaras undervärdera hela Investor om enbart bokvärden används. Konkret handlar det om de onoterade innehaven inom Patricia Industries.
Är det ni själva som valt att göra den här förändringen, eller är det externa investerare som efterfrågat den här utökade finansiella informationen?
– Det är vi själva som har beslutat att göra det. Det har funnits en önskan från många håll att göra det, men nu har vi konstaterat att det är rätt läge att göra förändringen, säger Stefan Stern, kommunikationschef på Investor, till Realtid.se
Varför är det rätt tid att göra det just nu?
– Vår onoterade portfölj i helägda dotterbolag har växt och uppgår nu till 20 procent av våra samlade tillgångar, medan 80 procent är noterade bolag. I en ny portfölj med onoterade bolag så speglar det bokförda värdet i början ungefär de marknadsvärden som bolagen har. Men över tid så ökar den skillnaden om bolagen sköts bra och växer. Och där är vi nu, och därför gör vi den här förändringen.
Inför Investors bokslut värderade exempelvis Nordea det största onoterade innehavet Mölnlycke till 50,9 miljarder kronor mot Investors bokvärde på 20,3 miljarder och Permobil till 7,9 mot rapporterade 4,2 miljarder.
Ackumulerat värderade banken substansvärdet till 457:60 kronor per aktie, att jämföra med av Investor rapporterade 392:90 kronor. Det landade i att substansvärdet i själva verket var 25,7 procent, mot rapporterade 13,5 procent.