Realtid

"Intresset för Sverige som skiljedomsland är fortsatt högt"

Kristina Ljungström, advokat på White & Case, blir ny delägare på Norburg & Scherp Advokatbyrå
Miriam Istner-Byman
Uppdaterad: 02 nov. 2017Publicerad: 02 nov. 2017

Efter årsskiftet får nischbyrån Norburg & Scherp Advokatbyrå sin tredje delägare – advokat Kristina Ljungström från White & Case. "Det är viktigt att svenska processjurister är bekanta med hur internationella skiljeförfaranden bedrivs och undviker att till exempel hålla sig i den svenska rättegångsbalken när de agerar ombud eller skiljedomare i internationella tvister" säger hon till Realtid. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Realtid.se har tidigare skrivit om advokatbyrån Norburg & Scherp Advokatbyrå som grundades 2013 av Fredrik Norburg, tidigare advokat på Bird & Bird och Mannheimer Swartling, och Pontus Scherp, som närmast kom från Gernandt & Danielsson.

Förutom delägarna Fredrik Norburg och Pontus Scherp arbetar för närvarande sex biträdande jurister på byrån.

Den 1 februari 2018 ansluter sig  advokat Kristina Ljungström från White & Case till byrån, där hon blir den tredje delägaren. 

På White & Case har  Kristina Ljungström  arbetat med processer och skiljeförfaranden på kontoren i Stockholm och London. Hon har särskilt inriktat sig på tvister inom det entreprenadrättsliga området.

2017 utsågs Kristina Ljungström, bland ett fåtal andra svenska advokater, till ”Future Leader – Arbitration” av den internationella publikationen Who’s Who Legal. 

Kristina Ljungström kommenterar:

Vad lockar med Norburg & Scherp Advokatbyrå?

–  Norburg & Scherp har lyckats väldigt väl med att positionera sig som en framgångsrik nischbyrå inom tvistlösning. Samtidigt är det fortfarande en relativt ung byrå vilket innebär att det fortfarande finns utrymme att bidra till byråns utveckling och att forma byrån för framtiden. En annan viktig fråga för mig, och helt avgörande för mitt beslut att ansluta mig till Norburg & Scherp, är naturligtvis också personkemi med mina blivande delägarkollegor. Det har visat sig att Fredrik, Pontus och jag har en samsyn i de flesta frågor gällande vilken typ av advokatbyrå vi vill driva och vilken typ av arbetsplats vi vill erbjuda våra medarbetare. Det blir särskilt viktigt i ett mindre delägarkollektiv.
 
Vilken blir din nya roll? Inom vilka områden ska du arbeta?

ANNONS

–  Jag blir delägare i firman och kommer att arbeta brett med tvister inom olika rättsområden och branscher. Jag hoppas särskilt kunna bidra med mina erfarenheter av och kunskaper om komplexa entreprenadtvister samt internationella skiljetvister som varit mina huvudsakliga fokusområden under min tid på White & Case. En annan del i delägarrollen är naturligtvis att arbeta med våra medarbetares utveckling. På Norburg & Scherp kliver jag in i ett väldigt duktigt team med drivna och kunniga medarbetare och jag hoppas kunna bidra till att upprätthålla den motivation som finns i teamet idag och se till att de biträdande juristerna känner att de hela tiden utvecklas i sin roll.
 
 Vad tar du med dig från White & Case?

–  Massor av erfarenheter och flera vänner för livet. Jag har trivts väldigt bra på White & Case och har haft förmånen att arbeta med otroligt skickliga och erfarna kollegor både i Sverige och i det globala nätverket som jag har lärt mig mycket av. Jag har också haft förmånen att arbeta med många bra klienter och intressanta tvister. White & Case är en fantastisk byrå och jag är glad över att ha fått inleda min karriär där.
 
Hur vill du utveckla Norburg & Scherp Advokatbyrå?

– Den frågan tror jag att jag bäst besvarar efter att jag har börjat jobba där och haft möjlighet att bättre sätta mig in i arbetet och hur byrån fungerar idag. På ett mer generellt plan kan jag säga att planen framåt är att Norburg & Scherp ska fortsätta vara en ledande svensk specialistbyrå för tvistlösning. För mig är det också viktigt att vi bibehåller ett gott samarbetsklimat internt. Det ska vara högt i tak, prestigelöst och framförallt ska vi arbeta som ett team där vi gemensamt arbetar för att ge våra klienter det absolut bästa resultatet.
 
Upplever du att intresset för Sverige som skiljedomsland ökar?

–  Min uppfattning är att intresset för Sverige som skiljedomsland är fortsatt högt, men att det är viktigt att branschen gemensamt arbetar aktivt för att upprätthålla detta. Det kan vi bland annat göra genom att utbilda våra yngre kollegor – på våra egna byråer men också på varandras byråer – till att bli skickliga processjurister och så småningom skickliga skiljedomare. Enligt min uppfattning är det viktigt att svenska processjurister är bekanta med hur internationella skiljeförfaranden bedrivs och undviker att till exempel hålla sig i den svenska rättegångsbalken när de agerar ombud eller skiljedomare i internationella tvister. Stockholms Handelskammares Skiljedomsinstitut, Young Arbitrators Sweden (där jag sitter i styrelsen) och Swedish Arbitration Association arbetar aktivt för att bibehålla och öka Sveriges goda rykte som skiljedomsland och det är viktigt att alla vi som arbetar med skiljeförfaranden bidrar till det arbetet.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Miriam Istner-Byman
Miriam Istner-Byman
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]