Realtid

Intern visselblåsare anmälde Wolf

administrator
administrator
Uppdaterad: 12 feb. 2016Publicerad: 12 feb. 2016

UPPDATERAD Fastighetsaffärerna och misstankarna om finansmarknadsbrott hade betydelse för beslutet att sparka Michael Wolf, bekräftar Swedbanks styrelseordförande Anders Sundström.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Men Sundström fick meddelande- och yppandeförbud i enlighet med lagen om röjningsförbud. Av det skälet kunde han inte berätta något om anmälan under Swedbanks presskonferens i tisdags.

Men på en extrainkallad presskonferens på fredagen på bankens huvudkontor i Sundbyberg norr om Stockholm lade Sundström korten på bordet och bekräftade och berättade mer om brottsmisstankarna mot Wolf.

– Efter att ha samrått med våra jurister fick vi det entydiga rådet att upprätta en anmälan, men jag belades med meddelande- och yppandeförbud, så det var förbjudet för mig att säga någonting till styrelsen, Wolf, marknaden och media. Jag tror säkert att alla förstår det och att det har varit ett ”moment 22” som Swedbank och jag har befunnit oss i, sade Sundström under presskonferensen.

Han vidhöll dock att det främsta skälet till att Wolf sparkades är behovet av ett nytt ledarskap. Men frågan om fastighetsaffärerna, som Di avslöjat, och anmälan har spelat in. Dessa komponenter har dock inte varit avgörande för beslutet. Däremot har det påverkat dess tajming, enligt Sundström.

– Vi har velat se ett skifte och ett bättre ledarskap och det är motivet till att entlediga Wolf. Men att vi har gjort det med den tajming som vi nu gjort sammanhänger med de här händelserna, sade Sundström och tillade också att Swedbank ligger under snittet vad gäller kundnöjdhet i KPI-indexet för att ge exempel på vad styrelsens missnöje med ledningen bland annat består i.

Han bekräftade också att det var en intern visselblåsare som flaggade för de eventuella ogentligheterna som ledde fram till anmälan mot Wolf.

– Det var en whistleblower i banken, sade Sundström.

Advokaterna Hans Strandberg och Olle Kullinger på Nordia advokatbyrå medverkade också på presskonferensen och sade att de på söndagen den 31 januari i år kontaktades av Swedbank angående att det hade inträffat något på banken som man ville ha råd kring.

ANNONS

– Vi träffade Anders och fick utförlig information av personer i banken som ville berätta om vissa händelser som ägt rum. Skyldighet att rapportera inträder redan vid låg misstankegrad, det vill säga redan om man antar att marknadsmissbruk kan ha skett. Vi insåg naturligtvis problemet när vi fick klart för oss vad det rörde sig om och insåg att det var bekymmersamt för banken, sade Hans Strandberg.

Han och Olle Kullinger i samråd med ytterligare några advokater kom fram till att banken var tvungen att inrapportera de misstänkta händelserna till Finansinspektionen. Men då misstankegraden i är låg så inträder skyldighet att följa lagen om röjandeförbud.

– Att säga något om detta till ägare, allmänhet och media hade varit i strid med gällande lag och är straffsanktionerat, förklarade Hans Strandberg.

– Ja, man är tvungen att anmäla och att man är förbjuden att inte berätta om det, förtydligade Olle Kullinger.

Men efter att uppgifterna nådde media har juristerna varit i kontakt med berörda myndigheter och fått grönt ljus att bekräfta att ryktena om brottsmisstankar stämmer.

– Den bedömningen som gjorts är att det inte kan skada utredningen längre, sade Hans Strandberg.

Varken Sundström eller advokaterna kan inte gå in på när de aktuella händelserna ska ha ägt rum.

Hur påverkas Swedbank av det här?

ANNONS

– Naturligtvis är det inte alls bra. Men vi gjorde förändringar i ledningen och vi gjorde det snabbt. Birgitte gör ett bra jobb och vad jag vet så har ingen kund kommit till skada, så jag tycker att vi kan jobba med full kraft framåt, säger Anders Sundström.

Inom ett par veckor ska åklagaren lämna besked om hur han går vidare med brottsmisstankarna mot Michael Wolf.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS