Under 2016 lanserade Handelshögskolan ett nytt utbildningsprogram med syfte att påskynda integrationen av nyanlända akademiker. Två advokatbyråer har hittills varit delaktiga i programmet. "Ramp erbjuder oss ett sätt att göra verklig skillnad och därför ansåg vi att det var värdefullt att vara med" säger David Aversten, vd på Delphi, till Realtid.
Integrationsprojekt engagerar advokatbyråer
Det nya exekutiva managementprogrammet Ramp erbjuder ett snabbspår in i det svenska samhället och riktar sig till akademiker som har beviljats asyl i Sverige.
– Syftet med projektet är att bidra till ökad integration genom att underlätta för deltagarna att hitta sin första anställning i Sverige, berättar Maria Frithz Warg på Handelshögskolan som tillsammans med Kristina Nilsson är initiativtagare till projektet.
Under ett år erbjuds 14 nyanlända akademikerflyktingar en intensiv managementutbildning på tio veckor som varvas med en praktikplats på ett företag verksamt i Sverige.
Antagningskriterierna är tuffa. Deltagarnas kompetens prövas genom internationellt erkända tester såsom TOEFL och GMAT. Deltagarna förväntas också ha en affärsinriktad arbetslivserfarenhet.
I år har två advokatbyråer engagerat sig i projektet. Mannheimer Swartling har hjälpt till med allt juridiskt arbete och Delphi har tagit emot praktikanten Lana Haddad.
För David Aversten, vd på Delphi, var det självklart att engagera sig i projektet.
– Vi är många på Delphi som upplever att vi vill engagera oss i flyktingsituationen. Vi prioriterar frågor inom jämställdhet och mångfald. Ramp erbjuder oss ett sätt att göra verklig skillnad och därför ansåg vi att det var värdefullt att vara med. Dessutom såg vi att vi hade mycket att lära från Lana som är en begåvad student.
Lana Haddad kom till Sverige från Syrien för 15 månader sedan. Eftersom hon inte har någon juridisk utbildning utan har en examen i fransk litteratur från Damascus University har hon praktiserat på Delphis marknads-, assistent- och ekonomiavdelning.
– Jag har varit delaktig i många olika ärenden. Till exempel har jag varit med och förberett dokumentation inför möten och muntliga presentationer och jag har hjälpt till med fakturering, resebokningar och uppdaterat Delphis hemsida.
Lana Haddad är mycket nöjd med sin praktik.
– Jag är imponerad över mina kollegors stora engagemang och vilja att ställa upp. Förutom att jag fick möjlighet att öva mina språkkunskaper har jag fått inblick i svensk företagskultur.
För Lana Haddad väntar nu en anställning som researcher och administratör på Novarepotential, som är ett nystartat bolag inom Novare-gruppen.
Enligt Maria Frithz Warg har hälften av de 14 deltagarna fått jobberbjudanden. Målet är att alla deltagare ska få minst två erbjudanden var.
Det har varit en positiv erfarenhet att vara med i Ramp anser David Aversten. Därför för Delphi nu en dialog med Handelshögskolan om att även vara delaktig i höst.
– Jag vill rekommendera alla byråer att vara med i Ramp. Det är ett sätt att påskynda integrationen av unga drivna akademiker.
En tendens bland landets advokatbyråer är att pro bono-arbetet blivit allt vanligare.
– Särskilt den yngre generationen vill arbeta på en byrå som deltar i samhällsviktiga projekt. Vi uppmuntrar deras engagemang och jag tror inte att det är specifikt för just oss, avslutar David Aversten.