ESG borde vara standard för alla analytiker och förvaltare, enligt kapitalförvaltaren BMO. Förvaltaren diskuterar även problematiken med att bevisa att en aktiv dialog och hållbarhetsaspekter faktiskt fungerar.
"Inte mainstream än"
Mest läst i kategorin
Realtid.se har tidigare rapporterat om hur viktig etik och hållbarhet har blivit ur en investeringssynpunkt. Nu säger kapitalförvaltaren BMO:s chef för ansvarsfulla investeringar Jamie Jenkins att aspekterna har blivit väldigt viktiga men att långt ifrån alla förvaltare ser ESG-aspekter som en ledstjärna.
– Det blir mer och mer avgörande men är fortfarande inte helt "mainstream". Men det håller på att bli det, det är bara en del av resan mot en mer ansvarsfull finansiell sektor och mer ansvarsfull kapitalism. Alla analytiker och förvaltare borde ha det här som standard för det innebär att de då är mer medvetna om riskerna, säger han till Realtid.se.
BMO har en delad screeningsprocess; en är mer traditionell och fokuserar på typiska problemområden som alkohol eller miljöbovar som kolgruvor.
Den andra delen är mer svåranalyserad och fokuserar på bolagens förhållande till korruption, cybersäkerhet, hälsa och säkerhet. I den andra delen handlar det mer om en aktiv dialog och arbete för en förändring i stället för en negativ screening.
BMO har inga problem med att investera i ett bolag med ett lite problematiskt förflutet för en positiv förändring kan ge aktiekursen en större skjuts, menar Jenkins.
– Så länge vi är säkra på det långsiktiga och bolagets förmåga att hålla sig konkurrenskraftigt investerar vi gärna. Det vi har sett är att ett bolag med ett positivt ESG-momentum tenderar att prestera bättre än ett bolag som redan har ett bra ESG-betyg. De som redan är ledande inom sin sektor brukar ofta ha motsvarande höga värderingar medan de mindre populära har mer utrymme att öka i värde.
Hittills i år ligger BMO efter index avkastningsmässigt vilket enligt Jenkins beror på en undervikt i de nu populära och mer defensiva sektorerna telekom, utilities och konsumentvaror. Men målet är alltid att tävla med alla strategier, inte bara de hållbara.
– Min målsättning är att vara globalt konkurrenskraftig gentemot alla globala fonder. Mina konkurrenter eller gelikar är inte bara hållbarhetsfonder, kunder ska inte behöva kompromissa med avkastningen och vi bör kunna leverera även om vi har ett mer begränsat urval, säger Jenkins.
Alla inom kapitalförvaltningsbranschen är inte överens om att de sociala och etiska aspekterna fungerar. I en artikel i Wall Street Journal skriven tidigare i år finns åsikter åt bägge håll representerade av två akademiker från London Business School och Haas School of Business. En annan fråga har varit hur effekten av en aktiv dialog i ett bolag kvantifieras och hur man vet att det faktiskt fungerar.
– Det är en rimlig fråga. Hur vet man vad som är en effekt av engagemang eller bara självhjälp inom företaget. Till slut mäter man helt enkelt aktiekursens utveckling. En sak vi gör är rapporter med slutsatser från våra möten med portföljbolagen, men vi har inte nått punkten då vi kan kvantifiera effekten av dialogen. Det är svårt och engagemang och en aktiv dialog med bolag slutar ju aldrig för oss, säger Jenkins.