Realtid

"Inte en konkurrens värd att bevara"

administrator
administrator
Uppdaterad: 04 juni 2015Publicerad: 04 juni 2015

Det är vida känt att Finansinspektionen vill införa ett provisionsförbud. Under ett möte hos Fondbolagens förening bemötte FI:s tillförordnade generaldirektör Martin Noréus idag branschens kritik om att ett totalförbud bland annat leder till försämrad konkurrens på marknaden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Igår skrev Realtid.se om en studie som Handelshögskolan gjorde på uppdrag av fondbolaget FIM. Där framgick det att majoriteten av respondenterna tyckte att slutkunden inte gynnas av ett förbud och att små aktörer riskerar att slås ut av storbankerna.

Noréus sade i sitt tal att rådgivare idag saknar incitament att rekommendera bra och prisvärda produkter.

”Vi tror att det enda sättet att lösa problemet är att se till att rådgivarna inte har något annat ekonomiskt intresse än att göra det som är bra för konsumenten. Vi anser därför att det finns ett behov av ett brett provisionsförbud som omfattar all rådgivning till konsumenter, oavsett vilken typ av företag som utför rådgivningen. Samtliga provisioner bör därför förbjudas i lag. Detta är också något som vi framhållit i vårt remissvar till Värdepappermarknadsutredningen”, säger han.

Att det blir färre rådgivare håller Noréus med om men delar inte uppfattningen att provisionsförbudet skulle leda till en försämrad konkurrens.

”Att det finns många företag som ger dåliga råd eller många fonder som är dyra

i relation till sin prestation är inte en konkurrens värd att bevara. Det är bara ett

dåligt system som missgynnar konsumenter”, säger Noréus.

Han menar att en meningsfull konkurrens handlar om att branschaktörer pressar varandra till att skapa bättre produkter för konsumenterna, något som kan bli verklighet med ett provisionsförbud eftersom verkligt oberoende rådgivare kan leda till att marknaden förändras i grunden.

ANNONS

Kritiken om att färre personer får tillgång till rådgivning och att stora aktörer gynnas bemöts också. En ökad efterfrågan på bra rådgivning kan leda till enklare och nya erbjudanden som bättre svarar på kundernas behov.

De större aktörerna kan också sättas under press.

”Ett förbud kommer initialt innebära att större aktörer enklare kan anpassa sig eftersom de uteslutande kan sälja sina egna produkter. Men på sikt tror vi att en oberoende rådgivning som fungerar kommer att sätta press på de stora aktörerna. Att bara sälja sina egna fonder kommer att bli svårare eftersom konsumenterna ser vad de oberoende rådgivarna kan erbjuda”, säger han.

Noréus talade även om dolda indexfonder och kritiken mot FI:s möjlighet att utdöma böter mot enskilda styrelseledamöter. Läs hela talet här.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS