I september hade greven Philip Douglas skulder på nära 16 miljoner kronor hos fogden. Men efter missar hos inkassobolagen har 15 miljoner avskrivits.
Inkassobolagens missar får Douglas att andas ut
Mest läst i kategorin
I september hade greven Philip Douglas skulder på nära 16 miljoner kronor hos fogden. Men efter missar hos inkassobolagen har 15 miljoner avskrivits.
I september skrev Realtid.se att Philip Douglas skuld hos Kronofogden vuxit till 15.932.000 kronor.
Den största fordringsägaren var Collector Credit som krävde greven på 15 miljoner kronor.
Anmäl dig till Realtid.ses Nyhetsbrev Finans och Försäkring som skickas ut varje fredag.
Collector Credit skriver till kronofogden att fordran har sitt urprung i ett skuldebrev från år 1989 mellan Philip Douglas bolag Cassandra AB och Anders Walls finansbolag Finans AB Nyckeln. Lånebeloppet var 20 miljoner kronor med en ränta på 14 procent. 1991 blev fordran fastställd i Norrköpings tingsrätt.
År 1997 tog Hoist Kredit AB över fordran på Douglas. Collector Credit tog över den först i slutet av 2001.
Fordran som finns kvar är 5 miljoner kronor, men har ökat till 15 miljoner kronor på grund av den höga räntan.
Philip Douglas var noga att förtydliga för Realtid.se i september att han aldrig fått något krav på denna skuld. Han kände inte ens till företaget Collector Credit.
– Vänta, nu tar vi det här från början, jag har inte fått något krav. Om jag skulle få ett krav så måste jag titta på det men jag kan inte tro att det här kravet existerar, sade han.
Nu slår Kronofogden fast att inkassobolagen har misslyckats med att avbryta preskribtionstiden.
Inkassobolagen har, enligt Collector Credit, vid varje överlåtelse skickat en underrättelse till Philip Douglas om fordran och överlåtelsen. Enligt inkassobolaget ska det ses som ett preskriptionsavbrott av fordran men enligt Kronofogden kan inte enstaka brev godtas som tillräcklig bevisning om att Philip Douglas tagit emot brevet.
– Borgenären måste kunna styrka att gäldenären faktiskt har fått det här brevet och det har man inte lyckats göra. De hade exempelvis kunnat haft en delgivningsman som kan delge en sådan här betalningsuppmaning, säger Magnus Brännström på Kronofogdemyndigheten till Realtid.se.
– Hade de skickat en stor mängd brev så är det ett tillräckligt bevis att breven nått fram eftersom posten är så pålitlig att det är fullständigt osannolikt att inte något brev skulle ha kommit fram.
Men till Philip Douglas sändes dock endast ett brev under preskribtionstiden mellan januari 1991 och januari 2001.
Därefter skickades dock en mängd brev från Collector Credit, men det var alldeles för sent, enligt Kronofogdens beslut.
– Det är Philip Douglas som har invänt mot fodran. Han menar att skulden är preskriberad och där har han nu fått rätt, säger Magnus Brännström.
Mats Dahlkvist på Collector credit som har haft hand om fordran mot Philip Douglas vill inte kommentera ärendet.
– Jag kan inte uttala mig om privatpersoner eller enskilda ärenden, där gäller banksekretessen, säger han.
Men han menar att de brukar använda sig av legala åtgärder som delgivning och skicka brev för att bryta preskribtionstiderna på deras fordringar.
Innan år 1990 då Philip Douglas gick i personlig konkurs efter misslyckade Volvo-spkulationer var han god för hundratals miljoner kronor.
I dag har Philip Douglas skulder hos kronofogden på 430.00 kronor. Den minsta skuld han haft på mycket länge. Största fordringsägare är exflickvännen Maya som kräver honom på 200.000 kronor.
Collector Credit fick tre veckor på sig att överklaga Kronofogdens beslut, vilket det inte har gjort.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.