Chefen för internationella valutafonden (IMF) och före detta franska finansministern Christine Lagarde är den hetaste kandidaten att ta över som ECB-chef efter Mario Draghi. Enligt Danske Banks analytiker innebär det inga större förändringar för ECB om hon blir vald.
Ingen större förändring med Lagarde som ECB-chef
Mest läst i kategorin
Christne Lagarde är det förslag som EU-toppmötet enades om under tisdagen. Hon måste först godkännas av ECB och EU-parlamentet. Mario Draghi lämnar som ECB:s chef den 31 oktober.
I och med nomineringen till ECB har Chrisine Lagarde tagit en paus från IMF. Vice IMF-chefen David Lipton har utsetts att tills vidare leda organisationen.
Danske Bank skriver i sitt marknadsbrev att det inte kommer att bli några större förändringar på ECB om Christen Lagarde väljs. Hon förespråkar den officiella IMF-hållningen och är öppen för okonventionell penningpolitik. Hon var för ECB:s beslut att lansera QE 2015, där QE står för ”quantitative easing” och innebär kvantitativa lättnader i form att centralbanker köper obligationer. Hon har också uppmanat andra policyansvariga att ta sitt ansvar. 2012 lovordade hon Draghis beryktade uttalande att ”göra vad som krävs” för att rädda euron.
Den penningpolitiks verktygslådan ser ansträngd ut just nu skriver Danske Bank, vilket även Realtids Per Lindvall har konstaterat vid flera tillfällen. Men Lagarde har enligt Danske Bank den tyngd och politiska knowhow som krävs för att bygga broar i det politiska landskapet. Hon vet hur man samarbetar med policyansvariga och institutioner för att få rätt policymix.
Däremot har Christine Lagarde ingen centralbankserfarenhet. Hon är utbildad jurist utan formell erfarenhet av penningpolitik, även om hon har varit inblandad i penningpolitiska överväganden på IMF.
Danske Bank ser inga skäl att ändra sin prognos om att ECB i september kommer med ett paket med att sänka räntan med 20 punkter, göra en återstart av QE-programmet med 45-60 miljarder euro i tillgångsköp, införa tudelad ränta och stärkt framåtblickande guidning.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.