Finanspoddarnas naivitet om coronaviruset, oljekollapsen och en fantastisk fotbollsdokumentär. Det är innehållet i chefredaktör Johan Såthes krönika.
Ingen motsättning mellan att rädda människoliv och rädda ekonomin
Mest läst i kategorin
Vi är nog alla duktigt utleda på att höra och läsa om coronaviruset och covid-19. Men det är svårt att gå runt ett ämne som i grunden förändrar hela vårt samhälle, sätt att leva och ekonomin. Det hörs i vissa finanskretsar och ekonomipoddar allt mer resonemang om att det var ett stort misstag att ”stänga ner” samhället i så hög grad för en sjukdom, som ju ”inte ens är farligare än en vanlig influensa”. Det stämmer ju inte. Anekdotisk bevisning, men ändå: Jag känner ingen som någonsin dött av influensa (men ja – det händer). Jag har dock flera vänner och bekanta som blivit svårt sjuka i covid-19. Ett par av dessa har avlidit.
Det är givetvis mest troligt att man inte får särskilt svåra symptom av covid-19. Men har du otur så är sjukdomen dödlig för i princip vem som helst.
Jag förstår att man är oerhört trött på att leva sitt liv på ett annat sätt man gjorde för bara någon månad sedan. Det är vi alla. Jag vill träffa kompisar, gå på middagar, kolla på fotboll och konserter.
Men nu har vi – alla människor i världen – drabbats av detta elände i olika hög grad. Och nu måste vi hitta ett sätt för samhället och ekonomin att gå vidare på ett klokt sätt. Jag tycker att det är rätt märkligt hur cyniskt och orealistiskt många tycks resonera kring covid-19, ofta med argumentet att ”vi måste ju få igång ekonomin”.
Ja – vi måste absolut få igång ekonomin, den svenska vägen för att bibehålla ekonomin på styrfart i alla fall torde väl vara en av de mest liberala i världen.
Men samhället – och ekonomin – skulle haverera fullständigt om vi följde ekonomipoddarnas populistiska och naiva recept och bara struntade i att vidta skyddsåtgärder.
För mig är det svårt att förstå att vanligtvis hyfsat rimliga personer på allvar tycker att vi skulle låta sjukdomen ha sin gång. Det skulle alltså betyda många tusen fler döda människor, både i riskgrupper och bland vanliga människor. Det skulle betyda att vissa sjukhus skulle vara överfulla av covid-19-patienter, många människoliv i både riskgrupper och annars friska skulle dö i onödan. Många fler inom sjukvården skulle bli svårt sjuka, många skulle dö. Det skulle betyda att sjukvården skulle vara så hårt belastad att andra akuta tillstånd skulle bli mycket farligare än vad de annars skulle vara, på grund av de överfulla sjukhusen.
Om man har följt nyhetsmedierna någorlunda de senaste månaderna har det jag beskrivit ovan varit rätt tydligt. Ett civiliserat samhälle låter inte tusentals människor dö i onödan. Med vilken rätt kan en finanspoddare bestämma att vissa människor måste dö för att vi ska ”rädda ekonomin” (det är nog börsen man egentligen menar).
Det skulle absolut inte vara ”bättre för ekonomin” att låta bli att vidta åtgärder för att skydda oss emot pandemin.
Därmed inte sagt alla experter och politiker har gjort allt rätt i varje givet läge under krisen.
Men sättet att få igång ekonomin handlar om att få kontroll på coronaviruset. När det är klart kommer ekonomin och vårt vanliga liv igång igen.
Det finns ingen motsättning mellan att rädda människoliv och rädda ekonomin – tvärtom. Det är helt korrekt att vi nu måste hitta ett sätt att komma vidare, att få igång företagen i Sverige igen. Men det betyder inte att det var fel att vidta de åtgärder som räddat tusentals människoliv.
Och vi kommer att klara detta.
***
Läs gärna Dagens Nyheters intervju med riskanalytikern Nassim Taleb, som myntade begreppet ”Den svarta svanen”:
***
Realtids krönikör Per Lindvall är en man som tänker själv och fritt. Det här är vad han kom fram till om vindkraftens framtid:
https://www.realtid.se/kronika/vindkraften-en-ekonomisk-katastrof
***
Veckans stora snackis var givetvis den fullständiga kollapsen i priset på olja.
Krönikör Claes Folkmar har nördat ner sig i ämnet. Läs mer nedan:
https://www.realtid.se/kronika/oljekollapsen-visar-att-en-v-formad-aterhamtning-ar-osannolik
https://www.realtid.se/kronika/oljeprisfallet-kan-vara-forodande-varldsekonomin
https://www.realtid.se/kronika/avbruten-koppling-bakom-oljeprisfall
***
En podd som jag alltid lyssnar på EFN:s ”Måhlén & Marcal”. Katrine Marçal, är Londonbaserad journalist och Claes Måhlén är chefstrateg på Handelsbanken. Den senaste veckan fördjupade de sig i oljepriset på ett mycket intressant och pedagogiskt sätt.
Lyssna här:
https://poddtoppen.se/podcast/1048156790/mahlen-marcal
Älskar signaturen och vinjetten till podden. Känns som filmmusik från en spionthriller. Någon som har koll?
***
Redaktionschef Sverker Brundin har skrivit en hel del om fonder den senaste tiden. Här har han fördjupat sig i vilka fonder och strategier som har fungerat bäst under coronaoron. Läs mer nedan:
https://www.realtid.se/har-ar-fonderna-som-star-emot-coronafallet
Man kan konstatera att de mest framgångsrika fonderna alla har ungefär samma aktier.
***
New York Times podd The Daily har varit otroligt bra när det gäller att förklara vad som händer med coronavirusets och dess inverkan på samhället och ekonomin. Reporter Donald G. McNeil Jr är ju en riktig stjärna. Vikten av kvalitetsjournalistik och kompetenta specialistreportrar blir inte tydligare än så här. Lyssna på vad Donald G. McNeil Jr tror om utvecklingen för coronaviruset de kommande två åren:
***
Dokumentären om Maradona på SVT Play var otroligt bra. Jag såg om den direkt, sånt fint tidsdokument. I samma klass som av mig tokhyllade ”Senna”, som finns på Netflix.
***
I helgens karriärintervju har Olof Ehrs har träffar Susanna Grufman, biträdande generaldirektör på Finansinspektionen. Finns som vanligt att läsa på sajten från och med söndag morgon, missa inte!
***
Trevlig helg!