Realtid

Industrins vrede om elpriserna: "Självskadebeteende"

Bild isolatorer på ett ställverk som transporterar el i elnätet.
Ända sedan införandet av den nya modellen kom till allmänhetens kännedom har en orolig debatt rasat om höjda elpriser. (Foto: Johan Nilsson/TT)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 09 okt. 2024Publicerad: 09 okt. 2024

Om tre veckor har Sverige infört en ny modell som ska förbättra elöverföringen inom EU. Svensk industri rasar över beslutet – eftersom det sägs kraftigt höja elpriserna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I slutet på oktober inför Svenska kraftnät flödesbaserad kapacitetsberäkning, helt i linje med EU-förordningen och med målet att förbättra elöverföringen i unionen.

Från och med månadsskiftet kommer elpriset att beräknas på ett annat sätt, med tydliga vinnare och förlorare i Sverige. Stockholm och Göteborg beräknas få höjda elpriser på 12 procent.

”Majoriteten kommer att drabbas av högre elpriser”, har Åsa Hauer, affärsområdeschef hos Elskling, tidigare sagt till TV4 Nyheterna.

Svenskt Näringsliv backar S

Den nya flödesberäkningsmodellen har kritiserats av bland annat experter och elproducenter, eftersom det riskerar att leda till en rejäl elprischock.

Häromveckan krävde Socialdemokraterna att modellen pausas – och backas nu av Svenskt Näringsliv.

”Vi tycker framförallt att de samhällsekonomiska analyserna är för bristfälliga” säger branschorganisationens energiexpert Michelle Tun von Gyllenpalm till TT.

ANNONS

Storbolagen: Stoppa modellen

ANNONS

Svenska kraftnäts planer har väckt ramaskri hos svensk industri, uppger källor för Dagens Industri. Storbolag som LKAB och Borealis sällar sig till skaran som vill att modellen stoppas.

”Åtminstone tills en ordentlig analys gjorts och som säkrar att inte stora negativa effekter”, säger LKAB:s vd Jan Moström.

”Ett helt orimligt självskadebeteende”, kallar Borealis vd Anders Fröberg införandet.

Myndigheten: Oseriöst

Den sistnämnde menar att det främst är Tyskland och Norge som kommer vinna på billig svensk el, samtidigt som Sveriges konkurrensfördel med låga elpriser hotas.

Svenska kraftnät har försvarat modellen och hävdar att den kan leda till effektivare elhandel och ökad överföringskapacitet.

Dock kan myndigheten inte med säkerhet säga exakt hur elpriserna påverkas, samtidigt som man avfärdar kritiken om flera gånger dyrare elpriser som oseriös.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS