Realtid

"Industriella aktörer har vaknat"

admin
admin
Uppdaterad: 07 nov. 2016Publicerad: 07 nov. 2016

Avantus partner Sven-Åke Lewin berättar mer om kommande namnbytet till Oaklins och bolagets framtida planer. Dessutom berättar han om en marknadstrend där industriella köpare börjat bli allt mer aktiva i internationella affärer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Corp-rådgivaren Avantus aviserade förra veckan att det inom ett till två år sker ett namnbyte i organisationen. M&A International, den globala branschorganisationen som Avantus varit medlem i de senaste 15 åren samlar nu alla sina medlemmar under gemensamt flagg och byter namn till Oaklins International. Ett naturligt steg i en allt mer internationell bransch, säger partner Sven-Åke Lewin till Realtid.se.

– Hälften av våra transaktioner gör vi med våra internationella partners. Så det här är ett väldigt naturligt steg. Ofta byter man namn först och hoppas på fler globala affärer efter det men vi gjorde tvärtom och vi jobbar så pass nära med dem att det här bara blir som ett examen, det slutliga beviset på att vi jobbar som ett företag.

Som Lewin redan berättat för Realtid.se i fredags innebär det framtida namnbytet inga ägarförändringar för medlemsbolagen i Oaklins. Det handlar enbart om att befästa ett redan befintligt globalt samarbete och marknadsföra sig mot globala kunder som en organisation.

– Det sker mer för att manifestera det allt närmare samarbete vi haft och att vi blivit allt mer som "one firm". Jag har själv hållit på med rådgivning vid köp och försäljning i bolag i 30 år och startade E&Ys corporate finance för 30 år sedan och den stora trenden är just internationella affärer nu. När man började var det vanligt att göra affärer i Sverige och Norden. Nuförtiden finns det inga gränser och då blir det naturligt som rådgivare att följa med i den utvecklingen.

Avantus var nyligen rådgivare åt Nolato vid förvärvet av schweiziska bolaget Treff. Lewin nämner affären som ett exempel på den typ av verksamhet Avantus vill satsa mer på framöver; identifiera bolag runt om i världen som uppdragsgivarna inte hittar själva, bolag som kanske flyger under radarn lite.

– Vi jobbar med mid-size segmentet. Alla har ju koll på de större börsbolagen men de här som omsätter kanske 300-400 miljoner och upp till en miljard går kanske under radarn lite även om de kanske är stora lokalt sett. Det är där vi har vår styrka. En annan sak vi gör varje dag är att hjälpa större ägarledda företag hitta internationella köpare som de själva kanske inte riktigt har kontroll på. Det är våra stora målsättningar med att göra affärer. Den här omorganisationen understödjer att vi kan göra affärer på ett bra sätt. Huruvida det här leder till att vi i det långa loppet alla äger en del av Oaklins tillsammans vet vi inte än. Det får växa fram i så fall, säger han.

Att cross border-affärer ökar är ingen ny trend. Den har pågått länge men förstärkts nu under senare tid och det har att göra med att industriella aktörer vaknat till liv och börjat intressera sig för internationella förvärv mer, menar Lewin.

– Tittar vi tio år tillbaka så var PE-bolagen ute och hade fritt spelrum men i dagens läge är det mer industriella företag som vaknat tydligt och vill göra affärer ute i Europa. Det innebär både utländska bolag som vill köpa i Sverige och tvärtom, det går åt båda hållen och det är där vi vill vara med. Under flera år blev de omkörda av private equity som jobbade med större leverage i sina transaktioner och hade mer aggressiva och offensiva planer. Där var industrierna mer försiktiga och hade högre avkastningskrav. Sedan var de kanske inte lika vana vid att göra förvärv.

ANNONS

Av den anledningen flyter företagsförvärvsmarknaden på ganska bra nu trots några "hack i kurvan" sedan 2009, menar Lewin.

– Samtidigt har vi inte den typen av marknad som fanns 2007-2008 när man kunde sälja vad som helst. Det är en marknad där de industriella aktörerna vaknat ännu mer. Det är inte lika många köpare i varje process men det behövs ju inte fler än en, avslutar han.

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]