Realtid

Ilmar Reepalu och Dan Olofsson friade

administrator
administrator
Uppdaterad: 18 dec. 2007Publicerad: 18 dec. 2007

UPPDATERAD Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu frias från åtalet om mutbrott och hans medåtalade, IT-företagaren Dan Olofsson, frias från åtalet om bestickning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det enligt en dom i hovrätten över Skåne och Blekinge. Vice chefsåklagare Per Nichols hade yrkat på villkorlig dom och böter. Men hovrätten fastställer alltså tingsrättens friande dom.

Dan Olofsson tycker att den friande domen var både väntad och välkommen. I ett pressmeddelande säger han att åklagaren gjort ett antal påståenden utan någon som helst bevisning i de avgörande frågorna.

”Det vore fullständigt orimligt om ett sådant åtal skulle vinna framgång i ett brottmål hos en kvalificerad domstol”, heter det i pressmeddelandet.

Hovrätten håller i stort sett med tingsrätten i sitt resonemang. Sydafrikaresan ska ses som en ”privat uppvaktning” och en naturlig handling som faller inom ramen för ett vänskapsförhållande, skriver hovrätten i domen.

Åklagare vid Riksenheten för korruption i Stockholm åtalade Ilmar Reepalu för mutbrott och Dan Olofsson för bestickning.

Olofsson, styrelseordförande i Sigma med huvudkontor i Malmö, invigde sin safaripark i Sydafrika på våren 2004. Bland de inbjudna fanns Ilmar Reepalu. Han fick resa och logi, värt 34 000 kronor, men det var en ren vänskapsgåva och en 60-årspresent, hävdar Olofsson och Reepalu.

Malmö tingsrätt höll med och friade båda i augusti förra året med motiveringen att en gåva vänner emellan aldrig kan bli muta eller bestickning.

Vice chefsåklagare Per Nichols har i stället pekat på männens höga ställning inom kommunen och i ett storföretag och att den dyra presenten påverkat deras beslut i tjänsten. Han redogjorde för affärer mellan Malmö stad, länsstyrelsen och Sigma för totalt runt 100 miljoner kronor under åren 2000-2005.

ANNONS

Här har Reepalu betonat att han inte visste någonting om de affärer som Olofssons IT-företag hade med kommunen och att ansvaret dessutom ligger hos kommunens tjänstemän.

Under rättegången i hovrätten för två veckor sedan gick försvaret till hårt angrepp mot åklagaren. Advokaterna Tomas Nilsson och Leif Gustafson ansåg att det inte fanns några som helst bevis för anklagelserna mot Reepalu och Olofsson.

Även Skånes förra landshövding Bengt Holgersson var åtalad för mutbrott som medbjuden på Sydafrikaresan. I hans fall drog åklagaren tillbaka sin överklagan till hovrätten, så där står tingsrättens friande dom fast.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS