UPPDATERAD: Branschveteran startar tillsammans med investmentbolaget en fond med fokus på Europa och USA.
Idevall lanserar hedgefond med Bure
Mest läst i kategorin
Bure startar hedgefonden Arcturus tillsammans med fondförvaltaren Michael Idevall, som är känd för att bland annat ha förvaltat fonden Camelot de senaste 12 åren.
Investmentbolaget är ankarinvesterare i fonden och äger 35 procent i Idevall & Partners Fonder, som förvaltar Arcturus.
Parterna meddelar att ett stort intresse redan kommit från institutionella investerare och dessutom finns den tillgänglig för privatinvesterare via Nordnet, MFEX, Fondmarknaden och Nordic Fund Market.
För Bures del är det intressant att starta en fond inom holdingstrukturen Bure Financial Services, där investmentbolaget redan äger en andel av både Catella och finska fondbolaget Fondita, säger vd Henrik Blomquist.
– Den andra anledningen till varför vi lockades av just den här fonden är Michael Idevalls imponerande historia. Han har hållit på med Camelot hos förvaltaren Lancelot och har gjort det väldigt bra och han är en av de duktigaste vi har på den här typen av förvaltning. Det är en jättemöjlighet så vi tycker det ska bli intressant att hjälpa till att starta igång det här, säger han till Realtid.se.
Marknadsvolatiliteten har slagit hårt mot just hedgefonder den senaste tiden men det är inget Bure ser som en större risk just nu.
– Vi började jobba med det här för ett tag sedan, det var i slutet av förra året. Det är inget man gör över natten på grund av alla tillstånd som behövs. Sen att marknaden blivit som den är skapar snarare möjligheter skulle jag vilja säga, säger Blomquist.
Michael Idevall ansvarar för förvaltningen av Arcturus medan Jens Lindskog är vd för Idevall & Partners. Han var tidigare ansvarig för riskfunktionen på Lancelot Asset Management och har erfarenhet som trader från Pan Capital.
Arcturus är en så kallad global long/short equity-fond.
Idevall uppger själv att det är en tuff marknad för hedgefonder just nu eftersom volatiliteten slagit hårt mot tillgångsklassen men är ändå positivt inställd till möjligheterna att positionera sig rätt framöver.
– Å ena sidan är det här en marknad som är mer lämpad för hedgefondsmandat, att kunna gå kort och inte per automatik ligga nettolång hela tiden som traditionella aktiefonder. Sen är det klart att det är en utmaning at hamna rätt med både netto- och bruttoexponering, om man är lång något eller kort något är det svårt att göra rätt. Men i det här klimatet förvaltar jag hellre en hedgefond än en traditionell lång aktiefond med tanke på att risken att förlora pengar i en nedåtgående marknad är så mycket större i en vanlig aktiefond.
Hur en hedgefondförvaltare kan hantera den här marknadsrisken handlar mycket om att ta risker vid rätt tillfälle och ha tilltro till sitt grundscenario.
– Det gäller att ha tålamod och våga stå utanför marknaden och våga ta små positioner och anpassa risken efter marknadsförutsättningarna. Det är ju lättare sagt än gjort men om jag tittar på mina 12 år som förvaltare av Lancelot så lyckades jag ta risk vid rätt tillfällen och dra ner vid rätt tillfällen. Men det är väldigt svårt. Någonstans handlar det om att bedöma risk/reward och sen förstås bedöma hur säker man är på sitt eget scenario och våga ta mer risk när man själv tycker att man har en stark övertygelse om vad som ska komma längre fram, säger Idevall.
Att diskutera den nuvarande positioneringen av Arcturus är för tidigt i dagsläget då den lanserades för mindre än en vecka sedan men i Idevalls grundsyn just nu är att det finns mer risk på nersidan än på uppsidan om man tittar på riktningen i aktiemarknaden.
– Jag tror vi får se ytterligare nedgångar det här året, tillsammans med en fortsatt hög volatilitet. Nu är inte tillfället rätt att ta stor risk åt något håll, säger han.
Intresset från institutionella investerare som hittills noterats av förvaltaren kommer framför allt från nordiska aktörer.
När Idevall ville dra igång hedgefonden visade det sig att Bure samtidigt var intresserat av något liknande och parterna bestämde sig att starta det här tillsammans då det fanns en gemensam syn på hur verksamheten skulle bedrivas.
Investmentbolaget vill gärna ta sig an liknande investeringar inom ramen för Bure Financial Services framöver.
– Det vill vi absolut och det har vi tittat på sen vi startade det här. När och hur det ser ut är dock svårt att uttala sig mer om nu, avslutar Blomquist.