Realtid

"Ideella organisationer måste höja sin finansiella kompetens" 

Johan Andersson på Grant Thornton säger att det är en förtroendefråga att styrelser i ideella organisationer höjer sin finansiella kompetens.
Miriam Istner-Byman
Uppdaterad: 04 sep. 2019Publicerad: 04 sep. 2019

Kraven på finansiell hållbarhet inom den ideella sektorn har ökat markant. Ändå saknar varannan styrelse den finansiella kunskap som krävs. Det visar en undersökning från revisionsfirman Grant Thornton.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Styrelsearbetet i ideella organisationer behöver ta ytterligare steg mot att professionaliseras. Det visar Grant Thorntons kartläggning av hur ideella verksamheter arbetar med ekonomifrågorna.

Endast sex av tio (62 procent) av de tillfrågade anser att den egna styrelsen har rätt finansiell kunskapsnivå för att möta organisationens aktuella behov. När det gäller framtida utmaningar anser endast hälften (55 procent) att styrelsen har rätt finansiell kunskapsnivå. Bara en femtedel (22 procent) har ett eget utskott för finans- och redovisningsfrågor.

Enligt Johan Andersson, ansvarig för Grant Thorntons branschgrupp Ideella organisationer och stiftelser, finns det ett flertal faktorer som tillsammans bidrar till att styrelsen ibland brister i den finansiella kompetensen.

– Man har en annan tradition inom den ideella sektorn när det kommer till rekrytering till styrelserummet. Det finns inte samma tradition att rekrytera professionellt som det finns i affärsdrivna organisationer. Ofta fokuserar man inte på styrelsemedlemmarnas formella kompetens utan mer på andra värden som engagemang och förståelse för verksamheten. 

Vad vinner styrelserna på att öka sin finansiella kompetens?
–  Under det senaste decenniet har kraven på rapportering ökat även för den ideella sektorn. Det är en trovärdighetsfråga att ha en förståelse för det finansiella området för då kan man öka transparensen och även förutse och förebygga risker. Styrelserna behöver inte ha detaljkunskap, men de måste veta när de bör kalla in extern kompetens. 

Finns det en vilja bland styrelserna att förbättra sin finansiella kunskap?
– Ja, det finns en stor medvetenhet om varför det är viktigt att öka den finansiella kunskapen och ett stort intresse att lära sig mer. Det är positivt. 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS