Realtid

IBM borde uttala sig - för allas skull

Realtids krönikör Anders Elgemyr har en bakgrund som mångårig ekonomijournalist och i den rollen granskat många företag som hamnat i kriser och hur de då kommunicerat.
admin
admin
Uppdaterad: 26 juli 2017Publicerad: 26 juli 2017

I spåren av Transportstyrelsens databashaveri och besked om Alliansens dagsfärska misstroendevotum har allt ljus hamnat på regeringens agerande. Men IBM har varit helt tysta, trots att företaget borde svara på flera relevanta frågor. Dessutom kan IBM:s brist på agerande och sätt att lägga locket på i Sverige jämföras Siemens öppenhet i en internationell kris som det tyska globala företaget nu dragits in i, skriver Realtids krönikör Anders Elgemyr.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det enda positiva med haveriet kring Transportstyrelsen är att intresset för säkerhetsfrågor åter kan komma upp på agendan.

IBM som vunnit uppdraget att sköta Transportstyrelsens IT-drift tar dock inte sitt ansvar. Bolaget gör ingen pudel för de har inte gjort något fel hävdar de, men kryper som en mask så nära jordytan som möjligt för att inte bli sedd och uppmärksammad i det pågående drevet.

Det finns dock inget som hindrar IBM från att kalla in till ett seminarium om IT-säkerhet. Hur sköter bolaget säkerheten för sina kunder i allmänhet? Hur bör man göra? Hur säkerhetsklassar IBM sina anställda? Vilket ansvar har IBM som bolag när skyddsvärd information sprids och administreras över gränserna? (I detta fall till Serbien vilket är omdömeslöst om IBM förstod vilken information man hade i uppdrag att hantera).

IBM hävdar att man aldrig uttalar sig om enskilda kunder och i debatten sägs att sekretessen i kundavtalet hindrar IBM från att uttala sig. Men om IBM ringer sin uppdragsgivare Transportstyrelsen bör man kunna få ett ok från Transportstyrelsen att uttala sig om det aktuella fallet. Om man inte får ok så bör man säga att Transportstyrelsen hindrar dem från att uttala sig så att även detta ansvar landar hos Transportstyrelsen.

Ingen, allra minst IBM eller regeringen eller IT-branschen vinner på att IBM lägger sig platt på marken just nu.

Eller ska vi nu alla utgå från att information som hanteras av IBM med säkerhet läcker vidare till tredje man?

Jämför IBMs agerande med hur Siemens agerar när deras turbiner kommer på drift till Krim. Detta är exempel på både ord och handling hämtat från ett stort internationellt bolag den 21 juli i år: “Official statement regarding turbines to Crimea”.

På vilket sätt agerar IBM i dag för att säkerställa att svensk skyddsvärd information inte kommer i orätta händer? Har organisationen setts över? Har några anställda sagts upp, eller omplacerats?

ANNONS

Och den intressantaste frågan av alla: Har något läckt ut från IBM?

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS