Realtid

Huvudman i Aspis Liv misstänks för nya brott

Staffan Erfors
Staffan Erfors
Uppdaterad: 02 dec. 2010Publicerad: 02 dec. 2010

Miljontals kronor är borta.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Realtid.se har tidigare skrivit om härvan kring Aspis liv där hundratals sjuka svenska försäkringstagare drabbats av att miljonerna från försäkringsbolaget har försvunnit.

Anmäl dig till Realtid.ses Nyhetsbrev Finans och Försäkring som skickas ut varje fredag.

Inskrivningsrådgivare för Aspis Liv drogs in i november 2009 efter att det konstaterats att 329 miljoner kronor av bolagets totalt 528 miljoner kronor i skuldtäckningstillgångar pantförskrivits och att bolaget saknade kontroll över pengarna.

Bolagets tillstånd drogs in och därefter jobbade Finansinspektionen intensivt för att rädda hem de saknade pengarna från den schweiziska storbanken Credit Suisse.

Men när inga pengar kom lämnade FI över ärendet till Ekobrottsmyndighetens åklagare Anders Hirsch som inledde en förundersökning mot männen bakom försäkringsbolaget.

I maj i år kom en stämningsansökan mot huvudmännen. Den lämnades in av Aspis Livs likvidatorer i hopp om att få in försäkringstagarnas pengar.

De fyra stämda männen är; Aspis Capitals ägare Pavlos Psomiades (genom bolaget Aspis Capital), Dimitris Vidalis som var ordförande i Aspis Liv, den tidigare vd:n Jan Paju, samt Alexandros Antzoulides
som satt i Aspis Livs investeringskommité.

Likvidatorerna menar att överföringen av tillgångarna från Aspis-kontona utgör en förtäckt otillåten vinstdelning eftersom de inblandade redan från början, eller i vart fall under förfarandet, vetat att tillgångarna, 329 miljoner kronor, skulle föras ut ur bolaget och komma att pantsättas för annat än bolagets intressen.

ANNONS

Schweiziska finansinspektionen har på FI:s begäran fryst kontot i Credit Suisse.

En skriftväxlingen pågår just nu i Attunda tingsrätt i Stockholm mellan likvidatorerna på Vinge samt huvudmännen och dess ombud. Där skriver Pavlos Psomiades och Alexandros Antzoulides att svensk domstol saknar behörighet att pröva tvisten eftersom de båda är grekiska medborgare.

Men det är inte hela sanningen till varför Pavlos Psomiades vill flytta rättegången. De grekiska myndigheterna har gett honom reseförbud.

Anledningen är att han även misstänks för brott i hemlandet. När hans krisdrabbade bolag Aspis Pronia höll på att stängas efter ett myndighetsbeslut, hösten 2009, gjorde han ett sista tappert försök att rädda sitt finansiella imperium. Han presenterade då ett dokument för de grekiska myndigheterna där det framgick att arabiska investerare var beredda att skjuta till en halv miljard euro.

Men dokumenten har i efterhand visat sig vara förfalskade, vilket har lett till reseförbud i avvaktan på rättegång.

Advokat Robert Wikholm och bitr. jurist Lukas Holmén som företräder Aspis Liv i likvidation anser inte att den svenska rättegången bör ske i Grekland. De menar att målet är komplext och innefattar stora värden, vilket gör att bevisningen blir mycket omfattande.

Rättegången skulle även bli resurskrävande eftersom sakkunnigutlånaden skulle behövas översättas till grekiska. Den skulle även innebära höga kostnader som kan ”undvikas helt om tvisten prövas av en svensk domstol.”

Även den tidigare vd:n Jan Paju som företräds av advokat Staffan Bergqvist från Advokatgruppen i Stockholm, vill att rättegången mot hans tidigare kollegor ska äga rum i Sverige. Hans rädsla är att att domarna inte kommer vara förenliga med varandra och att han kommer få det svårare att föra en regresstalan* mot de övriga åtalade.

ANNONS

– Om det blir en rättegång i Grekland så kan ju en grekisk domstol komma fram till en utgång som inte alls stämmer överens med en utgång som en svensk domstol kommer fram till. Domarna kan ju bli fullständigt olika och det är ju naturligtvis inte bra för någon, säger advokat Staffan Bergqvist.

Han menar att det är bättre att en svensk domstol avgör tvisten eftersom den kan svensk lag bättre än en grekisk domstol kan.

– Man kan ju teoretiskt tänka sig att Jan Paju blir betalningsskyldig på något sätt och då har han ju en regressrätt mot de andra som också blir betalningsskyldiga. Men om domarna blir olika så blir det omöjligt eller i vart fall väldigt knepigt att föra en regresstalan.

– De flesta domstolsbeslut har nog fallit ut på det sättet att svensk domstol får föra hela tvisten.

Så det lutar åt att det blir rättegång i Sverige?

– Ja, det tror jag helt säkert.

Aspis Liv hade 150.000 kunder. Skandia och Länsförsäkringar övertog 20.000 av dem och försäkringsbolaget Moderna Liv (som i dagarna bytt namn till Movestic) tog över all personal, inventarier, merparten av kontorslokaler, den igångvarande verksamheten, rätten att få fortsätta teckna försäkringar samt kundregister.

I Realtid.se i maj i år försvarade Niklas Bogerfors på Mannheimer Swartling grekiska Aspis Capital, det vill säga ägaren Pavlos Psomiadis, och berättade att Aspis Livs tillgångar finns kvar på kontot i Schweiz och att de inte alls är pantsatta som likvidatorerna påstår.

ANNONS

*Staffan Bergqvist förklarar regresstalan: Om alla de stämda huvudmännen blir solidariskt betalningsansvariga så kan den som har en fordran kräva någon av dem på hela beloppet. Betalar denna person hela beloppet så har denna person rätt att kräva de andra på vad personen har lagt ut för deras räkning.

Realtid.se har sökt åklagare Anders Hirsch för att få mer information om EBM:s utredning.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS