Hur länge räcker det med en fräsig app, ett boktips och har verkligen börsen ”världens bästa teknik? Det frågar sig chefredaktör Johan Såthe i veckans krönika.
Hur länge klarar sig nätmäklarna med fräsiga appar?
Mest läst i kategorin
Alla tider upplevs säkert som världens mest spännande av de människor som råkar leva just då. Men det är ändå svårt att föreställa sig en mer omvälvande och intressant tid än den vi lever i just nu. Det är en tid där teknik och nya sätt att jobba förändrar på människors sätt att tänka och företags sätt att fungera i grunden.
Ett tydligt exempel är den nya tjänsten Savr, som är en ny plattform för fonder. Fondernas avgift tros landa på runt hälften av vad fonderna skulle kosta hos nätmäklarna. Som i dagsläget tjänar stora pengar på att man tar runt halva fondavgiften från fondbolagen.
Savr menar att det här kan få flera att välja en aktivt förvaltad fond.
Nätmäklarnas företrädare säger till Realtid att Savr är en ”spännande satsning”.
Jo, det kan man lugnt säga. Med potential att göra det riktigt surt för de etablerade spelarna på marknaden.
Savr tar andra idéer från andra fintechbolag som bygger om finansbranschen och samhället i grunden.
Marknaden och människor kommer vid något tillfälle att börja agera rationellt i högre grad. Om man har ett långsiktigt fondsparande kommer en låg avgift på 20-30 års sikt att betyda hundratusentals kronor i högre avkastning. Då kommer människor att välja det. Det är samma logik som att många handlar vissa varor på nätet där de hittar lägsta pris.
Just nu tjänar nätmäklarna mycket pengar på att folk tycker att deras appar ger en bra användarupplevelse. Och det stämmer, de är jätteduktiga på det.
Men jag tror att nätmäklarna, liksom alla banker, inom kort kommer att tvingas att återuppfinna sig själva. Det går säkert att klara sig bra med en fräsig app ett tag till. Men till slut kommer prispressen på courtage och avgifter att tvinga nätmäklarna till att förnya sin affärsmodell.
Realtids krönikör Claes Folkmar har tidigare skrivit mycket intressant om nätmäklarnas affärer:
Nätmäklarna är själva pionjärer i fintechvärlden – men blir nu själva ”disruptade”. Ska bli spännande att följa detta.
***
I förra veckans helgkrönika ifrågasatte jag Nasdaqs IT-säkerhet och kompetens för att hantera till exempel cyberattacker.
Realtids reporter Sara Johansson har nu intervjuat Nasdaqs chef Lauri Rosendahl om allt detta.
”Vi har världens bästa teknik”, säger Lauri Rosendahl självsäkert till Realtid.
Alltså, har ni verkligen det? Börsens två allvarliga stopp på handeln för ett par veckor sedan. Förklaringen till varför mynnar ungefär ut i att det är ”nåt tekniskt”, aningen vanvördigt tolkat. Att då hävda att man har världens bästa teknik känns minst sagt offensivt.
I intervjun avslöjar Lauri Rosendahl även att Nasdaq samarbetar med amerikanska FBI kring säkerhetsfrågor.
***
Det har under en längre tid varit en trend med advokatbyråer som knoppats av och bildat nya byråer. Realtids reporter Miriam Istner-Byman skrev i veckan om bakgrunden till de återkommande avhoppen från advokatbyråerna. Läs mer här >>
***
På nattygsbordet – om jag hade haft ett sådant – ligger Anders Borgs memoarer ”Finansministern”. Börjar bra, återkommer med recension.
***
På tal om tekniskt kaos: I torsdags visade konkurrenterna Avanza och Nordnet helt olika priser på Oscar Properties aktie. På Nordnet steg aktien med mer än 60 procent, hos Avanza föll den med 30 procent. Det som ställer till det är redovisningen av teckningsrätterna till aktien. Om nätmäklarna ska behålla sina kunder bygger det på förtroende för att de har koll på grejerna. Detta antydde motsatsen.
***
Ny podd för mig, ”OddLots”, från Bloomberg. Nördigt om Fed och hur den amerikanska finansmarknaden fungerar. Rekommenderas.
***
Ligger lite efter med andra säsongen av Succession på HBO, några avsnitt kvar. Extremt bra serie.
***
Missa inte söndagens karriärintervju med Aktieinvests vd Dan Johnson som reporter Olof Swahnberg har träffat. Finns att läsa på sajten från och med söndag morgon.
***
Trevlig helg!