Realtid

Hundratals sökte sig till den nya svenska kryptobörsen

Sara Johansson
Uppdaterad: 06 dec. 2018Publicerad: 06 dec. 2018

Mitt i kursras lanserades kryptobörsen Nova Exchange dit 600 nya användare sökte sig redan första dygnet. Vd Oskar Söderström tror på en snar uppgång i kryptovalutorna och att förståelsen för kryptovalutorna kommer att öka. "Jag tror att kryptovalutor kommer att finnas på universitetsnivå inom ett par år", säger han.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Goobit-gruppen öppnar första svenska börsen för global handel med kryptovalutor, Nova Exchange.

Oskar Söderström, vd för Nova Exchange, refererar till ett gammalt skånskt ordspråk ”Den dagen det regnar gröt står den fattige utan sked”.

– Vi vill se till att vår sked är stor när kursen går upp för då kommer väldigt mycket människor och mycket kapital in.

Lanseringen av Nova Exchange skedde i måndags och första dygnet hade plattformen 600 nya kunder. Prognosen för december är 15 000 – 20 000 nya kunder. Målet är ”några tusen” nya användare per dag.

– Vi har planerat den i snart ett år och precis som i allt så tar det lång tid när det handlar om teknik. Utvecklingen går väldigt snabbt när det gäller kryptovalutor.

Han berättar att han tidigare arbetade inom internet-näringen där de skämtsamt brukade säga att det går sju internetår på ett vanligt år. I dag säger han att det går sju kryptoår på ett it-år, alltså cirka ett kryptoår per vecka.

Hur många valutor stödjer plattformen?
– Rent tekniskt stödjer vi allt som är baserat på bitcoins blockkedja. Men vi har valt att ta in 330 stycken valutor ungefär. Vi lägger ingen värdering i framtidsutsikterna för dem däremot har vi tagit bort extremt mycket scams som finns där ute. Vi ska ha en högsta lägsta nivå. Våra kunder ska känna sig trygga, säger Oskar Söderström, vd.

Kryptovalutorna har på senaste tiden varit ett hett diskussionsämne då kurserna rasat ordentligt under året. Oskar Söderström beskriver rörelserna i kryptovalutorna som en del av charmen, möjligheten men också skräcken med denna handel.

ANNONS

– I december var det en extremt haussad värdering i och med att det blev ett flockbeteende på marknaden. Man behöver inte förstå blockkedja och kryptovalutor för att förstå vad som driver upp kursen. Det är självklart ett flockbeteende där efterfrågan går över tillgång och priset går upp och fler hoppar på tåget.

Han bekriver att alla talade om kryptovalutor under december, varenda taxichaufför pratade om Bitcoins under färden.

– Det är en cap på 21 miljoner bitcoins så det kommer aldrig bli en inflation i denna valuta, säger han och jämför med dollarn ”där Fed trycker upp ganska friskt med dollar”.

Oskar Söderström pekar på att även institutionella investerare börjat blicka mot kryptovalutor för att skapa designade produkter och sparformer i kryptovalutor och blockchainbaserad teknologi. Han pekar bland annat på Goldman Sachs.

Vad säger du till dem som är skeptiska till krytovalutor?
– Det är en bra början att vara skeptisk. Kryptovalutor är tvärtemot traditionella investeringar där man aldrig investerar i något man inte förstår sig på. I kryptovalutor måste man börja investera för att överhuvudtaget börja förstå. Det finns inget incitament att följa utvecklingen kring kryptovalutor och blockchain om du inte har en del i det hela.

Vidare uppger han att han ser tendenser på att ju mer akademisk examen man har inom finans och ekonomi, desto mindre benägen är du att anamma kryptovalutor.

Varför är det så?
– Jag tror att det är ett skifte. Jag tror att kryptovalutor kommer att finnas på universitetsnivå inom ett par år. Ungefär som internet och digital kommunikation och handel har funnits under snart ett halvt deccenium. När jag började jobba med internet blev man utledd från styrelserummen när man skulle presentera sin produkt. Fem år senare skulle motsvarande styrelse få gå på dagen om de inte kunde presentera en trovärdig digital strategi. På motsvarande sätt tror jag att blockkedja och blockchain kommer att förändra världen.

Vad finns det för risker?
– Det är mycket du som tar ditt eget ansvar. Man läser om dem som tappar sina koder och hårddiskar. Riskerna är att man åläggs mycket ansvar att hålla koll på sina egna koder och hårdvara och ser till att man har en säker förvaring. Däremot för Novas räkning så tar vi hand om våra kunders medel. Om man sätter in pengar på Nova så förvarar vi pengarna tryggt offline. Det är först när kunderna vill ta ut pengarna som vi står till tjänst.

ANNONS

Han berättar att Nova Exchange står registrerad under Finansinspektionen på gruppnivå: Goobit exchange är dotterbolag till Goobit AB som är registrerade enligt lagen om valutaväxling och annan finansiell verksamhet. Han uppger även att bolaget har en god relation till FI.

– Genom att följa svensk lagstiftning och EU:s standard så har vi gratis en dörr öppen för resten av världen.

FI har tidigare varnat för kryptovalutor…?
– En varning är inte detsamma som att fördöma. Det ska man komma i håg. Jag stödjer all informationsspridning så länge den är opartisk och bygger på djup förståelse och inte skepsism.

Känner du att FI förstår kryptovalutor?
– Ja de satsar ju nu, vilket vi ligger långt fram i Sverige med. De har redan kompetens in-house så jag måste säga att Sverige ligger bra välrustade för att bli en marknad att utgå ifrån.

Han hänvisar även till att Sverige var tidiga med att beskatta kryptovalutor och menar att detta är ett bevis för att denna handel är legitim. Han tycker även att Högsta förvaltningsdomstolen beslut att när avyttring av bitcoin ska beräknas får anskaffningskostnaden inte bestämmas schablonmässigt är ett korrekt besked.

– Det är rimlig med tanke på att handeln i dag är spekulativt. Det kan man inte sticka under stolen med. Man ska inte investera i kryptovalutur om man inte ser framtiden med detta.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sara Johansson
Sara Johansson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]