Efter bakslagen i USA är det nu tydligt att kinesiska telekomjätten Huawei satsar i Europa. Det är en trend som även gäller kinesiska investeringsmönster i stort.
Huawei kliver framåt i Europa
Mest läst i kategorin
Huawei har blivit den stora syndabocken i USA:s handelskonflikt med Kina. Telekomjätten är misstänkliggjord för att vara en bricka i Kinas cyberkrig, där kinesiska myndigheter ska kunna utnyttja bakdörrar i utrustningen. Även ZTE ingår i denna härva.
Men Huaweis grundare Ren Zhengfei tillbakavisar att hans bolag har några reguljära kontakter med kinesiska myndigheter. Han skulle vidare tillbakavisa varje krav på att lämna ut information från Huaweis produkter.
– Han har till och med sagt att han hellre lägger ner företaget än att kompromettera kunderna genom att lämna ut information från nätverken, säger Kenneth Fredriksen, Nordenchef på Huawei, i en intervju med TT.
För närvarande pågår ett skifte i telekomteknik, från 4g till 5g och här är Huawei en nyckelspelare.
TT: Vad har du fått för reaktioner från de nordiska länderna?
– Vi har haft en löpande och god dialog med både kunder och myndigheter i Norden under en längre tid. Det har inte förekommit några negativt laddade diskussioner, även om det kommit något bekymrat uttalande från något enskilt land.
Telias vd Johan Dennelind sade i en intervju med Svenska Dagbladet nyligen att han vill se bevis innan han agerar mot Huawei.
De flesta europeiska länder har valt en betydligt mildare och mer avvaktande linje än USA. Den tyska inrikesministern Horst Seehofer vill ändra de tyska telekomlagarna för att få en striktare kontroll över utländska leverantörer, snarare än att stänga dem ute skriver Reuters.
Huawei är inte bara världens största telekomleverantör utan också en av världens största leverantörer av mobiltelefoner. 2018 hade Huawei som mål att på allvar komma in på den amerikanska mobilmarknaden. Men på grund av de amerikanska myndigheternas fientliga inställning har det misslyckats. Istället har Huawei vänt blicken mot Europa. Och det har gått mycket bra. De senaste siffrorna från analysföretaget Canalyst visar att Huawei växte 55,7 procent i Europa förra året, skriver The Verge. Flera andra kinesiska leverantörer ökar också stort. Xiaomi hela 62 procent.
– Den politiska situationen mellan kinesiska företag och amerikanska myndigheter har gynnat de europeiska kunderna. Den amerikanska administrationen får de kinesiska företagen att flytta sina investeringar från USA till Europa, säger Canalysts senioranalytiker Ben Stanton till The Verge.
De största förlorarna på utvecklingen hittills är Samsung och Apple.
Det är inte bara de kinesiska teknikföretagen som vänder blicken från USA till Europa. En rapport från Mergermarkets tidigare i år visar att de kinesiska investeringarna drastiskt har ändrat fokus på senare år.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.