Morgonsvepet måndag: HP vill utvärdera köp av Xerox, prisintervall satt för Saudi Aramco och Kina ökar likviditeten i banksystemet.
HP vill utvärdera köp av Xerox
Mest läst i kategorin
HP vill utvärdera köp av Xerox
Styrelsen i Hewlett-Packard har enhälligt röstat för att avfärda ett uppköpsbud från skrivarbolaget Xerox, enligt flera medier. Orsaken är att erbjudandet om 22 dollar per aktie anses undervärdera bolaget.
HP:s börsvärde uppgår till nästan 30 miljarder dollar – vilket är tre gånger så mycket som Xerox, enligt Omni.
HP är i stället öppen för att utvärdera ett bud på Xerox i och med att bolaget ser potentiella fördelar med ett samgående, rapporterar Reuters.
FI försvarar amorteringskravet
Finansinspektionen försvarar amorteringskravet efter frän kritik från flera håll den senaste tiden. Det finns strukturella problem men dessa ska inte lösas genom ökad skuldsättning, skriver generaldirektör Erik Thedéen på SvD Debatt.
”Det finns strukturella problem på den svenska bostadsmarknaden. Men lösningen kan inte vara ständigt högre skuldsättning. Det har nu gått lite mer än tio år sedan världsekonomin drabbades av en djup kris med rötter i det finansiella systemet och i ansvarslös kreditgivning. De ekonomiska följderna – och de politiska – lever kvar runt om i världen. De erfarenheterna får vi inte glömma bort”, skriver Erik Thedéen.
Prisintervall satt för Saudi Aramco
Noteringen av Saudi Armaco rullar vidare. Nu har ett teckningsintervall satts som ger en värdering av den saudiska oljejätten på upp till 1 700 miljarder dollar.
Därmed missar kronprins Mohammed bin Salman sitt mål om en prislapp på 2 000 miljarder dollar, skriver Dagens Industri.
Ekonomer: Riskfyllt överge överskottsmålet
Många vill överge överskottsmålet i det finanspolitiska ramverket, men det är riskfyllt skriver nationalekonomerna Fredrik N G Andersson och Lars Jonung på DN Debatt på söndagen.
”Efter den internationella finanskrisen 2008 saknade många länder med hög statsskuld utrymme för en tillräckligt expansiv finanspolitik och tvingades till den hårda åtstramningspolitik som ligger bakom de populistiska strömningarna i Europa”, skriver ekonomerna.
Konstruktiva samtal mellan USA och Kina
Handelsförhandlingarna går framåt och ”konstruktiva samtal” hölls mellan USA och Kina. Finansminister Steven Mnuchin samt USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer och Kinas vice premiärminister Liu He deltog i samtalen.
”Vi har hört det förut men det tål att rapporteras”, kommenterar Nordea i sitt morgonmejl.
Kina ökar likviditeten i banksystemet
“Att den kinesiska centralbanken på morgonen meddelat att man sänker en av sina viktigaste styrräntor och ökar likviditeten i banksystemet bidrar till de starkare börserna”, skriver SEB i sitt morgonmejl.
”Det ska ses som en mindre korrigering och är långt ifrån ett stimulanspaket”, skriver Nordea i en kommentar.
Asiatiska börser stiger på måndagen
De asiatiska börser stiger på måndagen efter att Kinas centralbank oväntat sänkt en viktig styrränta något för första gången sedan 2015, skriver Reuters.
Investerare tog sänkningen som en signal att banken är villig att agera för att stödja ekonomin och således kan komma att sänka igen.
MSCI-index för aktier i Asien och Stillahavsregionen exklusive Japan stiger 0,4 procent medan Nikkei-index stiger med 0,5 procent.
Amerikanska aktieindex steg till rekordnivåer på fredagen med stöd av uppgångar för hälsovårdsaktier och hopp om förbättrade handelsrelationer mellan USA och Kina.
Det breda storbolagsindexet S&P 500 steg 0,8 procent Minifuturen för S&P 500 är i det närmaste oförändrad på måndagsmorgonen, enligt Reuters.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.