Realtid

Hon är vd på OKQ8 Bank

Julie Chatterjee
admin
admin
Uppdaterad: 25 nov. 2016Publicerad: 25 nov. 2016

"Ett bra ledarskap är att visa och möjliggöra vägen". Det säger Julie Chatterjee som gått från att vara trainee på OKQ8 Scandinavia till att bli vd på företagets bank.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vid tidpunkten för intervjun har årets första snöoväder tagit Stockholm på sängen. Tunnelbanan går långsamt och jag inser att jag inte kommer hinna i tid. Innan jag får upp telefonen ur fickan för att meddela detta ringer Julie Chatterjee själv upp från andra sidan stan och säger att hon sitter fast i trafiken. "Så ingen stress", säger hon.

Jag pulsar mig fram från Odenplan till OKQ8 Scandinavias huvudkontor, som har valt en annorlunda entrélösning. Den går nämligen via en drivmedelsbutik där man får skriva in sig. Jag hinner inte vänta länge i det lilla väntrummet förrän Julie Chatterjee dyker upp.

Hon ger ett vänligt och trevligt intryck. Intelligent. Ser yngre ut än sina 39 år. Hon bjuder på kaffe från butiken (väldigt gott ska det visa sig), och sedan beger vi oss till ett bokat konferensrum som ligger vägg i vägg.

Julie Chatterjee berättar att hon precis varit och lämnat sina bägge döttrar på dagis och skolan.

– Min man gör också karriär, så vi har ett schema hur vi ska hämta och lämna. Det fungerar bra. Jag tycker att vi har ett jämställt förhållande, säger hon.

Tror du att dina manliga kollegor gör på liknande sätt?

– I min nuvarande ledningsgrupp är vi fyra kvinnor som har mindre barn och två män med äldre barn. Men det jag har erfarit tidigare från ledningsgrupper inom OKQ8 är att männen haft ett jämnt fördelat ansvar med fruar som gjort karriär. Vissa har haft barnflickor och vissa har gjort som oss. Så jag upplever inte att de män jag träffat har haft några fördelar.

Det är ju fortfarande många färre kvinnor på höga befattningar i samhället. Tvekar kvinnor inför att klättra för att de tror att det är svårt att kombinera med familjeliv?

ANNONS

– Svår fråga. Jag tycker att på OKQ8 så har det ändrats väldigt mycket sedan jag började, om man tittar på kvinnliga chefer och kvinnor på höga positioner. Jag ser att kvinnor vill och är duktiga, och får olika positioner för att de är duktiga, inte för att de är kvinnor.

Hur har det sett ut tidigare på OKQ8?

– 2009 fick jag min första chefsposition. Då satt jag i detaljhandelsdivisionen, och i den ledningsgruppen var jag den enda kvinnan. Men nu är det helt annorlunda.

Hur märks det?

– Det är många fler kvinnor på höga befattningar i bolaget.

Påverkar det företaget tycker du?

– Ja, det tycker jag absolut. Jag tror att det är bra med en mix, både av kön, etnicitet och så vidare, för då får man en helt annan dynamik och helt annan förståelse för marknaden. För vi representerar ju olika delar, och någonstans är vi ju själva också kunder. Så jag tror att det är viktigt med en blandning, och det märks i kulturen och hur OKQ8 har utvecklats till det väldigt mycket mera positiva kan jag tycka, som jobbat länge inom bolaget.

I ryggsäcken har Julie Chatterjee en magisterexamen i maskinteknik från KTH.

ANNONS

– Fördelen med den utbildningen är att man lätt kan förstå sammanhang och plugga in sig på de delar som man inte haft med sig. Nu kanske jag generaliserar, men jag tror att alla som har en ingenjörsbakgrund är vana att läsa mycket och kan extrahera det viktigaste och applicera.

Första jobbet var på Ericsson. Där stannade hon några månader tills hon, som en av två bland 1 200 sökande, blev antagen som trainee på OKQ8. Programmet, som var på nästan två år, gav en inblick i företagets olika verksamheter.

– Det var fantastiskt och väldigt lärorikt, och det som var så bra var att man snabbt förstod vad man tyckte var roligt.

Vad fastnade du för?

– Efter traineeprogrammet fick jag mitt första fasta jobb på finansbolaget, och det var ett av de områden som jag hade tyckt var roligast. Jag hade ingen erfarenhet av finans sedan tidigare, men redan då gillade jag de finansiella produkterna som vi hade. Mitt uppdrag blev att implementera Basel II, de nya kapitalteckningsreglerna.

Vad var det med finans som lockade?

– Jag gillar siffror och är väldigt analytiskt lagd, och han som var chef på den tiden var väldigt inspirerande. Han var en person jag ville jobba med.

Nästa roll blev hennes första chefstjänst. Det var på detaljhandelsdivisionen, den stora delen inom företaget.

ANNONS

– Där blev jag konceptansvarig för alla bilistiska tjänster på stationerna, till exempel biltvätt och biluthyrning.

Bilistiska? Jag tror aldrig jag har hört det ordet förr.

– Det är nog ett OKQ8-ord, säger Julie Chatterjee och skrattar.

Hur var det att bli chef?

– Det var jätteintressant. På den tiden var alla jag blev chef över mycket äldre än jag och hade varit jättelänge inom bolaget. Jag kunde ingenting om bilistiska tjänster och fick lära mig den hårda vägen. Men redan då var jag intresserad av att utveckla affären, och det hade även funnits med på finansbolaget. Det var nog det jag fastnade för mest. Det fanns en anda av utveckling.

Sedan gick du vidare till en dansk-svensk position…

– Ja, det var när man slog ihop Sverige och Danmark 2012. Då blev jag ansvarig för affärsutvecklingen i båda länderna. Det var en helt ny post som man införde för att se bortom drivmedlet, när det försvinner, och vad som då ska bli OKQ8:s kärnaffärer.

Lever företaget med den tanken hela tiden? Att det fossila kommer försvinna?

ANNONS

– Ja, absolut. Och man är väldigt omfamnande kring nya typer av drivmedel, som el och så. Det är ingen på företaget som säger "nej, det ska vi stoppa", utan det handlar om hur vi ska omfamna det och hjälpa till. Det är väldigt stort fokus på det, och det är kul att få jobba i ett företag som är gammalt men ändå tänker nytt.

Vad är det med just affärsutveckling som är så kul?

– Jag är kreativ, men jag gillar också när det händer något nytt, när vi utvecklas. Jag är ingen förvaltare, absolut inte.

Vad minns du från den tiden?

– Jag reste mycket och det jag kommer ihåg, för att ge mycket cred till OKQ8, är att jag gick på mammaledighet i samband med att jag fick tjänsten. Jag berättade det här för min chef och då sa hon att vi låter tjänsten vara vilande tills du kommer tillbaka. Det kändes fantastiskt!

Vad säger det om OKQ8:s värderingar?

– Massor. Samma sak var det när jag blev chef första gången, då blev jag också gravid efter tre månader.

Efter tio månader blev Julie Chatterjee erbjuden vd-tjänsten på OKQ8 Bank, och hon är även Head of Card Services för Danmark och Sverige.

ANNONS

Hur skiljer sig de här rollerna från det du gjort tidigare?

– Man är mycket mer operativ jämfört med business development. Det är mycket här och nu. Sedan har vi alla i banken ett driv att utveckla affären och hjälpa kärnverksamheten.

Vad är utmaningarna för banken i dagsläget?

– Som för alla banker är det att följa alla dessa complianceregler och göra det på ett korrekt sätt. Där gör Finansinspektionen ingen skillnad på om man är liten eller stor, säger hon.

Vi byter tema och kommer in på ledarskap. Julie Chatterjee berättar att tanken på att bli chef har funnits med hela livet.

– Ända sedan barnsben har jag haft en dröm att leda.

Föräldrarna är från Indien och har alltid uppmuntrat båda sina barn.

– För dem har det varit väldigt viktigt att både jag och min bror skulle utbilda oss. Så att bli chef har alltid varit målet någonstans.

ANNONS

Jag läste om ditt sätt att leda i en DN-artikel om dig. Vad skulle du säga kännetecknar din ledarstil?

– Min devis är att vi tillsammans är starkare. Så det är mycket teamkänsla, och jag är väldigt prestigelös, om jag får säga det själv. Jag känner mig som en i gänget. Det är vad jag tror på.

Finns det inte en risk när man klättrar högt i karriären att man ändrar attityd och lägger sig till med beteenden, och kanske börja tycka att man är förmer?

– Jag hoppas verkligen inte att det är någon som upplever det om mig, för jag känner mig verkligen inte så. Jag har varit i bolaget så länge, och vi har inte en sådan kultur heller. Jag tror inte det är någon av de höga chefer som jag känner som sitter på några höga hästar. Jag är ödmjuk, både inför företagets högsta ledning som satt mig på den här positionen, och mina övriga kollegor och medarbetare.

Vad tycker du har varit den största utmaningen, svårast, under de här åren? (Här tänker hon verkligen till)

– Svårast…

Får man kämpa mer och bevisa sig mer för att man är kvinna och har invandrarbakgrund?

– Jag har alltid visat att jag vill, och det har jag varit öppen om mot alla. Att jag vill göra karriär. Så jag har inte personligen känt att det har varit svårare, men självklart måste man ju vara duktig och ambitiös. Annars går det ju inte. Men jag kommer ihåg när jag var ensam kvinna första gången i ledningsgruppen, då kände jag mer att jag behövde bevisa mig, för jag var även ung kvinna med invandrarbakgrund. Jag fick alltid göra mer för att kunna övertala i vissa saker än vad kanske andra i den gruppen behövde göra. Det var något jag kände då, men det har aldrig hindrat mig, utan mina förslag har alltid varit välgrundade. Så jobbar jag fortfarande. Sedan tycker jag att klimatet är annorlunda idag, och på den tiden tror jag inte heller att någon gjorde detta med avsikt, verkligen inte. För då hade jag ju inte ens fått chansen.

ANNONS

Julie Chatterjee är född och uppvuxen i Sverige, men har varit mycket i Indien. Hon talar bengali, är hindu och tycker det är viktigt att hennes barn lär sig den indiska kulturen.

– Jag är mer svensk än indisk, men är nog en liten blandning. Är stolt över min bakgrund, absolut, säger hon.

Tror du att du kan vara en förebild, ett föredöme för unga tjejer och killar med liknande bakgrund?

– Jag hoppas det och är gärna det. För allt är möjligt. Men det handlar om att man måste vilja. Sedan kan det vara omständigheter, och ibland också tur, men om man inte har viljan och drivkraften så kommer det inte att fungera tror jag.

Du har ju varit på OKQ8 i princip hela ditt yrkesliv… Hur känns det? (Frågan utlöser ett spontant skratt)

– Jag har ju varit kvar för att jag har fått så många utmanande tjänster. Jag har inte känt mig färdig eller klar, utan att det har alltid kommit något nytt. Och jag har verkligen jätteroligt på jobbet. Det tror jag är en ledarskapsdevis som jag också har: "Jag har roligt på jobbet. Jag har roligt med mina kollegor och medarbetare." Det är också en sak som genomsyrar, även om det självklart går upp och ner.

Du pratade om det fossilfria innan… Vad tror du om framtiden för bolaget?

– Ja, den är ju väldigt intressant. OKQ8:s "Why" är att vi är möjliggörare för människors rörelse. Det har vi alltid varit. Än så länge är det mycket drivmedel, men det kommer nog se annorlunda ut i framtiden. Fast jag tror att drivmedel kommer hänga kvar ett tag till också.

ANNONS

När det gäller banken, tror du att ni kommer fortsätta vara en nischbank?

– Jo, men det tror jag. Det kommer vi vara. Jag tror att det finns plats för flera olika typer av banker och vi ska möjliggöra rörelse. Det är vår nisch, säger Julie Chatterjee.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]