Realtid

Högtryck för fonder igen

Illustration: Pixabay
Camilla Jonsson
Uppdaterad: 11 maj 2020Publicerad: 11 maj 2020

Spararna återvände till fonder under april, Qviberg köper tillbaka MQ och Handelsbanken svartlistar ett 50-tal länder för utlandsbetalning. Här är morgonens nyheter i korthet. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spararna återvände till fonder under april
Efter det kraftiga nettoutflödet från fonder i mars uppvisades ett positivt nysparande under april. Sammanlagt uppgick nettoinsättningarna i fonder under månaden till 17,7 miljarder kronor. Stora insättningar gjordes i aktiefonder, medan räntefonder noterade nettouttag. Den samlade fondförmögenheten i Sverige ökade under månaden med 336 miljarder kronor och uppgick vid utgången av april till 4 607 miljarder. Hittills under 2020 har fonder noterat ett nettoutflöde på närmare 70 miljarder kronor.

Qviberg köper tillbaka MQ
Krisdrabbade klädkedjan MQ lever vidare. Detta efter att den gamla ägaren Mats Qviberg köpt tillbaka koncernen från konkursboet. I ett pressmeddelande meddelar bolaget att MQ Marqet kommer fortsätta sin verksamhet med ökat fokus på e-handel och ett reducerat antal butiker. – Vi är glada att vi hittat en lösning som är bra för kunderna och de anställda, säger Mats Qviberg.

50-tal länder ”svartlistas” för utlandsbetalning 
Handelsbanken vidtar åtgärder för att minska risken att hamna i en penningtvättsskandal, skriver DI. Storbanken ”svartlistar” nu ytterligare 50-tal länder för utlandsbetalningar. Dit hör stora exportmarknader som Ryssland, Turkiet och Brasilien.

Wallenberg vill se mer statlig hjälp till SAS
SAS överlevnad hänger fortsättningsvis på en skör tråd och behöver mer hjälp från både Sverige, Norge och Danmark för att ta sig förbi den mest akuta krisen. Det menar storägaren Jacob Wallenberg.
– Risken med att investera är så stor att inga privata investerare vill eller kan gå in som ägare nu, säger säger han i en intervju med norska Dagens Næringsliv.

Pensionsjättar tappade 10 procent första kvartalet
Några av landets största pensionsbolag fick se sin avkastning dyka i början av året. Sämst har det gått för Nordea Liv & Pension, Alecta Optimal Pension och SPP, som alla tre hade en negativ avkastning om 10–11 procent i första kvartalet. Det skriver DI som har gått igenom facit för de stora pensionsbolagen.

Ekobrotten mot statens företagsstöd redan i full gång
Knappt har regeringen hunnit presentera krispaket för företagen, förrän den organiserade ekonomiska brottsligheten börjat sina ansträngningar att kapa åt sig en del av stöden. Det uppger Ekobrottsmyndighetens chefsåklagare Stefan Lundberg för SR Ekot.
– De kriminella är inte kända för att betala tillbaka i efterhand, säger han och spår att hans myndighet kommer att få mycket mer att göra de kommande åren.

Toppchef på Scania går till Daimler
Scanias försäljningschef Karin Rådström meddelade nyligen att hon lämnar lastbilsjätten för ett toppjobb på tyska Daimler.  Enligt Rådström blev hon kontaktad av en rekryterare och hade sedan samtal med Daimlers vd Ola Källenius och lastbilschefen Martin Daum. – Det kändes bara väldigt spännande. Då var jag tvungen att fundera på allvar, säger hon till tidningen.

Marginalen Bank lånar till moderbolaget
Marginalen Bank ökar utlåningen, men bara till sin egen ägare Ewa Glennows företag.”skriver Affärsvärlden. I årsredovisningen skriver Ewa Glennow att bankens utlåning ökade med 232 miljoner kronor. I noterna framgår det att lånen till bankens egna moderbolag och Ewa Glennows bolag utanför koncernen har ökat med 300 Mkr. Bankens utlåning till Ewa Glennows bolag har fördubblats till 424 Mkr, 25 procent av det egna kapitalet.

ANNONS

Arbetslösheten fortsätter uppåt i krisen
I slutet av april var antalet inskrivna arbetslösa på Arbetsförmedlingen 419 000 personer. Det är 81 000 fler än ett år tidigare. Under samma period ökade arbetslöshetsnivån med 1,4 procentenheter till 8,1 procent. Det framgår av ett pressmeddelande.

Swedavia tappar halv miljard i månaden
Resandet via Swedavias flygplatser minskade med 98 procent i april, då coronapandemin slog till med full kraft mot resebranschen. Bolaget skriver i ett pressmeddelande att de låga nivåerna kommer att hålla i sig och att situationen fortsatt är ”ytterst utmanande”. ”Just nu har vi i princip förlorat samtliga rörelseintäkter och tappar därmed cirka en halv miljard kronor i intäkter varje månad”, säger vd:n Jonas Abrahamsson i en skriftlig kommentar.

SKR vill ha ytterligare 8 miljarder
Sveriges kommuner och regioner behöver få ta del av större stöd från statligt håll för att möta coronakrisen. Det skriver Anders Knape, ordförande i Sveriges kommuner och regioner (SKR), på DN Debatt. Knape menar att statsbidragen behöver öka med ytterligare 8 miljarder kronor.

Uppåt på Asienbörser
Uppgångarna kommer efter att flera länder runt om i världen har lättat på sina coronarestriktioner. Bland annat låter Storbritannien britterna att motionera utomhus och uppmanar dem som inte kan jobba hemifrån att ta sig till arbetet.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

ECB överväger en djärv räntesänkning att ge eurozonen ny ekonomisk fart. Samtidigt hotar flera externa faktorer – tajmingen blir avgörande. Inflationen i eurozonen ser ut att vara under kontroll. Europeiska centralbanken, ECB, kan därför dra till med ett djärvt drag för att kickstarta ekonomin – nämligen sänka styrräntan hela vägen ner från dagens 3,5 procent […]