Ekonomer är stabilt eftertraktade på marknaden. Högst konkurrens är det för banktjänstemän och finansanalytiker. De mest eftertraktade kompetenserna är relativt stabila även de.
Hög konkurrens för banktjänstemän och finansanalytiker - här är de kompetenser som krävs
Det är ungefär lika många jobbannonser för ekonomer som legat ute i februari 2021 som under motsvarande period 2019, vilket tyder på att efterfrågan på ekonomer är fortsatt stabil. Det visar en kartläggning av Utbildning.se. I sammanhanget bedöms konkurrensen vara högst för banktjänstemän och finansanalytiker och lägst för controllers. Konkurrensen för revisor och redovisningsekonom är liten på kort sikt men kan öka något om man ser över en 5-årsperiod.
De mest eftertraktade kompetenserna har knappt förändrats i samband med pandemin. De tre viktigaste kompetenserna är att universitet- eller högskoleexamen, kunskap i Office-paketet samt att vara detaljmedveten. Närmare hälften (47 procent) av alla jobbannonser inom ekonomi efterfrågar examen. Två nya kompetenser gör entré på listan i år, nämligen nyfikenhet och kreativitet. Samtidigt klättrar analytisk förmåga från trettonde platsen till sjundeplatsen.
Snittlön varierar stort
Enligt data från SCB och Arbetsförmedlingen, som ligger till grund för kartläggningen, finns en stor variation på roller inom ekonomyrket vilket gär lönejämförelser svåra. Redovisningsekonom snittar 37 500 kronor i månaden medan banktjänstemän ligger på 40 200 kronor, nationalekonomer och controllers ligger lite högre med i snitt 49 900 kronor respektive 48 300 kronor i månaden.
Kartläggningen har granskat följande yrken: banktjänstemän, controller, backofficepersonal, finansanalytiker, investeringsrådgivare, löne- och personaladministratörer, mäklare inom finans, nationalekonomer, makroanalytiker, redovisningsekonomer, revisorer, traders, fondförvaltare och övriga ekonomer. Den finns att ta del av i sin helhet här >>.