Realtid

Hemberg lämnar två startups

Claes Hemberg klipper bankden med Bright Sunday och Lysa.
Sara Johansson
Uppdaterad: 02 jan. 2020Publicerad: 02 jan. 2020

”Ibland passar ett hejdå”, skriver Claes Hemberg om bolagen Lysa och Bright Sunday. Han berättar att man inte funnit ett konkret samarbete trots att det gått 12 respektive 18 månader sedan han investerade i bolagen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Claes Hemberg skriver en årskrönika i sin blogg där han inleder med att jobb- och börsåret 2019 blev ”häftigt kul” men aviserar även att det var dags att inse att han är tvungen att säga hejdå till två bolag i portföljen.

”För när bara 1 av 4 förväntningar infrias så är det bättre att klippa banden”, skriver han. 

Bolagen han refererar till är Bright Sunday och Lysa där han varit ägare under 18 respektive 12 månader.

”Efter 12-18 månader i två bolag kan bara konstatera att relationen inte utvecklas som jag planerat”, skriver Hemberg men konstaterar att bolagen ”växer riktigt bra och mår prima” och att de har framtiden för sig.

Det handlar snarare om att det inte vuxit till ett aktivt samarbete, uppger Hemberg och är samtidigt självkritisk då han menar att det aldrig endast är en parts fel.

”Vi har haft flera diskussioner men hittar ändå inte rätt”. 

Aktierna är ännu inte sålda och Claes Hemberg skriver att hur, när och vem han säljer till beror på priset eftersom han har tid att vänta på rätt köpare.

”Jag vill vara delägare i bolag där jag också kan ha en aktiv relation. En aktiv relation? Ja, investerare talar gärna om pengar, men jag vill ”räkna upp fler krav” och tänker jag på; kompetens, nätverk eller samverkar. Är det viktigt? För mig är det avgörande. Jag är ingen torr investerare, utan vill vara en aktiv engagerad ägare. Sådan är jag”.

ANNONS

Han upprepar att samarbete är det ”häftigaste av delägarskapet” och uppger att 2019 har inneburit många ”vassa samarbeten” för honom där han har kunnat bidra men även lärt sig själv mycket.

”Andra kan välja att köpa aktier för att sedan sitta tyst, stilla och hoppas, har missat något väsentligt, menar jag. Särskilt i små nya bolag kan mycket hända, både uppåt och nedåt. Därför är en nära relation och nära samarbete särskilt viktigt i onoterade bolag, tänker jag. Först då kan delägandet bli ett deltagande, på riktigt. Så som jag vill!”, avslutar Hemberg i sin blogg.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sara Johansson
Sara Johansson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]