Realtid

Helena Stjernholm förlorar skattemål – igen

Sara Johansson
Uppdaterad: 17 apr. 2019Publicerad: 17 apr. 2019

Realtid kan idag avslöja att Industrivärdens vd Helena Stjernholm har förlorat ett skattemål i förvaltningsdomstolen. Det gäller även ytterligare tio anställa eller före detta tidigare anställda på investmentbolaget IK Investment Partners.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

20 nov. 2024

Förvaltningsrätten har i 39 mål kommit fram till att elva partner i IK måste beskatta inkomsterna som tjänst istället för utdelning eller kapitalvinst. En av dessa är Industrivärdens nuvarande vd Helena Stjernholm, för dagen fullt upptagen med att hantera investmentbolagets årsstämma.

– Det stämmer att jag sedan många år, tillsammans med många andra som arbetar eller har arbetat i den svenska riskkapitalsektorn, är föremål för en tvist med skattemyndigheten. Främst handlar det om vissa inkomster ska vara inkomst av tjänst eller kapital. Alla juridiska turer visar att det här handlar om svåra bedömningar. Jag har deklarerat för mina inkomster och har under alla år använt extern skatteexpertis. Jag kommer att betala den skatt som slutligen fastställs, säger Helena Stjernholm i en skriftlig kommentar till Realtid.

Bakgrunden är att kammarrätten den 27 april 2017 meddelade domar i 580 mål mot 85 personer i riskkapitalbolagen Altor, EQT, IK, Litorina, Nordic Capital, Segulah och Triton. I de tidigare domarna som gällde Altor, EQT, Litorina, Segulah och Triton kom kammarrätten fram till att den utdelning eller kapitalvinst som personerna har fått delvis ska beskattas som inkomst av tjänst enligt de så kallade fåmansföretagsreglerna i stället för som inkomst av kapital. Domarna som avsåg IK och Nordic Capital innebar istället att inkomsten för flertalet av personerna i sin helhet ska beskattas som inkomst av tjänst.

Helena Stjernholm är en av de elva anställda eller tidigare anställda på IK Investment Partners som samtliga överklagade besluten rörande beskattning av så kallad ”carried interest” (läs mer faktarutan, reds anm), rörande fonden IK 2004 Fund. Men enligt avgörandet i förvaltningsrätten ska IK:s partners inkomster i sin helhet beskattas som inkomst av tjänst.

Helena Stjernholm yrkade att besluten skulle undanröjas, att hennes beskattning för taxeringsåret 2015 ska fastställas enligt hennes inlämnade deklarationer samt att hon ska få ersättning för kostnader hos Skatteverket samt i förvaltningsrätten.

Hon, liksom sina tidigare kollegor, pekar på via sina ombud Mattias Schömer, Vinge, Lennart Staberg, PWC, och Torgny Wetterberg, A1 Advokater, att det inte går att finna att ”det föreligger några skattemässigt synbara skillnader mellan fondstrukturerna i t.ex Altor och IK, som kan motivera de olika skattemässiga bedömningarna”.

Vidare uppger ombuden i processen att grunden för Skatteverkets beslut avseende beskattning av carried interest på många punkter är helt felaktig. De menar att carried interest i ett riskkapital-sammanhang varken är lön eller ersättning för tillhandahållna tjänster. Därför går det inte att jämställa riskkapital-fonder med vanliga värdepappersfonder.

Ombuden pekar även på att Skatteverket hävdar att carried interest ska beskattas som näringsinkomst för Helena Stjernholms bolag, Crescit AB för beskattningsåren 2013 och 2014.

ANNONS

Enligt ombudet går det inte att skatterättsligt förklara att Helena Stjernholm för vissa år ska beskattas för inkomsten som för lön och för andra år beskattas som för näringsinkomst. 

Det som Skatteverket vill beskatta som lön är en resultatandel från Belltower II LP och Chapterhouse LP som riskkapitalisternas kapitalförsäkringar erhållit. Dessa bolag har investerat i IK 2004 Fund och GP, General partner, har betalat ut carried interest till LP-bolagen, Limited partner.

Förvaltningsrätten skriver att det inte framkommit att Helena Stjernholm ägt andelar i bolaget IK 2004, som ansvarat för förvaltningen av den aktuella fonden och detta är anledningen till att den utdelning eller kapitalvinst som hon fått inte kan beskattas som inkomst av tjänst enligt de så kallade fåmansföretagsreglerna. Förvaltningsrätten bedömer heller inte att det är något hinder att Skatteverket har godtagit att ersättningar som baserats på carried interest ska beskattas som näringsinkomst för Helena Stjernholms bolag, Crescit AB.

Även i domarna mot de övriga anställda på IK Investment Partners har förvaltningsrätten kommit fram till att inkomsterna i kapitalförsäkringarna som grundar sig på carried interest utgör ersättning för arbete som ska beskattas i inkomstslaget tjänst. 

Enligt riskkapitalisternas ombud har dock vare sig storleken på den investering som kapitalförsäkringen gjort eller den avkastning som indirekt har erhållits på investeringen, koppling till vilken faktisk arbetsprestation som de har utfört. 

Förvaltningsrätten har dock motiverat detta med att det framkommit av utredningen ”att möjligheten att få inkomster via Belltower II LP och Chapterhouse LP endast har getts till de personer som varit anställda, och som har haft särskilt betydelsefulla positioner, inom IK-gruppen”.

Förvaltningsrätten skriver att ersättningarna mot denna bakgrund anses vara inkomster som utgått till följd av riskkapitalisternas arbete.

Enligt förvaltningsrätten kommer domstolen under våren och fram till sommaren att meddela domar för personer som varit verksamma i företag som ingår i andra riskkapitalgrupper såsom EQT, Nordic Capital och Segulah.

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Börs & finans

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

20 nov. 2024
Spela klippet
Realtid TV

Vanliga norrmän får inflytande över oljefondens framtid

20 nov. 2024
ANNONS