Realtid

”Hela projektet kommer att bryta samman”

I och med att Nordea lämnar Nordic Core Censensus tror Martin Guri på Kepler Cheuvreux att samarbetet rämnar. Det i sin tur är bara bra för aktiemarknaden. Foto (montage): Nordea.
I och med att Nordea lämnar Nordic Core Censensus tror Martin Guri på Kepler Cheuvreux att samarbetet rämnar. Det i sin tur är bara bra för aktiemarknaden. Foto (montage): Nordea.
Olof Swahnberg
Uppdaterad: 13 nov. 2019Publicerad: 13 nov. 2019

Nordeas beslut att dra sig ur analyssamarbetet Nordic Core Consensus välkomnas av experter på aktiemarknaden. Nu hoppas de på en bredare och mer öppen sammanställning av analytikernas förväntningar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I morse framkom i en artikel i Dagens Industri att Nordea har valt att lämna analyssamarbetet Nordic Core Consensus. I samarbetet ingår ABG Sundal Collier, SEB, Nordea, Danske Bank och Carnegie. Experter som Realtid varit i kontakt med anser att Nordeas beslut att dra sig ur bara är början.

– Hela projektet kommer att bryta samman, det är bara en tidsfråga. Det i sin tur är bara bra för aktiemarknaden som helhet eftersom en tydlig och öppen konsensus-insamling av analytikernas förväntningar bidrar till att öka tydlighet och transparens, säger Martin Guri, aktiestrateg på Kepler Cheuvreux. 

Han får medhåll av bland andra Helena Nordman-Knutson, som är chef för kapitalmarknader på kommunikationsbolaget Hallvarsson & Halvarsson.

– Ju fler analytiker som kan bidra till ett öppet publikt snittestimat desto bättre beslutsunderlag för såväl institutionella och privata investerare i såväl små som stora bolag, säger Helena Nordman-Knutson. 

Även Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners välkomnar Nordeas beslut.

– Det är sammanställningen som är det intressanta och därför tror jag allt fler analyshus kommer vara mer öppna för att dela med sig av sina estimat igen. En välkommen utveckling, konsensussiffrorna är viktiga för både börsbolag, professionella investerare och analytiker och inte minst småsparare, säger Joakim Bornold.

Nordea gick med samarbetet Nordic Core Consensus för att få bättre kvalitet på enkäterna, uppger Anders Espedal Hagen som är analyschef för aktier och krediter på Nordea, för Realtid. Av samma skäl lämnar nu banken samarbetet. Kvaliteten nådde inte förväntningarna. Särskilt med tanke på för få estimat, framför allt på nordiska bolag utanför Sverige. 

– Det är ingen dramatik från vår sida. Utmaningen för Nordic Core har varit att bevakningen av bolagen är för smal utanför Sverige, säger Anders Espedal Hagen.

ANNONS

– Vi har sagt till Nordic Core att vi kan fortsätta att bidra till deras estimat men kommer också att bidra till andra enkätsammanställningar. Tanken är att vi ska bidra till så bra underlag till våra kunder som möjligt, säger Anders Espedal Hagen.

Nordic Core Consensus skapades i oktober 2018 som ett svar på de Midfid II-regler som infördes från 2018. Detta har betytt att många kunder blivit tvungna att betala för sina aktieanalyser. Tidigare var kostnaden för analysen inräknade i courtagen.

Det är de betalande Nordea-kunder som har Bloomberg och Reuters som har kunnat ta del av Nordeas analyser inom ramen för Nordic Core Consensus.  

– Vi gick in i Nordic Core Consensus ur ett kvalitetsperspektiv. Implementeringen av Mifid 2 gav intäktsbortfall i vår bransch och medförde mindre antal analytiker som följer bolagen. Syftet var att få uppdaterade estimat från bankerna med störst bevakning av bolagen, så vårt argument handlade om kvalitet då också, säger Anders Espedal Hagen.

Nu kommer kunder som har tillgång till Nyhetsbyrån Direkt, som Infront Data levererar sina enkäter till, och alla kunder till Bloomberg och Reuters kunna ta del av enkäter där Nordeas estimat ingår.

– Vi vill nu bidra på bred front för att höja kvaliteten för våra kunder och det tror vi att Nordea gynnas av på lång sikt, säger Anders Espedal Hagen. 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Olof Swahnberg
Olof Swahnberg
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]