Pensionsförvaltarens favorit Heimstaden Bostad förvärvar ännu en bostadsportfölj samt etablerar egen förvaltning i Berlin
Heimstaden Bostad fortsätter förvärvsrally
Mest läst i kategorin
Pengarna tycks bränna i fickan på den snabbväxande fastighetskoncernen Heimstaden Bostad. Takten på affärer är i vart fall synnerligen hög.
Malmöbaserade Heimstaden Bostad lade förra året om sin placeringsinriktning till att omfatta hela Europa. Bolaget finns nu i Sverige, Norge, Danmark, Tyskland, Nederländerna och Tjeckien.
Heimstaden Bostad uppstod 1 september 2016 genom att Nordhalla Fastigheter AB slogs samman med Heimstaden. Heimstaden AB kontrollerar 52 procent av rösterna, Alecta 44 procent, Ericsson 3 procent och Sandvik 1 procent. Sett till kapitalet står Heimstaden AB för cirka 50 procent och de tre institutionella placerarna totalt för lika stor del.
99,02 av rösterna i Heimstaden AB ägs av det norska bolaget Fredensborg AS, vilket i sin tur är helägt av privatpersonen Ivar Erik Tollefsen.
I början av året köpte Heimstaden Bostad en tjeckisk bostadsportfölj genom förvärvet av Residomo-koncernen. Köpeskillingen på fastighetsnivå uppgick till cirka 1,3 miljarder euro – motsvarande 13,7 miljarder kronor. Det förvärvet inkluderade en fullskalig operativ plattform, inklusive fastighetsförvaltning och Asset Management på nära 500 anställda totalt.
I maj fyllde Heimstaden Bostad på kassan med 5,6 miljarder via en riktad nyemission, samma månad valdes också Nordeas tidigare koncernchef Casper von Koskull in som ny styrelseordförande.
Bolaget fyllde på kassan rejält också i oktober förra året. Då tog tag man in 9,5 miljarder kronor via en riktad emission till storägarna Heimstaden och pensionsförvaltaren Alecta.
Då passade bolaget samtidigt på att förvärva 10 447 bostäder och 83 kommersiella enheter, motsvarande 866 171 kvm i Nederländerna med ett fastighetsvärde på 18 miljarder kronor från Heimstaden. De förvärvet finansierades med banklån och en del av nyemissionen.
– Heimstaden Bostad har en utmärkt plattform för fortsatt europeisk tillväxt. Alectas investering återspeglar vår positiva syn på reala tillgångar i allmänhet och bostäder i synnerhet. Vi tror att denna investering kommer att skapa god avkastning för våra sparare på lång sikt, sa Frans Heijbel, chef för reala tillgångar utland på Alecta och styrelseordförande i Heimstaden Bostad AB i samband med den affären.
Efter transaktionen i oktober förra året ägde Heimstaden Bostad bostäder med ett marknadsvärde om 108 miljarder kronor med en årlig hyresintäkt på 5,2 miljarder kronor.
Nu har bolaget förvärvat ytterligare 130 fastigheter för 830 miljoner euro, motsvarande 8,5 miljarder kronor. Denna gång i Berlin. Affären kommer att finansieras med skuld och eget kapital.
Totalt handlar det 3 902 bostäder, 208 kommersiella enheter och 321 parkeringsplatser i Berlin, Tyskland. Den uthyrningsbara ytan i portföljen uppgår till cirka 282 000 kvadratmeter.
Transaktionen förväntas avslutas under fjärde kvartalet 2020 eller första kvartalet 2021, förutsatt godkännande från konkurrensmyndigheten samt avklarande gällande förköpsrätter som Berlins kommun håller för en andel av portföljens fastigheter.
Företaget kom in på den tyska marknaden under 2018, och senast bolaget köpte något i Berlin var i december förra året då Heimstaden Bostad förvärvade en tysk bostadsportfölj bestående av 25 fastigheter i Berlin och Bielefeld för 1,32 miljarder kronor.
I den portföljen ingick 599 bostäder, 48 kommersiella lokaler och 36 parkeringsplatser. Den överenskomna köpeskillingen landade på 1,32 miljarder kronor finansieras initialt med befintliga kontanter och därefter tas hypotekfinansiering ut för en del av köpeskillingen.
I samband med det senaste förvärvet etablerar Heimstaden en egen fastighetsförvaltning i Berlin med Caroline Oelmann, som har lång erfarenhet från bostadsfastighetsmarknaden i Berlin, som verksamhetschef för Heimstaden Tyskland. Hon har redan börjat bygga den lokala organisationen.
Greenberg Traurig agerade juridisk rådgivare och CBRE agerade teknisk rådgivare till Heimstaden Bostad i Berlintransaktionen. PMM Group agerade transaktionsrådgivare för säljaren.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.