Investerare brottas med blandade känslor på den nuvarande aktiemarknaden. Trots starka resultat på många fronter råder stor osäkerhet.
Hatkärlek präglar aktiemarknaden: "Sällan klokaste strategin"
Mest läst i kategorin
Aktiemarknaden har haft ett imponerande år hittills. S&P 500-indexet är upp över 15 procent, drivet av framsteg inom AI-teknologi.
Även globala marknader som Japan och Europa har sett betydande uppgångar. Men trots dessa starka resultat råder en utbredd osäkerhet bland investerare.
Många av dem står inför ett dilemma – allt ser ut att prestera bra, men få investeringar känns riktigt lockande, skriver Wall Street Journal.
Söker trygghet
Den senaste tidens ekonomiska data, som svagare industriindikatorer från USA och Kina, har bidragit till osäkerheten.
Investerare har därför börjat rotera kapital från cykliska sektorer, som kläd- och bilindustrin, till mer defensiva sektorer som konsumentvaror.
Det finns även en osäkerhet kring teknikaktiers hållbarhet, särskilt sådana kopplade till AI. Vissa anser att AI-marknaden, med Nvidia i spetsen, är starkt övervärderad.
Samtidigt har andra sektorer blivit dyrare, vilket gör det svårt att hitta attraktiva investeringar.
Volatila känslor
Wall Street Journal noterar att investerare pendlar mellan extrem optimism och plötslig pessimism.
Den här osäkerheten kan fortsätta att prägla marknaden, särskilt med tanke på att september traditionellt sett är en tuff månad för aktier.
Investerarna befinner sig därför i en slags hatkärleksrelation med marknaden, där varje nyhet kan påverka sentimentet kraftigt.
Lågkonjunktur kan stå för dörren
Tidningen tycker dock att det är positivt att marknaden inte har fallit in i gamla tankemönster, där dåliga tillväxtnyheter är goda nyheter – eftersom Fed får alla problem att försvinna.
”Villkorslös kärlek är sällan den klokaste investeringsstrategin”, skriver WSJ.
Nu inväntar investerarna spänt på augusti månads sysselsättningssiffror i USA, som påverkar hur Fed kommer att hantera räntan. En lågkonjunktur kan stå för dörren om siffrorna är svaga.
Enligt Dagens Industri kan de oväntat höga BNP-siffrorna för andra kvartalet leda till att Fed sänker räntan långsammare än väntat.
Läs mer:
Goldman Sachs skeptisk: ”Raset var en varningssignal”. Realtid