Förslaget med de nya 3:12-reglerna gör åtta av tio fåmansbolag till vinnare, enligt utredaren. Det rapporterar Dagens industri.
Här är vinnarna av 3:12-förslaget
Mest läst i kategorin
”Förenkla och förbättra!” är rubriken på den utredning om nya skatteregler för fåmansföretagare, som har letts av justitierådet Linda Haggren.
Förslaget, som reglerar hur mycket man kan ta ut till 20 procents beskattning, överlämnades på måndagen till Finansminister Elisabeth Svantesson (M).
”Sverige är ett stolt företagarland och just fåmansföretagen är en viktig del av svenskt näringsliv. Regeringen genomför just nu en reformintensiv för att underlätta för företagande i Sverige. Därför är jag så glad att idag få ta emot kommitténs förslag om hur de så kallade 3:12-reglerna både kan förenklas och förbättras”, säger finansminister Elisabeth Svantesson i ett pressmeddelande.
80 procent som gynnas
De nya 3:12-reglerna är goda nyheter för framgångrika företag, snabbväxande företag, men också för partners på advokatkontor, enligt Dagens industri.
”Vår bedömning är att 80 procent av de här företagen, av de här delägarna, kommer att gynnas av förslaget”, säger Linda Haggren.
Kommittén om förenklad beskattning av ägare till fåmansföretag föreslår i betänkandet bland annat:
- en ny modell för beräkning av gränsbeloppet som bland annat innebär att dagens förenklingsregel och huvudregel slås ihop till en gemensam regel som ska användas av samtliga delägare, att alla får tillgodoräkna sig ett höjt schablonbelopp per företag, att dagens löneuttagskrav och kapitalandelskrav slopas och ersätts av ett schablonmässigt löneavdrag och att alla delägare i fåmansföretag som anställer får möjlighet att tillgodoräkna sig löneunderlag i företaget
- ett gemensamt takbelopp för hur stor del av utdelning och kapitalvinst som maximalt får tas upp i inkomstslaget tjänst
att syskonkretsen inte längre ska betraktas som närstående och därför inte påverkar en delägares beskattning - att karenstiden och andra tidsgränser kortas med ett år.
De nya reglerna ska enligt kommitténs förslag träda i kraft den 1 januari 2026. Kommitténs förslag kommer nu att beredas i Regeringskansliet.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.