Realtid

Här är Fingerprints dolda ägarnätverk

Magnus Unger. Foto: Lundin Petroleum. Mathias Fredriksson. Foto: Wikipedia
Per Agerman
Uppdaterad: 25 jan. 2017Publicerad: 25 jan. 2017

En grupp ägare i Fingerprint Cards, med koppling till Johan Carlström och kapitalförvaltaren JRS, har sedan 2014 gjort gigantiska vinster på handel med Fingerprintaktier.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

20 nov. 2024

En hittills okänd ägargruppering bestående av en lång rad svenska privatpersoner och bolag köpte under 2014 och 2015 på sig aktier i Fingerprint motsvarande en mindre institution.

Handeln styrdes av kapitalförvaltare på JRS Asset Management som i flera fall hade mandat att göra affärer för kundernas räkning.

En av kapitalförvaltarna, en 45-årig man, är sedan tidigare bekant med Fingerprints huvudägare och dåvarande vd Johan Carlström. Carlström hade vid tidpunkten sitt kontor i samma fastighet som JRS i centrala Stockholm.

45-åringen och Carlström arbetade både på Fischer Partners i slutet på 90-talet. På JRS många år senare ska förvaltaren öppet ha berättat om sina goda kontakter i Fingerprints ledning, en ledning som alltså satt bara några våningar upp i samma fastighet. Han ska även ha skrutit om hur han tjänat 900 miljoner kronor åt en kund.

En stor del av JRS-affärerna har gått genom Avanza där flera av kunderna hade depåer och/eller investeringssparkonton. Under sommaren 2015 hade volymerna växt sig så stora att Avanza till och med lämnade in en formell anmälan om marknadsmissbruk till Finansinspektionen. Några åtgärder verkar inte ha vidtagits med anledning av den.

45-åringen arbetar inte längre åt JRS. I början på 2016 startade han istället ett eget investeringsbolag – tillsammans med några av sina kunder som tjänat stora summor på Fingerprintaktien.

Det är under researchen för boken "Fingerprint – the story" som vi upptäckt det som kan beskrivas som närmast en dold institution i Fingerprints ägarlista. Allt började med att vi följde upp två kända namn som media tidigare har skrivit om som storägare i Fingerprint.

Det handlar dels om Magnus Unger, mångårig medarbete i Lundin-sfären och ledamot i Lundin Petroleum, dels om Mathias Fredriksson, tidigare längskidproffs och numera expertkommentator i SVT.

ANNONS

Magnus Unger har kallat Fingerprint för "svensk industrihistoria". Hans ägarandel var som mest värd flera hundra miljoner kronor på toppen hösten 2015.

Även Mathias Fredriksson har tjänat enorma belopp på aktien. Hans innehav var värt över 200 miljoner kronor som mest. I intervjuer har han förklarat att han haft "mycket tur" då han började köpa in sig.

Vad som hittills inte varit känt är att både Magnus Unger och Mathias Fredriksson ingick i nätverket kring 45-åringen på JRS. Depåer kopplade till Unger och Fredriksson hos Avanza började storköpa Fingerprintaktien under slutet av 2014 och våren 2015 när aktien inledde uppgången som senare blev rekordartad.

Det gjorde även en lång rad andra JRS-kunder. I Avanzas anmälan anges att JRS-kunderna hade mer än 70 procent Fingerprint-aktier på sina depåer, alltså långt ifrån någon normal förmögenhetsförvaltning. Och när Fingerprintaktien steg med över 1000 procent 2015 blev värdetillväxten extrem.

En annan av JRS-kunderna är en advokat och delägare på advokatbyrån Fylgia. Fingerprints egen husadvokat. Han är därmed kollega med Dimitrij Titov som sedan länge sitter i Fingerprints valberedning och ofta agerar ordförande på bolagets stämmor. Titov har även företrätt Johan Carlström personligen.

Exakt hur stor ägarandel som nätverket kring 45-åringen har kontrollerat går inte att säga. Vissa ägare är synliga i aktieboken under eget namn, andra döljer sig i den stora samlingsposten med Avanza-kunder som har olika försäkringslösningar hos banken. Totalt har vi kunnat hitta ett 20-tal personer och bolag som alla hade band till JRS och 45-åringen vid tidpunkten.

Avanza har länge varit känd som banken som det stora småspararkollektivet i Fingerprint handlar igenom. De nya ägaruppgifterna visar alltså att det långt ifrån bara är småaffärer som gått via banken.

Idag är både Unger och Fredriksson, genom privata aktiebolag, delägare i Init Invest, det bolag som de varit med och startat med JRS-förvaltaren. Magnus Unger är dessutom bolagets ordförande. Totalt var det sju svenska aktiebolag som stod som stiftare när Init startades i februari 2016.

ANNONS

45-åringen startade även ett annat förvaltningsbolag våren 2016, även här med en grupp andra kunder som storhandlat i Fingerprintaktien. Detta bolag försattes i likvidation i november.

Init Invest syns inte i Fingerprints ägarlista så bolagets roll idag är oklar. Under vår research har vi inte lyckats få en kommentar från vare sig 45-åringen eller Magnus Unger trots upprepade försök.

När vi når en kollega, som jobbade tillsammans med 45-åringen på JRS, och stod som förvaltare på en del depåer, vill denne inte prata om Fingerprint:

– Du överskattar min roll i det här. Den som kan Fingerprint bäst är .

Init har en mycket begränsad hemsida där besökaren möts av budskapet: "Know your investments – Knowledge is alpha – We are init". Bolaget har adress på Birger Jarlsgatan 15 i centrala Stockholm. På andra sidan gatan, på Birger Jarlsgatan 14, har Fingerprint fortfarande sitt Stockholmskontor.

Mathias Fredriksson bekräftar att han varit kund hos JRS och säger att han följde med sin mäklare när han slutade där. Han vill dock inte säga vad hans mäklare på JRS heter och han säger heller ingenting om delägarskapet i Init Invest.

Fingerprints insidermisstänkte huvudägare Johan Carlström har inte velat svara på några frågor under vår bokresearch.

 

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS